ZDRAVÉ OČI: Čo si všímať u malých detí ako prvé?

ZDRAVÉ OČI: Čo si všímať u malých detí ako prvé?

 

Koľko odborníkov sa stará o zdravie vášho dieťaťa? V aktuálnej situácii to zrejme s návštevami špecialistov nepreháňate ani vy, no sú isté znaky, s ktorými si netreba dávať na čas. Napríklad také oči - kedy je na čase vyhľadať očného lekára a ako si všímať možné problémy so zrakom u predškolákov?

 

NEBOLIA, NO ŠKÚLIA

Rôzne vrodené vývojové chyby sú viditeľné na prvý pohľad, no poznáme aj skryté, ktoré sa nachádzajú v zadnej časti oka a bez vyšetrenia nie sú viditeľné. Preto netreba čakať na iniciatívu škôlky ale všímať si zmeny či preventívne dať oči skontrolovať v prvých troch rokoch života dieťaťa. Medzi pomerne časté diagnózy týchto detí patria ochorena počnúc sivým zákalom až nádorom v oku. Ten je zradný v tom, že nebolí. “Všimnúť si ho” môžete napríklad pri pozeraní jedným smerom či na rodinnej fotografii, ktorá je mimochodom výbornou prevenciou pri nádorových ochoreniach ako retina blastom. Detičkám totiž môže nanich svietiť očko. Vtedy treba čo najskôr vyhľadať lekára, pretože následky môžu byť skutočne tragické. Rodičia si všímajú zmenu odlesku svetla v oku na belavý. “Nápadný je väčšinou rozdiel v odlesku zdravého a chorého oka. Známkou pokročilejšieho štádia choroby je šedobelavé zafarbenie zrenice,” píše sa na portáli lekar.sk.

DIOPTRIE

Dobrým dôvodom pre návštevu oftalmológa sú aj problémy pri hre - lekári odporúčajú rodičom sledovať zrak pri určitých vzdialenostiach. Detičky aj s menšími poruchami zraku často narážajú do predmetov, nerozoznávajú tvary a hračky čatokrát nevezmú do ruky. Ďalekozrakosť nemusí byť zjavná hneď, avšak skoré zachytenie problému preventívnym vyšetrením môže drobcovi predísť mnohým komplikáciám.

Ak vášmu bábätku do prvého polroka života občas zabehne očko, nestrachujte sa, avšak opakované škúlenie vo vyššom veku treba riešiť s odborníkom. Určité zrakové funkcie dieťaťa sa vyvíjajú do šiestich až ôsmich rokov veku a akákoľvek prekážka normálneho fungovania oka v útlom detstve môže toto oko trvalo funkčne oslabiť.