VITAMÍNY BY SI BEZ NICH NEPORADILI!

VITAMÍNY BY SI BEZ NICH NEPORADILI!

 

Minerálne látky potrebujeme pre zdravie, no v tele ich máme v malých množstvách. Vedeli ste, že na liečbu chorôb sa v medicíne na celom svete používali už oddávna?

Pokiaľ nedostaneme do tela dostatok minerálnych látok a stopových prvkov z potravy, je dôležité ich suplementovať. V opačnom prípade môžeme pociťovať ťažkosti, ktoré sú spojené s ich nedostatkom. Môže ísť napríklad o svalovú slabosť, vypadávanie vlasov, lámavé nechty, srdcové arytmie či nízky krvný tlak. Odporúčame sa aj v tomto prípade poradiť s vašim lekárom alebo lekárnikom. 

 

ČO SÚ MINERÁLNE LÁTKY? 

Poznáme 3 skupiny minerálnych látok:

Makroelementy - tie musíme prijímať denne v gramových dávkach: vápnik, horčík, draslík, sodík, chlór, fosfor.

Oligoelementy - prijímame v zlomkoch gramov: železo, zinok, meď, selén, či chróm.

Mikroelementy - prijímame len v zlomkoch miligramov: kobalt, jód, fluór. Tieto mikroelementy a oligoelementy nazývame aj stopové prvky.

 

Každý sme iný, každý máme radi niečo iné a zároveň potrebujeme niečo iné. Základ je však ten istý. Ktoré minerálne látky sú teda pre nás tie najdôležitejšie? Ktoré potrebujeme pre správne fungovanie organizmu a aké sú príznaky ich nedostatku? O tých si niečo povieme: 

 

Vápnik

Najznámejšou funkciou je zachovanie zdravých zubov a kostí. Pri dlhšom nedostatku vápnika v tele kosti začínajú rednúť. Nedostatok vápnika v organizme spôsobuje zvýšenie tlaku.

 

Horčík

Je potrebný na odstraňovanie niektorých toxických látok z tela, normálne fungovanie nervovej sústavy, premenu tukov, sacharidov a bielkovín na energiu. Ak máte nedostatok horčíka, prejavuje sa to príznakmi ako je nespavosť, pocity úzkosti a strachu, podráždenosť, únava a zášklby očných viečok, zahmlievanie, mihotanie a iskrenie pred očami. 

 

Draslík

Príznakom nedostatku draslíka v organizme je nedostatočné okysličovanie tkanív. Hromadí sa tak v nich voda a nastupujú problémy s obličkami. Bežným príznakom sú opuchnuté členky – nesporný dôkaz toho, že tkanivá sa málo okysličujú.

 

Sodík

Zabezpečuje správne rozdelenie telesných tekutín, udržuje rovnováhu pH a podporuje funkciu svalov a nervov. Tiež pomáha metabolitom, ktoré sa podieľajú na metabolizme, preniknúť cez bunkové steny do vnútra buniek, kde sa spracúvajú.Nedostatok sodíka môže viesť ku kŕčom v brušnej dutine, závratom, bolestiam hlavy, nízkemu krvnému tlaku, strate pamäti, záchvatom a úbytku hmotnosti. 

 

Chlór

Je súčasťou žalúdočných kyselín a podieľa sa na procese trávenia, čo znamená, že bez neho by žalúdočné žľazy nemohli vytvárať kyselinu chlorovodíkovú. Podporuje ukladanie glykogénu v pečeni, udržuje rovnováhu vody a soli v organizme a reguluje osmotický tlak.

 

Fosfor

Spolu s vápnikom posilňuje kosti a zuby, pomáha tiež budovať bunkové steny a formovať tkanivá, ktoré tvoria srdce, mozog, svaly a obličky. Nedostatok fosforu je pomerne zriedkavý, môže však spôsobiť stratu chuti do jedla, slabosť, tŕpnutie rúk a nôh, bolesti v kostiach, únavu, úzkosť a podráždenosť.

 

Železo

Úlohou železa v organizme je najmä dýchanie. Železo obsiahnuté v hemoglobíne zabezpečuje prepravu kyslíka krvou. Príznaky nedostatku sú slabosť, únava, časté bolesti hlavy, „iskrenie“ pred očami, najmä pri prudkom otočení hlavy alebo pri náhlej zmene polohy trupu, pocit tŕpnutia končatín.

 

Zinok 

Okrem toho, že posilňuje imunitný a reprodukčný systém a tiež pamäť, spevňuje kosti a znižuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje množstvo cukru v krvi, čím zabezpečuje normálne fungovanie inzulínu. Nedostatok zinku v organizme môže zapríčiniť vznik uhrov, nechutenstvo, hnačky, ekzémy, zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi, zhoršenie zraku a pamäti. Tiež sú častejšie infekčné ochorenia, depresia, podráždenosť a zlé hojenie rán.

Meď

Ióny medi sú nevyhnutné pre proces tkanivového dýchania, ktorého hlavnou úlohou je zásobovať bunku energiou. Pri nedostatku medi sú kosti „chudobné“ na soli vápnika a fosforu, čo môže viesť k zlomeninám. Objavujú sa dlhotrvajúce hnačky. Pokožka je bledá, pod očami sa nezriedka objavujú opuchy.

 

Selén

Podporuje regeneráciu pečene a pečeňové funkcie a znižuje LDL cholesterol. Chronický nedostatok selénu sa u ľudí prejavuje najmä ochorením srdca – kardiomyopatiou, ktorá niekedy vedie k infarktu myokardu.

 

Chróm

Chróm sa nachádza vo svaloch, mozgu, nadobličkách a navyše je súčasťou všetkých telesných tukov. Pomáha telu spracovať glukózu - cukor. Potrebujú ho predovšetkým ľudia chorí na cukrovku. K príznakom nedostatku chrómu možno zaradiť zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi, neznášanlivosť cukrov, spomalenie rastu, únavu a úzkosť.

 

Čo myslíte, máte nedostatok prospešných minerálnych látok či stopových prvkov? Pociťujete nejaké príznaky či ťažkosti? Dostatočné množstvo všetkých látok by sme mali prijímať z potravy, minerálnych vôd a doplnkov výživy. Nedokážeme ich teda prijať len zo samotných potravín. Bežte sa preto poradiť do jednej zo sietí lekární Partner s našimi odborníkmi. Sme tu pre vás už 450-krát na Slovensku! 



2021-03-22