IMUNITA v našich službách proti koronavírusu?

IMUNITA v našich službách proti koronavírusu?

Celý svet je postihnutý novou pandémiou, na ktorú sme neboli pripravení. Prijímame nutné opatrenia na zamedzenie prenosu, no napriek všetkému zabúdame na nás samých. Čo robiť, ako sa stravovať a žiť, aby sme naše telo a imunitný systém posilnili tak, aby lepšie odolali neviditeľnej infekcii, ktorá je spájaná s hrozbou koronavírusu?

Existujú aj iné možnosti mimo prísnej hygieny a obmedzenia kontaktov.

Nazvala som ich„ Zdravou  päťkou”  a predstavujú pravidelný denný režim, výživu, pohyb, spánok a povedať “nie” stresu.

1. Pravidelný denný režim a plánovanie našich aktivít. Aj keď musíme #ostaťdoma, dôležitým kľúčom k večernej spokojnosti je  dobrý pocit z poctivo vykonanej celodennej práce.  Každý večer alebo ráno,  si naplánujte svoje denné aktivity, jedálnička, starostlivosti o svojich blízkych, pohybu a cvičenia aj relaxácie, písania mailov, upratovania, prípadne starostlivosti o kvety…

     Pred spaním si zrekapitulujte splnené činnosti. Ako sa cítite? 

2. Naše jedlo by malo byť rôznorodé, vyvážené a užitočné. Výživa je jedným z dôležitých faktorov, ktoré ovplyvňujú našu imunitu. Tá správne nastavená je zdrojom dôležitých makro a mikroživín. Mali by sme jesť pravidelne 4-5x denne, každé sústo pomaly prežúvať a  jedlo nehltať a stravovať sa v pokojnom a príjemnom prostredí. Dbajte tiež na dodržiavanie  „zdravého taniera“, to znamená, polovica jedla na tanieri by mala patriť zelenine a ovociu, ¼ bielkovinám a ¼  sacharidom. Zelenina obsahuje vlákninu, ktorá je potravou pre črevný mikrobióm na výživu mikroorganizmov a  vyváženého prostredia v čreve.  Vitamíny a minerály obsiahnuté v ovocí a zelenine ovplyvňujú aktivitu buniek imunitného systému. Netreba pripomínať význam vitamínu C, ktorý je potrebný dopĺňať (nielen) pri prepuknutej pandémii. Náš imunitný systém potrebuje dostatočné množstvo bielkovín na tvorbu niektorých druhov imunitných buniek. Bielkoviny môžeme získať napríklad z rýb, mäsa, vajec, mliečnych výrobkov, strukovín.

3. Počas núteného pobytu doma nie je možnosť prechádzok, cvičenia vo fitku a iných športových aktivít. Sedavý spôsob života môže mať za následok nadváhu a obezitu, ďalej zhoršuje zásobovanie dolných končatín, nie je vhodný pre naše vnútorné orgány a ani pre srdce a chrbticu. Pri  pohybe a cvičení  sa uvoľňuje sérotonin a  endorfíny, ktoré znižujú stres a chránia náš imunitný systém. Vhodné cvičenie posilňuje svaly od hlavy po päty. Dodá vám nielen silu, ale tiež viac metabolickej aktivity, intenzívne vnímanie tela, pevnosť a lepšiu rovnováhu, ktorá sa prenesie do vášho života. Preto sa doma pohybujte pri rôznych domácich prácach, pokojne aj pri varení, Zacvičte si aspoň 20 minút ráno a večer.

4. Povedzme “nie” stresu, ktorý v tomto období môže zažívať väčšina z nás. Stres a nervozita majú za následok oslabenie imunitného systému a v prípade dlhšieho trvania vyčerpáva aj naše energetické zásoby. S krátkodobým stresom si náš  organizmus vie poradiť, ale dlhodobý stres ovplyvňuje  imunitu, a tým aj zvýšenú chorobnosť. Ak cítime tlak, alebo sa nám so stresovou situáciou nemožno vyrovnať, siahnite po aktívnom tréningu meditácie alebo relaxácie.


“Počas spánku sa odstraňujú  z tela všetky látky, ako sú napr.  vírusy a baktérie”

 

5. Zdravý spánok je dôležitý na obnovu našich telesných a duševných síl a zlým spánkom si vedome znižujeme kvalitu života. Počas spánku sa odstraňujú  z tela všetky látky, ako sú napr.  vírusy a baktérie. Dochádza k bunkovej regenerácii a oprave trhliniek vo svaloch a úponoch. Dĺžka spánku je individuálna a záleží od veku. Z biologického hľadiska je pre náš organizmus nevyhnutný. Následkom neho dochádza k vylučovaniu rastového hormónu, ktorý napríklad regeneruje svalovú sústavu. Aj hormón melatonín, ktorý sa vylučuje počas noci a vekom sa jeho sekrécia znižuje, má silné antioxidačné účinky na naše telo. Zdravý spánok posilňuje imunitný systém, činnosť mozgu a zvyšuje jeho koncentráciu. Súčasne je prevenciou duševných ochorení. Nedostatok spánku môže spôsobiť zdravotné a psychické ochorenia, ako sú cukrovka, obezita, depresia, oslabenie imunitného systému alebo úzkosť.    

Dúfame, že sa vám postupne podarí zaradiť jednotlivé rady do vášho každodenného života a pomôžu vám lepšie prekonať túto neľahkú situáciu. Zároveň vám ďakujeme, že stojíte pri nás a dodržiavate všetky nariadenia a odporúčania, aby sme sa už čím skôr mohli vrátiť do našich zabehnutých koľají. 

RNDr. JUDr. Hana Vrabcová - Odborníčka v oblasti farmácie a zdravého životného štýlu

Prečítajte si tiež článok na stránke mojlivsane.sk → Keď pocítime oslabenie organizmu, tak ho posilnime