Materská kašička na materskej

Materská kašička na materskej

Keď sa povie materská kašička, nemáme na mysli kašičku zarobenú od mamičky, ale vytvorenú vo včelíne. Viete čo to je včelia materská kašička? Vyskúšali ste ju už niekedy? Viete, že je veľmi prospešná pri liečení mnohých ťažkých chorôb, ale je vhodná aj na prevenciu? Poďme pekne po poriadku.

Pod slovným spojením včelie produkty si väčšina z nás predstaví slová ako med, včely, úľ či včelia kráľovná. Tieto jedinečné tvory produkujú hotové zázraky, ktoré sú nášmu zdraviu veľmi prospešné. V dnešnej dobe väčšina ľudí svoje zdravie vkladá do rúk umelým liekom, chemickým výživovým doplnkom či vitamínom. Človek má však viacero možností a pre radu si môže zájsť aj do prírody, či už hľadá riešenie z farmaceutickej, kozmetickej sféry alebo doplnok výživy.

 

Čo to včelia materská kašička vlastne je?

Tento sekrét zo včelích žliaz pochádza z ústnych dutín včielok, robotníc. Je tvorená zo 70% vodou (teda slinami robotníc) a zvyšok sú účinné látky (glukóza, fruktóza, kyseliny aminokyseliny a iné). Táto látka je hustejšej kašovitej konzistenciu a je určená na kŕmenie lariev včelích robotníc a trúdov, ktoré nakládla včelia „kráľovná“, teda matka. Larvy sa kašičkou kŕmia len prvé 3 dni života, no matka sa ňou živý celý svoj život, teda 4 – 5 rokov. Tak isto je 100% prírodná, pretože sa nedá nahradiť, imitovať a ani chemicky vyrobiť.

 

Aké sú účinky materskej kašičky?

Najzákladnejšími vlastnosťami sú protivírusové a antibiotické účinky a veľmi priaznivo pôsobí na imunitný systém. Kašička obsahuje zaujímavú látku biopterín, ktorá umožňuje matke „dlhovekosť“, teda pomáha predlžovať život aj ľuďom. Je teda evidentné, že je silným biologickým stimulátorom, napomáha aj v boji proti stresu, psychickej únave a má hojivé účinky na poškodené tkanivá. Používa sa na liečenie Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby, srdcovo-cievnych ochoreniach (znižuje tlak), hepatitíde, štítnej žľaze, a iných chorôb? Materská kašička napomáha ľudskému zdraviu už pri jeho zrode, totiž pomáha zvyšovať potenciu u oboch pohlaví, počas tehotenstva a aj po narodení dieťaťa pri rôznych zdravotných problémoch.

 

Jej pozitíva oceníte už pri počatí

Množstvo párov má v dnešnej dobe problém vytúžené dieťa vôbec počať. Materská kašička napomáha obom pohlaviam s ich problémami, kedy urýchľuje pohlavné dozrievanie, napomáha k ovulácii a ustaľuje menštruačný cyklus. U mužov zvyšuje sexuálnu výkonnosť a podporuje životaschopnosť spermii a ženám vyrovnáva hladinu ženských hormónov v tele a znižuje riziko spontánneho potratu. Produkt obsahujúci včeliu kašičku je však potrebné užívať dlhodobo.

 

Užívanie počas tehotenstva a po narodení dieťaťa

Vzhľadom na fakt, že kašička obsahuje výživu vhodnú pre plod, je vhodný aj pre človeka, u ktorého podporuje správny vývin. Počas tehotenstva znižuje matke chudokrvnosť a hodnoty po pôrode, čo prospieva k lepšej regenerácii tela. Zvyšuje teda počet červených krviniek a po pôrode zvyšuje hodnoty bielkovín, čo znamená tvorba mlieka pre dojča. Nastávajúce mamičky, dajte si však pozor! Užívanie materskej kašičky je vhodné len v prvom trimestri.

 

Materská kašička na materskej

Materská kašička sa používa na liečbu chorých novorodeniatok (hypotrofia, dystrofia), predčasne narodeným deťom pomáha dosiahnuť normálnu telesnú váhu, ale aj pri tráviacich ťažkostiach detí. Podporuje acentrálnu mozgovú sústavu, spomínanú produkciu krvi a látkovú premenu a zamedzuje nespavosť.

Stáva sa veľmi častým javom, že dnešná generácia bojuje s väčšou rozšírenosťou ekzémov, alergií a kožnými ochoreniami. Nie je to inak ani u bábätiek. Biologický a fyziologický účinok včelej kašičky podnecoval výskumníkov na to, aby jej účinky skúmali aj na kožné ochorenia. Výskumy dokázali, že kašička výborne hydratuje pokožku a zabraňuje jej vysušeniu a tvorbe neželaných javov. Lieči distrofický, seborhoický a mikrobiálny ekzém, akútne alergické zápaly, bradavice, zapareniny ale aj zápaly spôsobené slnečným žiarením.

 

Čo ešte treba vedieť nakoniec?

Kašička nemá žiadne vedľajšie účinky, no v niektorých prípadoch sa s ňou odporúča byť opatrný. Oproti peľu má aj tak kašička negatívny vplyv len na 2 z 10 alergikov. Užívanie produktu sa neodporúča ľuďom, ktorí sú akoukoľvek formou alergickí na včelie produkty. Pri akejkoľvek forme užívania včelej materskej kašičky sa pre istotu poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom a stanovte si správne dávkovanie.