Poslanie menom lekárnik

Poslanie menom lekárnik

Lekárnici nie sú len predajcovia liekov. Sú to odborníci, ktorí sa starajú o naše zdravie a častokrát sa stane, že sú prvými ľuďmi, ku ktorým prídeme po radu ešte skôr, ako sa dostaneme k lekárovi. Ich miesto v prvej línii je aj napriek aktuálnej situácii nevyhnutné, a práve preto by sme k nim mali byť ohľaduplní a zodpovedne sa správať aj v priestoroch lekárne.

Hovoríme im odborne aj farmaceuti a tomu, aby mohli vykonávať svoju prácu musí predchádzať úspešné absolvovanie niekoľkoročného vysokoškolského štúdia. To zahŕňa niekoľko častí - biologickú, kde sa bližšie stretávajú s účinkami liekov, mechanizmami účinku liekov, či rozdelením všetkých liečiv. Taktiež musia poznať účinky a názvy liečivých rastlín slovensky aj latinsky, fungovanie organizmu celého tela a bezchybne ovládať fyziku a niekoľko druhov chémie. Nesmú chýbať ani zákony a vždy aktuálne vyhlášky a legislatívy.

Aj keď sa momentálne nevyrába toľko liekov priamo v priestoroch lekárne, lekárnik disponuje obrovským množstvom informácii o liečivách, zložkách a ich účinkoch na organizmus. Preto by sa mal pacient u lekárnika vždy informovať o svojom lieku. Bez ohľadu na to, či ide o nový liek, alebo o liek, ktorý užíva viacero rokov. Ten mu vie viac poradiť o nežiaducich účinkoch, zložení lieku a liekových interakciách a tiež nám môže pomôcť manažovať ochorenie. No nie je to úžasné?

Naši hrdinovia slúžia pre vás, aby ste vy mohli v pokoji ostať doma. Vyberte si, stiahnite a vymaľujte svojho hrdinu na ilustrácii. Vyfarbené obrázky nám odfoťte a zverejnite na našej facebookovej stránke alebo nás označte v stories na Instagrame. Tie najlepšie odmeníme!

Súťaž potrvá do konca mája 2020.

Ďakujeme, že stojíte za nami! #farmaciaspolu

 

 

Kliknite na obrázok a automaticky sa vám stiahne.