Opakované mykózy – ako na ne?

Opakované mykózy – ako na ne?

Vaginálne mykózy sú, žiaľ, častým problémom mnohých žien. V tomto článku si povieme:

  • O rizikových faktoroch
  • Liečbe
  • Prevencii
  • Ako je to s tehotenstvom a kandidózami.

Kvasinkové infekcie v pošve sú najčastejšie spôsobené kvasinkami z rodu candida, preto ich niekedy voláme aj kandidové infekcie. Ostatné typy kvasiniek sú menej časté. Niekedy sa spolu s kvasinkami premnožia v pošve aj baktérie a vznikne infekcia zmiešaná, bakteriálno-kvasinková a na to potom musíme myslieť aj pri liečbe.

Odhaduje sa, že kvasinkovú infekciu počas svojho života zažije až 75% žien, pri neúspešnej terapii a pretrvávaní vyvolávacích faktorov, sa táto nepríjemnosť môže do života ženy vrátiť aj viackrát. Najčastejšími a najvýznamnejšími rizikovými faktormi sú:

  • Antibiotická liečba
  • Tehotenstvo
  • Diabetes
  • Poruchy imunitného systému
  • Hormonálna antikoncepcia
  • Nechránený pohlavný styk

Kvasinky sú stálymi obyvateľmi v pošve a za normálnych okolností nevyvolávajú infekciu, pretože žijú v symbióze medzi baktériami a laktobacilmi. Antibiotická liečba prispieva k premnoženiu kandíd v pošve narušením tejto rovnováhy, pretože spolu s baktériami, na ktoré majú účinkovať, zabíjajú aj baktérie v pošve. Preto pri každej antibiotickej terapii by mal lekár automaticky odporučiť aj užívanie probiotík. Vyššia hladina pohlavných hormónov (najmä estrogénov), napríklad v tehotenstve alebo pri užívaní hormonálnej antikoncepcie, môže byť tiež príčinou opakujúcich sa kvasinkových infekcií. Mechanizmom je zvyšovanie hladiny glykogénu v pošve, čo zlepšuje podmienky pre rast a množenie kandíd. U nekontrolovaného diabetu, alebo pri dlhodobej diéte plnej cukrov, pečiva a fermentovaných potravín dochádza tiež k narušeniu prirodzenej vaginálnej flóry a kvasinky majú cukor v obľube. Pomáha im rásť a množiť sa. Pri opakovaných vaginálnych kandidózach je vždy potrebné myslieť aj na poruchy imunity, ktoré sú častou príčinou kandíd nielen v pošve, ale napríklad aj v ústach, tráviacom trakte atď. Preto ak pravidelne trpíte kandidovou infekciou, váš lekár by mal vylúčiť HIV, ostatné pohlavné choroby, vrodené poruchy imunity, autoimunitné ochorenia, ale aj nádorové ochorenia. Častou cestou prenosu pri opakovaných kandidózach býva partner, ktorý môže byť prenášačom a nevie o tom. Týka sa to aj stálych partnerov, ktorí sú verní a bohužiaľ, aj keď sa snažíme preliečiť vždy aj partnera, táto liečba nebýva vždy úspešná. Z ostatných rizikových faktorov treba spomenúť aj nevhodné mydlá na intímnu hygienu, mokré plavky na tele, nevhodnú spodnú bielizeň (najmä tango nohavičky a nepriedušné materiály).

Prevencia

V medicíne je prevencia vždy lacnejšia ako liečba, mnohokrát aj účinnejšia. Z prevencie pri vaginálnych mykózach najviac pomáha zmena stravovacích návykov, vynechanie spracovaných potravín, cukrov, sladkostí, pečiva a plesňových syrov. Pri opakovaných mykózach sa treba úplne vzdať horúcich kúpeľov a víriviek, dbať na prezliekanie plaviek hneď po kúpaní, používať jemné intímne mydlá bez obsahu alergizujúcich látok. Vaginálne mykózy sa objavujú najčastejšie tesne pred ovuláciou, alebo pred menštruáciou, kedy sú v tele prirodzene vyššie hladiny estrogénov, ktoré potencujú množenie kvasiniek. Ako prevenciu je možné použiť aj výplach/oplach pošvy Rosalginom, ktorý je bezpečný aj počas tehotenstva, avšak pred jeho použitím je potrebné sa poradiť s vašim ošetrujúcim lekárom. Väčšina žien, ktoré mávajú problémy pravidelne, totiž presne vie, kedy sa nepríjemné pálenie objaví, často stačí aj malý podnet. Z ďalších možností prevencie treba určite zvážiť vysadenie hormonálnej antikoncepcie, aspoň na čas, kým sa kvasinky nepreliečia. Z prírodných alternatívnych možností fungujú cesnakové sedacie kúpele, pravidelná konzumácia škorice a laktobacily do pošvy, konkrétne 3 druhy: Lactobacillus brevis CD2, L. salivarius FV2 a L. gasseri MB335, ktoré majú najvyššiu adherenciu na epiteliálne bunky a tým vytesňujú vaginálne patogény.

