Behom k trvalému zdraviu

Behom k trvalému zdraviu

Beh je vynikajúcou podporou nášho tela, ale aj celkového zdravia. Je samozrejmé, že beh nie je zázračným liekom, ktorý nás ochráni pred rakovinou či inými závažnými ochoreniami, avšak zlepšenie celkového zdravotného stavu vplyvom práve behu, môže pomôcť k oddialeniu nástupu týchto ochorení. Ak rozmýšľate nad behom ako športovou aktivitou, prinášame Vám pár výhod, aby sme Vás presvedčili o jeho pozitívnom vplyve.

Niet pochýb o tom, že pohyb je zdravý a bez pravidelnej fyzickej aktivity možno o vyváženom životnom štýle hovoriť len ťažko. Keby sme ale pátrali po tom, ktorý zo športov má najlepší a najväčší vplyv na zdravie a fyzickú kondíciu, prišli by sme na to, že je to práve behanie. Behať môžeme prakticky vždy a všade. Začať s ním môže skoro každý a prakticky kedykoľvek. Odbúrava stres, depresiu a zlepšuje celkovú psychickú pohodu. Jednu až dve hodiny po behu sa v tele uvoľňujú endorfíny, ktoré zlepšujú náladu a pocit psychickej pohody. Vďaka lepšiemu prekrveniu mozgu zlepšuje pamäť a schopnosť koncentrácie. Primerané zaťaženie organizmu behom zlepšuje a udržuje dobrú funkciu imunitného systému. Počas mierneho vytrvalostného zaťaženia sú bunky imunitného systému lepšie zásobené kyslíkom, čím sa zvyšuje ich funkčnosť. Týmto sa veľmi pravdepodobne zlepšuje regeneračný a liečivý efekt protirakovinovej liečby a znižujú sa aj jej negatívne účinky.

Ako začať?

Na začiatku je dobré určiť si správne tempo. Spočiatku určite voľte tempo pomalšie a nezabudnite pravidelne dýchať – nádych nosom a výdych nosom alebo ústami. Ak vás začne pichať v boku, je to jasný signál vysokej rýchlosti behu a nesprávneho dýchania. Po celú dobu myslite na rovný chrbát. Vypnite hruď a bradu zarovnajte do roviny so zemou. Vtiahnite pupok k chrbtici a zapojte brušné svaly, aby ste sa neprehýbali v bedrách, uvoľnite ramená aj šijové svaly. Behanie je veľmi prirodzený pohyb, ale to neznamená, že na ňom nie je čo pokaziť. Technika behu môže celkový pôžitok do značnej miery ovplyvniť. Ak beháte vonku po asfaltovej ceste, snažte sa vždy dopadať na špičky a behať v odpružených topánkach, aby ste zabránili nadmerným otrasomVhodnejší je však beh po mäkkom teréne, ktorý chráni vaše kĺby i chrbticu.

Ako vybrať správnu bežeckú obuv?

Najdôležitejším kritériom pri výbere vhodnej obuvi je jej šírka. Topánka nesmie tlačiť, nesmie byť príliš voľná ani tesná. Dĺžku topánky vždy vyberáme aspoň o polovicu čísla väčšiu, ako je dĺžka chodidla tak, aby nechty nenarážali na stenu obuvi. Každému sedí iná tvar, obuv je najlepšie pred kúpou odskúšať, nielen v sede, ale zaťažiť ju tak, ako ju následne zaťažíte bežnou prevádzkou.

Dávajte si pozor na riziká

Ani behanie nemožno odporúčať úplne každému. Riziká behania plynú predovšetkým z nevhodne zvoleného tempa behu, jeho dĺžky, nerozumne vybraného terénu, nedostatočne odpruženej obuvi, ale aj z preceňovania vlastných schopností, neznalosti a neopatrnosti. Beh nie je príliš vhodný pre tých, ktorí majú vážne problémy s pohybovým aparátom. Ten totiž veľmi zaťažuje kĺby i chrbticu a napríklad ľudia s veľkou nadváhou behom svoje členky, kolená aj chrbát namáhajú príliš. Ak máte problémy so srdcom, krvným obehom alebo dýchaním, mali by ste svoje bežecké úmysly konzultovať s lekárom. Behať môže v zásade každý, ale vždy je nutné vziať do úvahy aktuálnu kondíciu a zdravotný stav. Nezabúdajte ani na to, že kvalitné tenisky sú neoddeliteľnou súčasťou na ceste za zdravými kolenami a chrupavkami.

Poriadne sa rozcvičte a regenerujte

K správnemu tréningu neoddeliteľne patrí strečing, a to ako pred vybehnutím, tak po skončení vašej snahy. Dôkladným pretiahnutím hlavných svalových skupín zamedzíte zraneniam, ale tiež urýchlite následnú regeneráciu. Aby ste nebehali náhodne, stanovujte si ciele v podobe dĺžky trasy alebo doby trvania behu a zo svojich plánov nepoľavujte.

Behanie pôsobí na zdravie aj nepriamo. Vďaka behu prehodnotíte svoje priority a začnete o svojej kondícii uvažovať inak. Nič sa ale nevyrovná zážitku na vlastnej koži, a preto obujte tenisky, vybehnite von a uvidíte, že už po niekoľkých behoch sa budete cítiť zdravší, vitálnejší, odpočinutejší a plní energie!