Vyliečte si črevo, vyliečite si telo

Vyliečte si črevo, vyliečite si telo

 

To, že zdravie začína v črevách vedel už Hippokrates. Čo ho ale môže zásadne a negatívne ovplyvniť, a tak aj naše zdravie? Nejde len o to, čo jeme, pijeme ale i to, v čom perieme bielizeň a kúpeme sa. Ďalej záleží na kvalite spánku, na našich vzťahoch či množstve stresu, ktorý máme. Dobrá správa je, že všetky tieto vplyvy vieme ovplyvniť a je to len v našich rukách. 

Čo je to to vlastne črevný mikrobióm?

 

Sú to mikroorganizmy žijúce všade na zemi i v našom tele. Nachádzajú sa na našej koži, v črevách i v ústnej dutine. Veľmi významný je črevný mikrobióm, čiže črevná mikroflóra. Tá ovplyvńuje naše fyzické i psychické zdravie. Rozhoduje o tom, ako budeme vstrebávať živiny z jedla, pomáha nám jedlo tráviť. 

Probiotiká v strave

 

Mikroorganizmy  ktoré sú prospešné pre náš črevný mikrobióm nazývame probiotiká a sú extrémne dôležité najmä v prípade, ak je náš mikrobióm poškodený. Pomáhajú nám totiž k obnoveniu črevnej mikrobioty. Zdroje probiotík sa odporúčajú zaraďovať na dennej báze a zdroje kombinovať. 

Kde môžeme probiotické baktérie nájsť?

  • probiotické jedlo (napr. kyslomliečne výrobky, fermentovaná zelenina, gravlax,..)
     

  • probiotické nápoje (repný kvas, šťava z kyslej kapusty, kombucha, vodný, kokosový či klasický kefír, ..)
     

  • kvalitné doplnky stravy 
     

 

Ako súvisí s mikrobiómom GAPS diéta a čo lieči?

 

“Črevo je náš druhý mozog. Jeho starostlivosťou ovplyvníme celý náš organizmus.”  Jana Dell Plotnárková, certifikovaná gaps terapeutka, NAET a TČM terapeutka, špecialistka na celostnú výživu a zdravý životný štýl.

 

Gaps je terapeutická diéta, nejde o životný štýl, aj keď po určitých úpravách môže pripomínať iné nízkosacharidové smery stravovania. Vyraďuje všetky zrniny, všetky spracované sacharidy, škrobovú zeleninu a navyše aj komerčné mliečne produkty. Namiesto toho, sa zameriava na kvalitné tuky v podobe kvalitného prepusteného masla, masti, kokosového oleja, orechov, semienok a chýbať nesmie ani mäso, zelenina a fermentované potraviny. Dôraz je kladený na tradičné spôsoby prípravy, ktoré sú šetrné pre tráviace ústrojenstvo. Čo vám nikdy na gaps diéte nebude chýbať je poriadny kvalitný mäsový vývar, ktorý je základnou a prvou potravinou, ktorá sa bez obmedzenia konzumuje už od úvodnej gaps diéty.

 

Pomocou tejto diéty dochádza k hojeniu mikrobiomu a zaceleniu čreva. Je vhodná na liečbu črevných ochorení ako je ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, ale aj ako podpora liečby psychických problémov. Ďalej je skvelá pre deti s poruchou autistického spektra, senzorickými poruchami a poruchami sústredenia a hyperaktivitou. Pomocou tejto diéty sa môžete tiež zbaviť potravinových intolerancii, sezónnych alergií, astmy a ďalších. 

 

Skladá sa z úvodnej a z plnej fáze. Úvodná diéta má za úlohu zaceliť črevnú stenu a tým odštartovať celý proces liečby. Pomocou gaps diéty sa črevo vyčistí od starej vlákniny a ďalších nepotrebných látok, ktoré môžu črevo dráždiť. Úvodná diéta sa skladá zo šiestich fáz, ktoré na seba nadväzujú. Jednoducho povedané, v každej fáze sa postupne pridávajú nové potraviny, až sa postupne dostanete na plnú gaps diétu. 

 

Plná gaps diéta je už veľmi podobná nízkosacharidovému stravovaniu. Váš deň sa začína pohárom vody ochutenou citrónom alebo jablčným octom. Raňajkovať môžete vajíčka na obľúbený spôsob, ryby, mäso, zeleninu s poriadnou dávkou obľúbeného tuku. K tomu samozrejme šálku teplého vývaru. Obedovať a večerať môžete svoje obľúbené pokrmy z mäsa a zeleniny a zjemniť ich môžete domácou kyslou smotanou.

 

V knihe gaps terapeutický protokol je zhrnuté prepojenie biochémie výživy s psychiatrickými a neurologickými poruchami a funkciou tráviaceho ústrojenstva. Autorka je presvedčená o zásadnej súvislosti medzi telesným a duševným zdravím, konzumáciou konkrétnych potravín a nápojov a stavom zažívacieho systému. 

 

České vydanie je kompletným prekladom pôvodného anglického titulu Gut and Psychology Syndrome, preložila Jana Dell Plotnárková. 

 

Viac o GAPS diéte sa môžete dočítať na: janadellplotnarkova.cz alebo gapsdiet.com.



2021-01-14