Svalovica alebo svalová horúčka. Dobrá alebo zlá?

Svalovica alebo svalová horúčka. Dobrá alebo zlá?

Pri efektívnom tréningu by ste sa mali naopak zo svalovej bolesti len a len tešiť. Je totiž jasným znamením, že u vás nastal progres, a to je predsa to, čo chceme. Byť o krok bližšie k finálnej predstave o našej forme. Vo svete je svalovica známa pod termínom DOMS (delayed onset muscle soreness), čo znamená oneskorená svalová citlivosť. Oneskorená preto, lebo svoj vrchol zaznamená až 36 hodín po tréningu.

Rozšírený mýtus, že svalovicu spôsobuje kyselina mliečna, je nepravdivý. Svalovica je jednoducho zápal, ktorý vznikol potrhaním drobných svalových vlákien.

Ako sa jej zbaviť?

Nie je zápal ako zápal. Pri tomto type vám nepomôže vylihovanie ako pri pichľavých pocitoch v hrdle. Je to naopak, to najhoršie, bolesť si len predĺžite. Liekom je opäť pohyb, ale miernejší, tzv. regeneračný pohyb. Mierny klus hneď deň po intenzívnom cvičení je výborná forma prevencie. Ak ste to príliš prehnali a bolesť je neúnosná, veľa toho nezmôžete. Neležte však, chôdza či bicykel vás dajú do poriadku skôr.

Svalovica a starší ľudia

To, že by seniori mali mať zo svalovice obavy, je, opäť, mýtus. Práve naopak, mali by sa z jej tešiť, pretože je dôkazom toho, že ich telo nechátra, ale pracuje na sebe. V kombinácii so zdravou životosprávou je svalovica tajomstvom dlhšieho života.

Prevencia

Ako sme už spomínali, zo svalovice sa treba tešiť, nie sa jej vyhýbať. Tragické následky zmierni kvalitný strečing, ktorý neradno vynechávať z viacerých dôvodov.

Svalovica znamená, že mi porastú svaly?

Ďalší mýtus. Svaly rastú aj bez svalovice, nie je nevyhnutnou súčasťou tohto procesu. Naopak, keď dosahuje bolesť zo svalovice na našej stupnici znášanlivosti červené hodnoty, znižuje to našu motiváciu, a tým aj klesá výkon. Keď nás pichá v boku, rozhodne nebudeme bežať rýchlejšie.

Ako sa vlastne získavajú vedecké fakty o svalovici?

Odpoveď je možno prekvapivá. Vedci odstrihnú kus svalu pred testovaním objektu. Potom objekt vystavia náročnej fyzickej aktivite, opäť odstrihnú kúsok svalu a testovanie opakujú. Proces sa nazýva svalová biopsia.

Na záver si teda zhrňme, že zo svalovej horúčky nemusíme mať obavy, práve naopak, no je zbytočné sa za ňou naháňať v snahe nadobudnutia väčšej svalovej hmoty.