Liečba

Liečbou prvej voľby pri kvasinkových infekciách sú topické krémy a čapíky, ktoré obsahujú antimykotiká, niekedy aj v kombinácii s antibakteriálnymi látkami. Tie pôsobia v tele lokálne v pošve. Ak má žena problém opakovane, pridávajú sa antimykotiká a probiotiká aj vo forme tabliet na systémové užívanie. Pri opakovaných infekciách je dôležité odobrať stery na kultiváciu a mikrobiologické vyšetrenie. Následne sa potom zvolí antimykotikum podľa citlivosti konkrétnej kvasinky. Štandardne by sa mal používať režim eliminačný, kedy sa spolu s diétou kvasinky eradikujú pomocou antimykotika a potom sa prejde na udržiavací režim, kedy sa po dobu 4-12 mesiacov podáva zvyčajne počas menštruácie jednorazová dávka antimykotika. Jeho výber závisí od druhu kandidy vykultivovanej z pošvy. U mimoriadne závažných foriem je možné celkovú liečbu v indukčnej fáze doplniť aplikáciou lokálnych antimykotík do pošvy.

Medzi nové možnosti liečby radíme aj autovakcínu s kandidovým antigénom, ktorá by mohla byť prospešná najmä̈ pre pacientky s opakovanými problémami, ktoré boli dlhodobo neúspešne liečené rôznymi antimykotikami. Vakcíny sa pripravujú z kmeňov vykultivovaných z pošvy pacientky. Okrem na mieru vyrobenej vakcíny, na ktorú sa čaká až 5 týždňov, sú dostupné aj komerčne vyrábané preparáty, ktoré obsahujú najčastejšie patogény spôsobujúce infekcie.

Pri liečbe v tehotenstve sa používa len lokálna liečba (priamo do pošvy). Nie sú však vhodné v prvom trimestri tehotenstva a práve preto je u tehotných žien ešte dôležitejšia prevencia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prečítajte si tiež článok na stránke mojlivsane.sk → Musíte užívať antibiotiká? Užívajte k nim aj probiotiká.

Zdroje:

1. Holland J, Zoung ML, Lee O, C-A Chen S. Vulvovaginal carriage of yeasts other than Candida albicans Sex. Transm. Infect. 2003; 79: 249–250.

2. FC Odds: Genital candidosis, Candida et Candidosis: a review and bibliography. 2nd ed,London: Bailliere Tindall. l988:124–35.

3. Beigi RH, Meyn LA, Moore DM et al. Vaginal yeast coonization in nonpregnant women: a longitudinal study. Obstet. Gynacol. 2004; 104: 926–930.

4. Kliment M, Korbel M, Hrúzik P, Redecha M. Etiológia, patogenéza a diagnostika akútnej a recidivujúcej vulvovaginálnej kandi- dózy. Praktická gynekológia 1998; 5 (1): 1–7.

5. Arora DS, Kaur J. Antimicrobial activity of spices Int. Antimicrob. Agents. 1999; 12: 257–262.

6. Arora DS, Kaur J. Antimicrobial activity of spices Int. Antimicrob. Agents. 1999; 12: 257–26.

7. Hegazi AG, Abd, El.Hady, FK, Abd, Allaf. FA. Chemical composition and antimicrobial acitivity of Europian propolis. Z. Natur- frosch, 2000; 55: 70–75.

8. Mastromarino P, Brigidi P, Macchia S et al. Characterization and selection of vainal Lactobacillus strains for the preparation of vaginal tablets. J. Appl. Microbiol. 2002; 93: 884–893.

9. Havranek E. Vulvovaginálne infekcie. Ambulantná terapia, 2007, roč. 5 (3-4): 161 – 165

10. Ben-Hauroush A,Yogev Y.,Kaplan B. The importance of diagnostic work-up in the management of candidal vulvovaginitis. A pro- spective study. Clin. Exp. Obstet. Gynecol. 2004; 113–116.