Opakujúce sa zápaly močových ciest. Ako na ne?

Opakujúce sa zápaly močových ciest. Ako na ne?

Nepríjemné pálenie pri močení, bolesti v podbrušku, v krížovej oblasti a prípadná zimnica môžu značiť veľmi závažnú formu zápalu - zápalu močových ciest. Mnohí si myslia, že toto ochorenie spôsobuje ochladenie počasia, avšak aj keď chlad a prechladnutie organizmu môže mať negatívny dopad aj na močové ústrojenstvo, prvotnou príčinou sú baktérie. Ako sa voči nim brániť?

Keď už sme spomenuli baktérie, mali by sme vedieť, že práve E.coli - Escherichia coli - a prevažná väčšina  jej kmeňov je stálou súčasťou črevnej flóry ľudí a zvierat. Sú veľmi odolné voči vonkajším vplyvom, prežijú aj mesiace v pôde, vo vode, a teda aj v organizme. Môžu prenikať do močových ciest z konečníka alebo sú zanesené pri pohlavnom styku od partnera. To je dôvod, prečo je vhodné hneď pri prvotných ťažkostiach vyhľadať lekára, aby určil presný pôvod ochorenia - v nekomplikovaných prípadoch vám diagnózu stanoví všeobecný lekár po odobratí vzorky moču. V inom prípade vás ešte pošle k urológovi, ktorý vylúči prípadné napadnutie iných orgánov močového ústrojenstva.

Pozor na časté zápaly močových ciest! Opakujúce sa alebo v horšom prípade neliečené zápaly trápia najmä ženy a sú tak do väčšej miery  nebezpečné pre pridružené komplikácie. Lekár vám môže odporučiť imunomodulačnú liečbu, p ktorej je imunitný systém schopný bojovať s infekciou. Pomôcť môže aj gynekológ, ktorý lieči zápaly pošvy nadväzujúce na pohlavný styk či tehotenstvo. 

Spomínané lieky obsahujú telá baktérie, ktoré spôsobujú zápal, no sú už tzv. usmrtené, a tak pri ich užívaní dochádza k ustáleniu imunitného systému prirodzeným spôsobom. Nadpriemerne priaznivé výsledky dokazuje aj mnoho štúdii.

Ak vám už lekár diagnostikoval zápal, v rámci domácej liečby je vhodné, samozrejme, dopriať si dostatok pokoja, veľa tekutín (!) a určite odporúčame užívať doplnky pre obranyschopnosť imunity. Poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom o najvhodnejšom prípravku pre rýchlejší boj so zápalom a ďalšiu prevenciu presne pre vás. V prípade, že si nie ste istí čo vaše ťažkosti spôsobuje, nestačí bolesti utlmiť liekmi, ale zájdite do najbližšej lekárne Partner a dožadujte sa odbornej pomoci.

Zdroje: Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva, ÚVZSR