Čo vie potrápiť každú ženu? Pýtali ste sa MUDr. Mamovej

Čo vie potrápiť každú ženu? Pýtali ste sa MUDr. Mamovej

Náš instagramový profil sme na jeden deň zverili do rúk MUDr.Mamovej, ktorú už určite poznáte nielen z našich stránok. Mnoho žien tak využilo možnosť “poradne” ohľadom gynekólogie a ženských problémov priamo od pani doktorky. Keďže sa však väčšina z nich týkala mykózy a kvasiniek a otázky sa opakovali, rozhodli sme sa ich aj s radou lekárky spísať do jedného článku na náš blog.

Pripomíname však, že každá žena je individuálna tak, ako aj jej problémy či potreby, preto v prípade vážnych či akútnych situácii zvážte návštevu vlastného lekára či lekárnika.

Je pravda, že sa mykóza rozširuje  konzumáciou nadmerného množstva cukru?

Cukor, mliečne, kysnuté a fermentované veci, väčšina obilnín by mali byť pri mykózach tabu. Tvoria totiž ideálne prostredie pre rozmnožovanie kvasiniek.

Ako prekonať strach z návštevy gynekológa?

Nájsť si lekára/lekárku, ktorej skutočne veríte. Preventívne prehliadky sú taktiež veľmi dôležité. Ich zanedbanie kvôli výberu lekára nie je veľmi rozumné.

Aká je najväčšia prevencia proti mykóze? Hlavne v lete?

Nekúpať sa vo vírivkách ani teplých vaniach. Nenechávať si mokré plavky, pozor na tanga nohavičky a nenosiť ani umelé materiály. Obmedziť alkohol a sladkosti. Super sú aj výplachy Rosalgin, ktoré nájdete aj v Lekárňach Partner. Po preliečení je vhodné skúsiť aj kvasinkovú diétu.

Treba liečiť aj partnera, aj keď ho nič nepáli, nesvrbí?

Áno, určite, muži bývajú asymptomatickí nosiči často.

Odporúčate aj nejaký gél/mydlo na intímnu hygienu alebo radšej len čistú vodu?

Lactacyd s účinkom na kvasinky. Všeobecne platí, že netreba to veľmi preháňať s gélmi s obsahom alergénov ako SLS.

Ako v prípade mykózy preliečiť partnera?

To je plne v kompetencii obvodného lekára alebo urológa, ktorý vyberie najvhodnejšie liečivá pre konkrétneho pacienta.

V sekcii blog nájdete tiež článok od pani doktorky, v ktorom sa dozviete viac o opakovaných mykózach, o rizikových faktoroch, liečbe, prevencii a ako je to s tehotenstvom a kandidózami → https://www.partner.sk/clanky/zdravie/opakovane-mykozy-ako-na-ne