Jesenné cvičenie pre matky po pôrode

Jesenné cvičenie pre matky po pôrode

Kilá po pôrode čo s nimi?

Každá žena po pôrode „dostane“ aj nejaké to kilečko navyše. Aj keď ženy milujú darčeky, tohto jediného sa určite budú chcieť zbaviť. Ak sa však stáva, že existuje viac výhovoriek ako reálnych činov, jeseň je tým správnym obdobím, kedy začať. Vzduch sa ochladzuje, teplota klesá, dni nie sú také horúce ako v lete. Pozor však na zimu, vtedy sa stáva, že ženy prestanú so zaužívanou cvičebnou rutinou. Ale ako však začať? Určite postupne.

Začiatky bývajú ťažké

Je dôležité, či ste aj pred pôrodom cvičili alebo nie. Ak áno, máte oveľa väčší predpoklad a pred sebou len kratší čas na to, aby ste svoju postavu dostali do top stavu. Ak nie, buďte opatrná, začnite pozvoľna. Najlepším stimulom k fyzickému pohybu je dieťa samotné. Potrebuje byť denne pokojne aj niekoľko hodín na čerstvom vzduchu. Prekonajte sa a vydajte sa spoznávať svoje okolie, či už sa chcete vyfintiť a vyraziť na prechádzku po meste alebo sa dáte do športového a idete do náročnejších terénov, do lesa alebo na lúku. 

Pohyb, pohyb, pohyb! Ktorý je ale ten správny? 

Ak vám nestačí  jednoduchý stereotypný pohyb a svoje sily odhadujete na väčšiu záťaž, pustite sa do niečoho iného. Na boľavý chrbát a ochabnuté svalstvo je dobrá joga. Určite nezačnite jogové cviky cvičiť po prvýkrát samé. Odporúča sa navštíviť hodina so skúseným inštruktorom, ktorý vám ukáže všetky cviky, pomenuje ich a navodí dobrú atmosféru. Na základe toho si môžete precvičovať pozdrav slnku aj doma, pri svojom dieťati. 

Nudíte sa pri joge? Určite vo vašom okolí existuje množstvo priestorov, kde sa precvičujú zumby, power jogy či iné dynamickejšie spôsoby hýbania sa. Je dobré chodiť na tieto aktivity s inými mamičkami, s ktorými si vybudujete komunitu a vzájomne sa posúvať vpred. Ak sa jednej nebude chcieť, druhá ju prehovorí a vytiahne so sebou.

Som individualista nie je dobrá výhovorka 

Pre individualistov sú skvelým miestom fitnescentrá. V nich nájdete profesionálov a vyškolených trénerov, ktorí vám budú chcieť pomôcť a vaše vedenie bude pod odbornou taktovkou. Nemajte obavy ani stud, predstavte si ich ako lekárov, tí musia ošetriť každého pacienta. V prípade, ak vám nebudú vedieť poradiť vo fitkách, existujú kliniky zamerané na pohyb a fyzioterapiu. Je to niečo medzi fitnescentrom a nemocnicou, ktoré ponúkajú odbornú konzultáciu a prax.

Chcem zapojiť aj dieťatko

Ženy, ktoré boli pred tehotenstvom zvyknuté na beh, nemusia zúfať. Dá sa to aj s malým dieťaťom v kočíku, potrebujete na to však športový kočík, vybrať si lepší povrch a vypracovať si správnu techniku.

Okrem rôznych cvičení na fit lopte, ktoré zvládnete v pokoji vášho domova, odporúčame aj cvičenie s kočíkom. Môžete ho praktikovať vonku alebo pokojne aj dome. Dôležité je mať dobrú obuv, pevný povrch pod nohami (počíta sa aj trávnik či podlaha doma) a kočík: https://www.youtube.com/watch?v=thQNDfHWfRQ 

Ak sa vám nechce cvičiť s kočíkom, vyskúšajte cvičenie s bábätkom. Odporúčame vyhľadať si kurz, na ktorom vás to naučia, aby ste neublížili sebe a ani bábätku. Pár základných a nie život ohrozujúcich tipov nájdete tu: https://www.youtube.com/watch?v=fsswiO2WQl4 

Ešte stále nemáte dosť? Pozrite si aj nasledovné video, v ktorom sa môžete naučiť ako cvičiť s bábätkom v nosičke: https://www.youtube.com/watch?v=TiS662-4fbk 

Tak čo, dostatočne sme vás motivovali? Ak aj len trošičku, a už-už sa chcete do nejakého cvičenia pustiť, nezabudnite na týchto pár základných pravidiel: 
1.    cvičenie v prvom šestonedelí po pôrode určite vynechajte
2.    vytvorte si jedálniček, do ktorého postupne budete pridávať zdravé suroviny (prípadne si navarte niekoľko dní vopred)
3.    cvičte vždy, keď môžete. ????