Chrípka

Chrípka

Chrípka a respiračné ochorenia
Chrípková sezóna je už opäť aktuálna – ako obvykle začína v októbri a trvať bude zhruba do apríla ďalšieho roka. Chrípka je jedným z najzávažnejších infekčných ochorení dýchacieho systému. Najviac ohrozuje deti do 2 rokov, tehotné ženy, starších ľudí a ľudí s chronickými a dlhotrvajúcimi zdravotnými ťažkosťami.

Ako jej predchádzať?

Mnohí sa nevedia rozhodnúť, či sa majú nechať proti chrípke zaočkovať. Viacerí odborníci očkovanie odporúčajú ako vhodnú a účinnú formu prevencie. Neznamená to však, že očkovanie vás stopercentne ochráni, vakcína totiž reaguje na typ vírusu, proti  ktorému bola vytvorená.
Princípom očkovania je tvorba špecifických ochranných protilátok, ktoré zabraňujú vzniku ochorenia, prípadne zmierňujú jeho priebeh a znižujú nepriaznivé dôsledky chrípky. Očkovacie látky proti chrípke sa od ostatných očkovacích látok odlišujú tým, že ich zloženie sa každoročne mení podľa aktuálnych kmeňov vírusu chrípky cirkulujúcich v predchádzajúcej sezóne, preto je potrebné očkovanie vykonať každoročne. Očkovanie proti chrípke sa odporúča vykonať každý rok aj v prípade, keď je zloženie chrípkových vakcín rovnaké ako v predchádzajúcej chrípkovej sezóne z toho dôvodu, že ochranná hladina protilátok po očkovaní proti chrípke pretrváva po dobu 6  - 12 mesiacov.

Kedy sa dať očkovať?
Imunitný systém si tvorí dostatočnú ochranu pred chrípkou približne dva týždne. Preto najvhodnejší čas na očkovanie je najmenej dva týždne pred očakávaným začiatkom chrípkovej epidémie, t.j. zhruba október a november. Ochrana pretrváva zhruba rok, je teda nutné rizikové skupiny preočkovávať každý rok.
Očkovanie proti chrípke v chrípkovej sezóne 2013-2014 uhrádzajú v plnej výške pre všetkých svojich poistencov všetky zdravotné poisťovne v Slovenskej republike.

Ďalšou možnosťou predchádzania chrípkovým ochoreniam je homeopatický liek Oscillococcinum, ktorý  sa pýši 65 ročnou tradíciou po celom svete a podľa prieskumu nezávislej prieskumnej agentúry GfK ho za účinný pokladá až 92% jeho užívateľov. Pravidelné užívanie 1 „Oscilla“ týždenne už od septembra Vás pripraví na obdobie chrípky a prechladnutia.

Ak nepatríte medzi rizikové skupiny a nedôverujete celkom očkovaniu, musíte sa čo najdôslednejšie zamerať na prevenciu. Ponúkame niekoľko dobrých tipov na prevenciu.

Najlepšou obranou pred ochorením je dobrá psychická pohoda a fyzická kondícia, vtedy vás budú ťažšie ohrozovať vírusy a baktérie. Napríklad, je dokázané, že smiech znižuje množstvo stresového hormónu kortizolu, ktorý oslabuje organizmus.

Vyhýbajte sa podľa možnosti „bacilonosičom“ a dodržiavajte vo zvýšenej miere hygienu rúk.

Doprajte si dostatok spánku na regeneráciu síl, ktoré potrebuje váš imunitný systém! Spánok je liečbou aj prevenciou.

Horúce nápoje tiež pomáhajú – bilinkové čaje z materiny dúšky, lipového kvetu, echinacey, rakytníka a mäty. A rozhodne nezabudnite na zázvor! Pri chrípke a nachladnutí je dôležitá detoxikácia. Zázvor je známy tým, že podporuje proces potenia, vylučovanie škodlivých látok a uvoľňovanie hlienov. Veľmi účinný je zázvorový čaj, či zázvorové víno so škoricou.

Na tento problém je podľa rád starých mám ideálny aj slepačí vývar. Nielen že priaznivo pôsobí na dýchacie cesty, ale zároveň účinkuje protizápalovo.

Skúste staré osvedčené „recepty“ proti chrípke. Cesnak spoľahlivo likviduje parazity, kvasinky a baktérie. Zaraďte si do jedálnička viac citrusov - grepov, citrónov, ale aj kyslej kapusty.

Napriek tomu, že je už chladnejšie a skôr sa stieva, nevyhýbajte sa športu. Ak pravidelne športujete, beháte alebo vykonávate inú aerobickú činnosť, váš imunitný systém bude aktívnejší a lepšie vás ochráni pred chorobami.

Preferujte ľahšiu stravu - ak sa budete prejedať a vaše telo sa zaobalí tukom viac než je zdravé, musíte rátať s tým, že mu dá viac zabrať, keď bude musieť bojovať s chorobami.
Dodržiavajte v tomto období zvýšenú hygienu prostredia. Častejšie vetrajte a vyhýbajte sa väčšej koncentrácii ľudí.

Autor článku: D.T.
Zdroj fotografii: www.sxc.hu