Nepodceňujte silu slnka

Nepodceňujte silu slnka

Práve slnko má najväčší podiel na poškodení kože. Voči “Oskarovi” sa už však dnes vieme z dlhodobého hľadiska chrániť lepšie ako kedysi. Existuje množstvo prípravkov pred, počas aj po opaľovaní, ktoré skutočne zabránia prepusteniu žiarenie hlboko do pokožky. Ktoré sú pre vás tie vhodné a akými ďalšími spôsobmi sa vieme chrániť si povieme v tomto článku.

Vedeli ste, dámy, že pravidelnou aplikáciou produktov s ochranným filtrom sa dokonca z opaľovacieho prípravku stáva skutočný anti-ager? Keďže vystavovanie sa slnku spôsobuje starnutie kože a starnutie kože zas posmeľuje ukázať vrásky, viete, čo (ne)máte robiť. “Z dlhodobého poškodenia sa vytvárajú suché, matné, drsné textúry a vrásky. Aj to zlatisté a zdravé opálenie je známkou toho, že sa vaša pokožka bráni pred poškodením slnečným žiarením,” upozorňuje Martina Horváthová, moderná alchymistka a inovátorka slovenskej kozmetiky. Opaľovací krém chráni vašu pokožku absorpciou škodlivých UVA a UVB lúčov. Ak už teda musíte na slnko vyjsť, vyberajte si aspoň na tvár produkty s ochranným faktorom 50.  Predídete tak nepekným pigmentovým škvrnám. Práve doplnková starostlivosť s SPF im zabraňuje. V lekárňach už dnes nájdete široký sortiment pre ochranu všetkých typov pleti pred predčasným starnutím. Niektoré dokonca suplujú použitie make-upu. Wau! 

Ochranný slnečný faktor určuje, ako dlho a efektívne bude opaľovací krém chrániť vašu pokožku na slnku bez spálenia. Jeho jednotkou je teda čas, ktorý môžeme zostať na slnku s použitím krémov určitého faktora. Viete si vypočítať jeho ideálnu hodnotu práve pre váš fototyp pleti? Poďte to skúsiť spolu s týmto malým ťahákom:

Dieťa podlieha fototypu 1, pretože jeho pokožka na slnku vydrží najmenej dlho. Vystaviť ho slnečným lúčom by ste ho nemali viac ako 5 minút bez ochrany. 

Máte červené vlasy, citlivú pokožku so sklonom k začervenaniu a väčšinou blonďavé až hnedé vlasy s modrými, zelenými či šedými očami?. Ste podľa všetkého fototyp 2. Na slnku bez ochrany vydržíte maximálne 10 minút. 

Najčastejšie vyskytujúci sa fototyp 3 - so svetlo hnedou pokožkou, tmavo blonďavými až gaštanovo hnedými vlasmi a šedou či hnedou farbou očí sa dobre opaľuje. Avšak aj napriek tomu, že sa len málokedy spália, by mali ochranu voliť zodpovedne. Na slnku by sa bez ochranného faktora nemali zdržiavať viac ako 15 minút. 

Pre zmiešanú pleť s tmavšími vlasmi no bledšou farbou pokožky sa odporúča pobyt na slnko v rozpätí od 15 do 20 minút. Fototyp 4 sa môže “popýšiť” väčším podielom pigmentu. To ale ešte neznamená, že netreba myslieť aj na jej ochranu pred slnkom a znižovať tak riziko vzniku rakoviny kože. 

Fototyp 5 sa má! To si zrejme povedia tí, ktorí sú cez leto bledí ako stena. Veď takmer nikdy sa nespália a okamžite pigmentujú. Tmavá až exoticky pôsobiaca pokožka s výrazne tmavými vlasmi však môže zdanlivo klamať práve čo sa ochrany týka. Aj napriek tomu, že tento typ “znesie” aj takmer 30 minútový pobyt na slnku, treba ju taktiež chrániť.

Posledný fototyp 6, je ten najtmavší a je charakteristický pre černochov. Ich pleť je slnku veľmi odolná a rovnako sa takmer nikdy nespáli a hneď pigmentuje. Ochranu však potrebujú aj oni a na slnku by mali stráviť maximálne 40 minút bez použitia slnečnej ochrany.

 

A ako teda zistiť maximálny odporúčaný čas vhodný na slnku s tou najlepšou ochranou? Určite si z “ťaháčiku” svoj fototyp a rátajte s nami: Ak ste fototyp číslo 3, môžete na slnku stráviť maximálne 15 minút. Ak však vynásobíte odporúčaný čas s ochranným faktorom, ktorý plánujete použiť (napríklad 25), dostanete hodnotu, ktorá je pre vás najvhodnejšia z hľadiska času na slnku. To znamená: 15 x 25 = 375 minút čo predstavuje = 6,25 hodín. V každom prípade ale odporúčame natierať sa v pravidelných intervaloch, najmä pri kúpaní. 

Súťažte teraz s nami o kvalitnú slnečnú starostlivosť od Biodermy a až traja z vás získajú balíček v štýlovej taške! 

Pamätajte na ešte jednu dôležitú vec - spáliť sa môžete aj v tieni alebo pod mrakom. My sme teraz síce apelovali najmä na zodpovedné správanie na slnku, avšak nezabúdajte ani na tento fakt. A nielen v lete ale ani počas ostatných období roka bez krému s obsahom SPF-ka čo i len nevychádzajte z domu. Po letnom pobyte na slnku zrejme bude treba upokojiť spálenú pokožku. Príjemný a chladivý efekt poskytujú prípravky po opaľovaní. Je len na vás či siahnete po pene či telovom mlieku s pantenolom. Práve ten urýchli regeneráciu vašej pokožky a dodá jej potrebnú hydratáciu.

Tak si to len zhrňme - pred vstupom na slnko  nezabudnite na kvalitnú ochranu, pri slnení na pravidelnú aplikáciu, slnečné okuliare, klobúk a dodržiavať pitný režim a po opaľovaní? Už len oddych a kvalitná hydratačná starostlivosť, nech ušetríte na krémoch proti vráskam.



2021-07-27