/NE/ZDRAVÉ VEGÁNSTVO?

/NE/ZDRAVÉ VEGÁNSTVO?

Vegánstvo sem, vegánstvo tam - aj vy to tak vnímate? Aj mesiac január už tak nejak k vegánstvu patrí, za čo môže kampaň #veganuary. Jej cieľom je vyzvať ľudí, aby skúsili rastlinnú stravu a ukázať im, že stravovať sa bez živočíšnych zložiek nie je vôbec ťažké. Je to však zdraviu prospešné alebo skôr škodlivé?

Nemožno povedať, že rastlinná strava je vyslovene zdravá alebo nezdravá, ale je veľmi dôležité o tomto životnom štýle vedieť čo najviac, najmä, ak sa preňho rozhodneme. Po zmene jedálnička dochádza totiž napríklad k nedostatku vitamínov. Ľudia častokrát, najmä na začiatku, pociťujú únavu, žalúdočné problémy či spozorujú zmeny na pleti.

Dosiahnuť nutrične vyvážený jedálniček vyžaduje správny výber doplnkov výživy či kvalitných potravín a samozrejme veľa vedomostí a dôslednosti.

 

Čo hrozí nedôsledným vegánom?

Podľa rôznych vyskumov hovoríme prevažne o deficite živín ako je vitamín B12, jód, železo, zinok, vitamín D, selén, vápnik a omega 3-mastné kyseliny. Často sa skloňuje aj pojem “podvýživa”, tá však hrozí všetkým, ktorí presne nevedia, z akých potravín je najvhodnejšie získať vitamíny, potrebné živiny a tuky. Aj ľudia konzumujúci všetko sa domnievajú, že práve vďaka tomu je vegánska strava neprirodzená pre náš organizmus. “V zásade je dôležitý len vitamín B12, keďže v rastlinnej strave vyložene chýba. Tento vitamín je špecifický, nie je rastlinného ani živočíšneho pôvodu, ale je bakteriálny,” objasňuje problematiku vegan blogerka Zlatica Žárska, ktorá organizuje dni zdravia a vytvára podnikom pestré a zdravé recepty.

 

Bez mäsa, vajec, mlieka, medu a vitamínov…

Voľba pre vegetariánsku či vegánsku výživu je predovšetkým rozhodnutie, ktoré človek robí na základe etických, ekologických a zdravotných hľadísk. Zdravotné riziko nedostatku vitamínu B12 je však veľmi vážne a nemalo by byť pozorované vo svetle emocionálnej diskusie, ale z vedecko-nutričného a zdravotného hľadiska. Niektoré lakto-ovo vegetariánske potraviny obsahujú vitamín B12 v pozoruhodných množstvách a sú čiastočne vhodné na pokrytie odporúčanej dennej dávky. Aj napriek tomu sú vegáni podľa názoru mnohých vedcov odkázaní na cielený prísun tohto vitamínu pomocou výživových doplnkov.