Problémy s trávením? Nepodceňujte ich!

Problémy s trávením? Nepodceňujte ich!

S trávením má problémy značná časť svetovej populácie. Je alfou a omegou našej pohody a spokojnosti. Tráviace ťažkosti sú zapríčinené najmä nezdravým životným štýlom, jednotvárnou stravou či rýchlym pracovným tempom. Ak s ním má človek problémy, nemôže si pochutiť na dobrom jedle a musí starostlivo voliť, čo môže zjesť a čo nie. Pokazené trávenie nie je dobré podceňovať, nakoľko môže spôsobovať nepríjemné až bolestivé stavy s príznakmi ako sú pocity ťažkosti a preplneného žalúdka, pálenie záhy, plynatosť, kŕče v žalúdku, ale aj v črevách či hnačka alebo naopak zápcha. Prvou pomocou by preto mala byť zdravšia, vyváženejšia strava, ktorá dokáže pomôcť a stabilizovať našu tráviacu sústavu.

Prečo nás to bolí?

Náš žalúdok je naprogramovaný na jednotlivé fázy trávenia. Keď sa najeme, začnú sa vylučovať šťavy. Ak sa najeme opäť skôr ako stihnú jedlo spracovať, náš žalúdok „zamrzne“ a prestane sa hýbať. Budeme mať preplnené brucho a ak sa prejeme, hrozí nám žlčníkový záchvat a v najhoršom prípade akútna pankreatitída, ktorá môže zničiť pankreas.

Následky zlého trávenia

Cieľom správneho trávenia je získavať živiny z prijatej potravy. Aj keď sa v tele človeka subjektívne nič nekalé diať nemusí, je možné, že organizmus nie je schopný z nejakého dôvodu z jedla živiny vstrebať. Pri konzumácii ovocia a zeleniny sa stáva, že vitamíny vyjdú navnivoč, proteíny z mäsa zostávajú nevyužité a zaťažujú obličky a sacharidy, ktoré majú slúžiť ako zdroj energie sa rýchlo ukladajú do bokov v podobe tukových vankúšikov.

Vláknina je základ

Prijímať dostatočné množstvo vlákniny a balastných látok v strave je pre trávenie doslova kľúčové, pretože tieto látky regulujú zažívanie. Doplnením vlákniny podporíte trávenie a predídete problémom so zápchou. Nájdete ju najmä v obilninách, cereáliách, ovocí a zelenine, ale aj v hnedej ryži, sóji či v strukovinách. Vláknina pôsobí ako špongia, ktorá okrem škodlivín nasáva aj tekutiny, preto je dôležité piť dostatočné množstvo čistej vody.

S korením opatrne

Hoci koreniny zvýraznia chuť, mnoho ľudí to s ich používaním v dnešnej dobe zvykne preháňať. Silno korenené a pikantné jedlá dráždia žalúdok, spôsobujú pálenie záhy a v niektorých prípadoch dokonca aj hnačku.

Vyberte si správne nápoje

Ak ste častým konzumentom nápojov s kofeínom, čaju či sladkých limonád, prekysľujete si žalúdok, čo rovnako vedie k páleniu záhy alebo tráviacim problémom. Lepšou voľbou sú preto bylinkové čaje, nešumivé nápoje a samozrejme čistá voda.

Nevyhýbajte sa probiotikám

Takzvané prospešné baktérie, ktoré sa aj prirodzene vyskytujú v našej mikroflóre, treba pravidelne dopĺňať. Ich nedostatok vedie k rôznym zdravotným problémom, vrátane porúch s trávením, zápche, alebo naopak k hnačke. Môžete teda zvoliť probiotiká dostupné v lekárni ako doplnok stravy, alebo zvolíte prírodný zdroj vo forme jogurtov a iných kyslomliečnych výrobkov.

Aby Vaše trávenie fungovalo, dodržiavajte tieto pravidlá a zásady:

  • prijímajte dostatok tekutín
  • jedzte potraviny s obsahom vlákniny 
  • doprajte si kyslomliečne výrobky 
  • bylinkové čaje 
  • cvičte a pohybujte sa na čerstvom vzduchu 
  • obmedzte konzumáciu bielej múky a pečiva
  • obmedzte konzumáciu cukrov a nenahrádzajte ich umelými sladidlami
  • pozor na mastné jedlá 
  • obmedzte alkohol a cigarety
  • sladené nápoja nahraďte čistou vodou
  • zabudnite na konzervy, údeniny a mrazené potraviny