Jarná únava? Chce to veľa energie!

Jarná únava? Chce to veľa energie!

Niektorí o nej hovoria ako o jednom veľkom mýte, iní sa jej boja už od zimy. Trápi jarná únava aj vás? Dlho nemusí. Je totiž viacero spôsobov, ako s ňou “zatočiť”.

Samozrejme, v tomto náročnom období je zrejmé, že únava a stres sa významne podpísali aj na vnímaní okolitého sveta a možno aj zdraví. Sme vyčerpaní a veľký podiel aktuálnych problémov môže byť následkom stresu. Ak však trpíte jarnou únavou, možno vám do budúcna na začiatok pomôže rekapitulácia toho, ako ste strávili posledné zimné obdobie: Venovali ste sa sebe a svojmu zdraviu dostatočne? Dopriali ste si vychádzky, vyváženú stravu a oddych? Práve deficit - na prvý pohľad zdá sa - základných vecí pre správnu funkciu organizmu môže spôsobiť jeho kolaps. Napríklad, väčšie množstvo tukových zásob nie je len o kilách navyše ale aj nedostatku zásoby minerálov a vitamínov. Tým sa stávame menej odolní voči chorobám a trpí naša imunita.

 

KĽÚČOVÁ IMUNITA

V prvom rade sa zamerajte na jedálniček. Ako sa ochladí, máme tendenciu nekontrolovateľne konzumovať tzv. tučnejšie potraviny, pritom na prelome období potrebuje naše telo pestrú stravu. Skúste siahnuť po potravinách, ktoré postupne uvoľňujú energiu. Hovoríme o cereáliách, ovocí, jogurtoch či orechoch. 

Hýbte sa! Ako je už iste známe, po športe okrem zadosťučinenia pociťujeme aj šťastie. Môže zaň hormón endorfín, ktorý zabezpečuje našu dobrú náladu a pocit dostatočnej energie. Na začiatok úplne postačia prechádzky. Bicyklovanie je tiež vhodnou alternatívou, mnohí obľubujú aj aerobik, posilňovanie, či jógu.

 

POZITÍVNY PRÍSTUP

Viete oddychovať? Naučte sa to. Relax a kvalitný spánok sú často podceňované faktory zdravia. Ak máte pri zaspávaní problém, pomôžu bylinky ako medovka a valeriána či výživové doplnky stravy, ktoré nájdete aj v našich lekárňach Partner. Prípravky proti únave a pri strate energie vás dostanú do fyzickej i psychickej pohody. Obľúbený koníček, či čas strávený čítaním vám pozitívne prispieva k dobrému naladeniu sa.

 

VITAMÍNY

Niekedy sa za zdravotnými problémami skrýva nerovnomerná hladina vitamínov a minerálov. Práve tie nám pomáhajú s výživou a vyrábaním potrebnej energie. Z najdôležitejších vyberáme vitamín C, horčík, vápnik vitamíny skupiny B a iné stopové prvky. Práve horčík prispieva k normálnemu fungovaniu energetického metabolizmu, a tak pomáha bojovať so stresom, vyčerpaním a únavou.

Prečítajte si tiež článok na stránke mojlivsane.sk → Vitamíny ABC

 

PITNÝ REŽIM

Veľmi dôležitým pomocníkom v boji proti jarnej ale i celkovej je dodržiavanie správneho pitného režimu. Najdôležitejšie je vyskladať si pitný režim hlavne z dostatku čistej vody. Vypiť by sme mali denne aj 2 až 3 litre čistej vody. Najlepším pomocníkom pre dodržanie správneho objemu vypitej vody je fľaša alebo pohár, ktorý budeme mať stále na očiach a bude plný vody. Ihneď ako pohár alebo fľašu vypijete, treba ju znova naplniť. Ako doplnok k čistej vode môžete použiť i nesladený čaj. Je jedno či pijete zelený čaj, čierny čaj alebo aj ovocný čaj. Čaj vám dokonca môže pomôcť upraviť hmotnosť pred letom pri takzvanom chudnutí do plaviek.