Laserová epilácia – áno či nie?

Laserová epilácia – áno či nie?

Neželené ochlpenie trápi takmer každého jedného z nás. Bez ohľadu na vek, farbu pokožky či farbu vlasov. Bežne sa chĺpky holia, vytrhávajú alebo odstraňujú voskom. Chĺpky však po niekoľkých dňoch znova narastú a je potrebné tieto procedúry znova opakovať. Preto dnes čoraz viac rastie popularita laserovej epilácie. Odstránenie laserom redukuje množstvo ochlpenia, ako aj samotnú hrúbku a farbu chĺpkov. Čím viac ošetrení absolvujete, tým väčšiu redukciu získate. Nikdy však nejde o trvalé odstránenie chĺpkov. Laserová epilácia iba výrazným spôsobom ochlpenie zredukuje.  Ideálny pre epiláciu laserom je tmavý hrubý chlp a svetlá koža.

Ako funguje laserová epilácia?

Existuje viacero druhov laserov. Rozdiel medzi nimi je vo vlnovej dĺžke, s ktorou laser disponuje. Svetlo zameria farbu z chlpu a spáli ho. Lúč reaguje iba na pigment chlpu, pokožku počas zákroku nepoškodí. 

Dôležitý vplyv na úspešnosť epilácie ma rastová fáza chlpov. Ak je chlp v rastovej fáze, epilácia efektívne odstráni vlasovú cibuľku, a chlp znova nenarastie. Preto je dôležité opakovať zákrok, aby sa dosiahla čo najväčšia redukcia ochlpenia.

Ako sa na ňu pripraviť?
Deň pred epiláciou je dobre danú oblasť oholiť žiletkou. Laserový lúč totiž zameria čiernu bodku na pokožke a odstráni aj chĺpok pod kožou až po korienok. Ak by daná oblasť nebola oholená, pristroj by zameral chĺpok a spálil ho na povrchu pokožky, takže epilácia by nebola účinná.
Bezprostredne po epilácií je pokožka mierne opuchnutá a červená, ale v priebehu pár hodín to vytratí.

Pozákroková starostlivosť

Mierne podráždenie pokožky môže pretrvávať niekoľko hodín alebo až niekoľko dní. Veľmi zriedkavo sa môžu vyskytnúť aj chrastičky. Následne po zákroku je vhodné epilovanú pokožku ošetrovať masťou Calcium Panthotenicum. Po zákroku sa neodporúča opaľovanie minimálne po dobu 2-3 týždňov. Dôležité je tiež používať krém s vysokým ochranným faktorom na epilované časti tela.

Dlhodobosť výsledkov

Laserová epilácia odstraňuje nežiadúce ochlpenie natrvalo. Avšak, vzhľadom k fyziológii chlpu a mnohým ďalším faktorom, ktoré ovplyvňujú rast chĺpku nemusia výsledky celkom presne korelovať s teóriou. Želaným výsledkom je trvalá redukcia nežiadúceho ochlpenia, teda trvalé zníženie počtu chĺpkov v danej oblasti a zmena ich kvality na jemné, svetlé chĺpky, ktoré už klient vníma ako esteticky nezávadné.

Či už teda nad laserovou epiláciou rozmýšľate alebo ste sa už definitívne pre ňu rozhodli, je dobré zvážiť všetky pre a proti. V konečnom dôsledku Vám laserová epilácia nezaručí 100% odstránenie chĺpkov no na druhej strane je najefektívnejším riešením ako rastu chĺpkov, čo najviac zabrániť. Pred samotnou epiláciou preto odporúčame vybrať si vhodný salón s vyškoleným a kvalifikovaným personálom, ktorý Vám ochotne a správne poradí.