Prečo sa na kašeľ nevykašlať?

Prečo sa na kašeľ nevykašlať?

V dobe koronavírusovej, chrípkovej a jesennej som sa rozhodla napísať vám niečo o kašli. Jednak preto, že je strašiakom mnohých maminiek malých detí a potom aj preto, lebo vyznať sa v tých liekoch proti kašľu dalo zabrať aj mne. Preto dúfam, že vám takto pomôžem zorientovať sa v tom, kedy si dokážete poradiť doma a kedy je už potrebné ísť k lekárovi.

Kašeľ je vlastne reflex. Je životne dôležitý, preto sa jeho centrum nachádza v mozgovom kmeni. Okrem tohto centra je tam aj centrum pre kýchanie, spánok, dýchanie a krvný tlak. Keďže je to reflex, nemôžete ho nijako vôľou regulovať, nemôžete si len tak povedať, že už stačí. No a na to, aby sme začali kašlať potrebujeme nejaký spúšťač, teda podráždenie. Týmto podráždením býva najčastejšie cudzia látka v dýchacích cestách. A či je tou cudzou látkou oriešok alebo baktéria, je nášmu mozgu úplne jedno. Náš organizmus sa čistením dýchacích ciest snaží brániť pred zadusením sa cudzou látkou.

Kašeľ tiež môžeme rozdeliť na akútny a chronický, na suchý a vlhký, alebo podľa vyvolávajúcej príčiny. Akútny je kašeľ, ktorý vznikne náhle, netrvá viac ako dva týždne, môže prejsť aj spontánne a väčšinou je príznakom ochorení dýchacích ciest. Chronický kašeľ naopak trvá viac ako tri týždne, môže sa opakovať a vyvolávajúca príčina nemusí byť infekčná, ale napríklad aj alergia alebo astma.

Suchý kašeľ býva v začiatkoch infekcie, je dráždivý a dieťaťu sa po ňom zvyčajne neuľaví. Sprevádza ho obvykle pálivý pocit v priedušnici. Vlhký kašeľ je sprevádzaný produkciou hlienov a tie spôsobujú vlhké zvuky, ktoré pri takomto druhu kašľa počuť. Hlieny sú vlastne mŕtve baktérie a leukocyty, ktorých sa telo potrebuje zbaviť.

S kašľom prichádza k praktickému lekárovi až 40% všetkých pacientov. Pritom mnohokrát sa dá zvládnuť aj doma, jednoduchými opatreniami, domácimi receptami a voľnopredajnými liekmi. Preto je vždy dobré mať niekoľko liekov doma, s ktorými dokážete zabojovať už v začiatkoch chrípkových stavov. Vyberať si môžete spomedzi sirupov pre deti i dospelých, bežných alebo šumivých tabliet, pastiliek na cmúľanie a tiež horúcich nápojov.

Ja mám doma vždy po ruke tieto zbrane:

Antitusiká sú lieky, ktoré používame na zastavenie kašľa, obvykle pri kašli suchom a dráždivom. Môžu pôsobiť jednak na centrum v mozgovom kmeni (centrálne), alebo potom priamo na priedušky (periférne), tiež ich rozdeľujeme na kodeínové a nekodeínové. Kodeín je vlastne opiát a z toho dôvodu nie je vhodný pre malé deti a tiež môže spôsobiť zápchu. Najznámejší prípravok z tejto kategórie je určite Stoptussin, ale na trhu je množstvo preparátov, napríklad Robitussin, Sinecod a podobne, všetky vhodné aj pre deti.

Expektoranciá používame keď potrebujeme pomôcť zmäkčiť a vykašlať hlieny. Môžu sa použiť jednak vo forme sirupov, ale napríklad veľmi účinnou formou je aj ich inhalácia. Okrem toho majú protizápalový efekt a zlepšujú prienik antibiotík do dýchacích ciest. Z týchto látok sú najznámejšie Acetylcysteín (Solmucol), Ambroxol (Ambrobene, Mucosolvan) a Bromhexin.

Kalcium nám vo forme sirupu dávali už naše staré mamy. Bol nechutný, ale účinný. Kalcium hrá dôležitú úlohu v boji proti kašľu a v imunitných procesoch a dnes máme k dispozícii detské aj dospelácke sirupy s oveľa lepšou chuťou ako kedysi. U nás sa uchytil Dr. Sirup, ktorý obsahuje okrem kalcia aj vitamín D a K, ktoré s metabolizmom kalcia úzko súvisia. Tiež obsahuje vitamín C, ktorý má antioxidačný a imunomodulačný efekt.

Antihistaminiká nepôsobia priamo na kašeľ, ale skôr na opuch slizníc, takže sú účinné pri ochoreniach dýchacích ciest, keď sa vyskytuje aj nádcha a sekrét z nosa. Používajú sa ale viac pri alergiách, ich použitie je vhodné konzultovať s lekárom.

Bylinky dokážu byť účinným pomocníkom či vo forme čajov, sirupov alebo mastí. U nás sa osvedčil lipový čajík a tymiánová masť, ktorú natieram na hrudník. Pri kašli sú ešte účinné materina dúška, slez iné.

A kedy je potrebné ísť k lekárovi? Ak kašeľ ani po dvoch týždňoch neustupuje. Ak sa dieťa dusí, je modré, trpí častými laryngitídami, vtedy je takisto potrebné vyhľadať lekára. Tiež vtedy keď dieťa zvracia a je dehydratované, nedokáže prijímať tekutiny.

Kašeľ dokáže znepríjemniť život deťom aj dospelým. S trochou trpezlivosti a správnymi liekmi sa však dá pomerne ľahko zvládnuť. Prajeme vám, aby ste lieky túto zimu vôbec nepotrebovali a aby vás všetky choroby obchádzali.

V spolupráci s MUDr.Mamovou sme si pre vás pripravili instagramovú súťaž o rodinné balíčky Dr.Sirup. Zapojte sa TU

Zdroje:

  1. Chronic cough. The spectrum and frequency of causes, key components of the diagnostic evaluation, and outcome of specific therapy. Irwin RS, Curley FJ, French CL Am Rev Respir Dis. 1990 Mar; 141(3):640-7.
  1. Cough management: a practical approach, Francesco De Blasio, JohannC Virchow, Mario Polverino, Published online 2011 Oct 10 -  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3205006/
  1. Ako liečiť kašeľ? prof. MUDr. Gabriela Nosáľová, DrSc., doc. MUDr. Slavomír Nosáľ, PhD. Ústav farmakológie Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského, Martin


2020-11-23