Sezóna kašľov a nádchy je opäť tu. Viete, ako bojovať s chrípkou a prechladnutím?

Sezóna kašľov a nádchy je opäť tu. Viete, ako bojovať s chrípkou a prechladnutím?

Výrazné ochladenie už tradične praje nachladnutiam a chrípkam. Ako bojovať s klasickými príznakmi chrípky a ako jej predchádzať, vám priblížime v našom novom článku s radami Martina Hubku z Lekárne Apia v Liptovskom Mikuláši, ktorá je súčasťou Združenia PARTNER.

 

Chrípka je na Slovensku často podceňovaná a mnohí si ju zamieňajú za ochorenia spôsobené inými respiračnými vírusmi. Ak nechcete mať jeseň pokazenú nepríjemným kašľom, nádchou či horúčkou, myslite na prevenciu už teraz. “Proti týmto ochoreniam je účinnou zbraňou najmä prevencia, zameraná na minimalizovaní kontaktu s chorými ako aj dodržiavanie hygieny (umývanie rúk),“ pripomína lekárnik Martin Hubka. Vírus chrípky môže prežívať na odeve, papieri či vreckovke 8 – 12 hodín, na hladkých povrchoch dokonca 24 – 28  hodín.

 

OČKOVANIE

Očkovanie je najúčinnejšia ochrana pred chrípkou, najlepšie je ho podstúpiť na začiatku chrípkovej sezóny – v októbri alebo v novembri. Telo si tak stihne včas vytvoriť ochranné protilátky. Organizmus si ich vytvára postupne. Čo sa Slovenska týka, v očkovacej látke používame iba neživé vakcíny, teda nie sú to vírusy chrípky, ale iba ich časti. Očkovanie preplácajú všetky zdravotné poisťovne.

 

ROSPOZNAJTE CHRÍPKU

Chrípka je pre niektorých banálne ochorenie, môže však spôsobiť aj závažné stavy, napríklad zápal pľúc, srdcového svalu, či dokonca úmrtie. “Určite by sa nemalo podceňovať žiadne ochorenie. Mnohí “nemajú čas” na domáce liečenie a idú hneď na druhý deň do práce, čo môže ich zdravotný stav zhoršiť, navyše môžu nakaziť i ďalších ľudí vo svojom okolí. Preto je dôležité rozpoznať prvé príznaky choroby a vhodne zvoliť spôsob liečenia,” radí lekárnik Martin Hubka.

 

Samozrejme - druhým častým extrémom je okamžitá návšteva pohotovosti “so soplíkom”. Aj v tomto má jasno skúsený lekárnik: “Ak sa dá, najprv treba kontaktovať lekára telefonicky, vyhnete sa tak čakaniu na ošetrenie, ako aj ďalšej infekcii od chorých pacientov.”

 

PRVÁ POMOC LEKÁRNIKA

Aj vy ste si mysleli, že na chrípku zaberajú antibiotiká? Včasné riešenie problému môže predísť katastrofe, pretože časté užívanie týchto liekov v žiadnom prípade neprospieva vášmu organizmu. Nezabudnite na zmierňovanie príznakov a podávaní liekov na zníženie teploty, proti kašľu, bolesti hlavy či proti zápalu dýchacích ciest. “Pri prvých príznakoch ochorenia môžeme použiť teda voľnopredajné lieky a výživové doplnky, ktoré sú bežne dostupné v lekárňach. Určite odporúčam navštíviť vášho „rodinného“ lekárnika, ktorý vie správne diagnostikovať váš zdravotný stav a zvoliť správnu liečbu, ktorá vám pomôže,” odporúča lekárnik z lekárne PARTNER z Liptovského Mikuláša.

 

ŽivotnÝM Štýlom proti chorobáM

Vždy je lepšie riešiť problém ešte predtým, než nastane. Vyhnete sa tak pracovnej neschopnosti a nepríjemným stavom pri chorobe. Pre podporu imunitného systému je vhodné zvýšiť dávky vitamínu C a Zinku.

  • Vitamín C Je dôležitý pre podporu imunitného systému a taktiež prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy. Hlavným zdrojom vitamínu C sú citrusové plody, ríbezľa čierna, šípky, rakytník, ružičkový kel a ďalšie ovocie a zelenina.
  • Zinok je kľúčovým minerálom pre podporu imunity. Na zinok sú bohaté strukoviny, ryby, syry, pečeň, vaječný žĺtok alebo orechy.

Preto ak tieto potraviny príliš nekonzumujete, svoju dennú dávku vitamínu C a zinku podporte doplnkami stravy.

 

Taktiež výživa bohatá na antioxidanty dokáže významne podporiť vašu imunitu. Antioxidanty dokážu tieto voľné radikály zneutralizovať tak, že sú napokon neškodné. Imunitný systém závisí od stavu tráviaceho traktu. Strava s nedostatkom vlákniny, vitamínov, nedostatok tekutín, nadmerný príjem nasýtených mastných kyselín v podobe mastných a vyprážaných jedál, nadmerný príjem jednoduchých cukrov - to všetko ohrozuje vašu imunitu. Preto je dôležité správne zloženie a fungovanie črevnej mikroflóry, ktorá zabezpečuje mnohé nenahraditeľné funkcie pre náš organizmus a úzko spolupracuje s imunitným systémom.

 

Okrem toho, že sa pri športe znižuje hladina stresu, športovou aktivitou vonku v čoraz väčšom chlade sa telo účinne otužuje a stáva sa menej náchylným na prechladnutie. Už 30 minút jednoduchého pohybu denne, napríklad chôdze na čerstvom vzduchu, naštartuje vašu obranyschopnosť, a tak organizmus dokáže lepšie bojovať s infekciou.

 

Naučte sa sledovať svoje telo a doprajte mu tiež dostatok oddychu, relaxu a spánku. Hovorí sa, že najlepšou regeneráciou je spánok, ktorého dĺžka záleží aj od našej fyzickej kondície a stravovacích návykov. A to najdôležitejšie - dotiahnite to do konca a chrípku určite vyležte!

Prečítajte si tiež článok na stránke mojlivsane.sk → Kašeľ u detí. Rozpoznajte ho správne.