Blíži sa jar a s ňou alergie

Blíži sa jar a s ňou alergie

Prvé jarné lúče a teplejšie dni majú na mnohých z nás pozitívny vplyv. Cítime príliv energie, nový začiatok, trávime príjemné chvíle na terasách doma alebo v kaviarňach. Jar je však aj obdobím zvýšenej koncentrácie peľov. Stále viac a viac ľudí trpí alergiami, ktoré im práve na jar znepríjemňujú život. Ak aj vy patríte k približne 20% alergikov, prinášame Vám pár tipov ako bojovať s alergiou, ako zmierniť jej príznaky a mať ju čo najviac pod kontrolou. 

 

Poznáte to – svrbenie v nose, opuchnuté, slzavé oči a časté kýchanie. Dôležité je dbať na elimináciu peľových čiastočiek na našom oblečení a tele. Tie sa totiž ľahko zachytávajú vo vlasoch alebo našom oblečení. Po príchode domov je preto potrebné rýchlo sa prezliecť, osprchovať sa a oblečenie vyprať. Peľové čiastočky trápia aj našu sliznicu nosa. Svrbí nás nos, kýchame a máme sťažené dýchanie. Úľavu od týchto nepríjemných príznakov môžeme nájsť v liečivých bylinkách. Protialergénne účinky má napríklad žihľavový čaj.

 

Ak ste sa na jeseň nestihli dať preventívne zaočkovať, zájdite čím skôr do lekárne. Váš lekárnik Vám určite poradí, ktoré tabletky či kvapky sú najlepšou voľbou na utlmenie priebehu alergie. Lieky sú bezpečné a v lekárni si ich môžete kúpiť aj bez receptu. Nezabúdajte však, že by mali byť len akousi prvou pomocou. O dlhodobej liečbe je vhodné poradiť sa so svojim lekárom. Alergici podstupujú liečbu už v zimnom období. Ak ste zistili svoju alergiu nedávno, nemusíte ju znášať tak dobre ako tí, ktorí sa liečia dlhodobo.

 

Ako sa brániť pred alergiami?

  • Obmedzte vychádzky z domu počas slnečných a veterných dní, najlepším časom pre pohyb je skoré ráno. Doprajte si prechádzku tesne po daždi, kedy je v ovzduší minimálne množstvo peľu.
  • Trávte čas pri vodných plochách s piesočnými alebo kamenistými okrajmi, vyhýbajte sa trávnatým brehom či lesom.
  • Využívajte doma a v práci čističky vzduchu, v miestnosti vetrajte iba v prípade, ak máte okná zabezpečené protipeľovou sieťou.
  • Sprchujte sa, umývajte si vlasy pred spaním, aby ste odstránili pele. Prezliekajte sa mimo obytnú plochu, napríklad v predsieni. Oblečenie meňte častejšie a bielizeň nesušte vonku.
  • Sledujte kedy a kde sa objavujú Vaše zdravotné ťažkosti. Tieto zistenia sú dôležité pre stanovenie a upresnenie diagnozy a pre vedenie liečby.

 

Nezáleží na tom, či Vás trápi sezónna alebo celoročná alergia, dôležité je liečiť ju, nestačí zmierňovať jej príznaky. V opačnom prípade hrozí, že alergénov, ktoré Vás v budúcnosti potrápia pribudne.