Oslabená imunita u detí?  Takto ju posilníte zaručene!

Oslabená imunita u detí? Takto ju posilníte zaručene!

Oslabená imunita detí môže znamenať vážnu prekážku v živote rodiny. Najmä pri nástupe do predškolského a školského zariadenia je skúšaná viac ako dosť. Vtedy sú deti omnoho náchylnejšie na rôzne ochorenia. Je preto vhodné imunitu podporiť rôznymi prípravkami pre deti. Ako sa nestratiť v ponuke vitamínov pre detí?

Aj v našej ponuke nájdete množstvo doplnkov podporujúcich imunitu pre deti. Väčšina z nich obsahuje komplex vitamínov a minerálov a podporujú prirodzenú obranyschopnosť detského organizmu.

Forma je dôležitá

Pre začiatok je dôležité poznamenať, že najmenšie deti ocenia formu podania akýchkoľvek doplnkov pre zdravie (či potrebných liekov). Ak plánujete do zdravej rutiny doplniť dávku “céčka”, zvážte najprv sirupy či kvapky s obsahom “sladkého dochucovadla”. Veľmi obľúbené sú tiež želatínové pastilky alebo lízanky s ovocnými príchuťami. Nejde samozrejme len o C vitamín ale aj o iné významné prvky vhodné pre ochranu detského organizmu. Poraďte sa so svojím pediatrom či rovno lekárnikom o najvhodnejšej forme vitamínov pre vaše dieťa.

Dieťa nie je malý dospelý

Posilnenie imunity “staršieho dieťaťa” nie je taktiež žiadna veda. Práve naopak - deťom v aktívnom školskom veku je jednoduchšie vysvetliť význam vitamínov v organizme. Pamätajte však, prosíme, na staré - známe: „dieťa nie je malý dospelý“! Nepodávajte deťom tie isté vitamíny v nižších dávkach aké beriete vy. Veľkú inšpiráciu môžeme nájsť aj v prírodných produktoch a výťažkoch. Napríklad beta-glukány, polysacharidy získavané izoláciou z niektorých druhov húb (v súčasnosti najmä z Hlivy ustricovej) a rastlín, sú schopné aktivovať nešpecifické, čiže vrodené zložky imunitného systému a tým zvyšovať obranyschopnosť organizmu.

Veľmi bežne sa takisto rodičia dožadujú rastlinných produktoch s obsahom Echinacei. Látky z nej dokázateľne pomáhajú celkovo na zlepšení imunity a podieľajú sa na jej odpovedi najmä proti infekčným ochoreniam, čo ocenia mamičky detičiek s častým “škôlkárskym soplíkom”.

Samostatnou skupinou sú probiotiká. Nepodceňujte ich dôležitosť, pretože tieto “dobré baktérie” veľmi pozitívne vplývajú na zdravie človeka v akomkoľvek veku. Robia dobre črevám, v ktorých sídli väčšina nášho imunitného systému.

Poraďte sa v lekárni

Na trhu existujú multivitamínové prípravky s už obsahom základných zložiek ako  A, B6, C, D a E, kyseliny listovej, stopových prvkov, vrátane zinku, železa, selénu, horčíka, medi a dokonca aj omega 3 mastných kyselín.  Je to obvyklá voľba mamičiek, pretože okrem komplexu vitamínov v nich nájdete tiež minerálne látky či základné stopové prvky v množstvách prispôsobených potrebám detí.

Po dohovore s pediatrom je možné užívať vitamíny jednotlivo vzhľadom pre potrebu organizmu - zistíte ju vyšetrením u lekára či sledovaním určitých príznakov. Na obale produktov je vždy napísané, ako sa všetky tieto živiny podieľajú na tom,aby imunita detí fungovala správne a akú časť organizmu nimi vieme podporiť.

Pripomíname, že lekárnici sú významní a skúsení odborníci na zdravie a poradia vám v akejkoľvek otázke ohľadom dávkovania či formy spomínaných doplnkov, aby vaše dieťa dostalo starostlivosť, ktorú potrebuje. Je dobré si uvedomiť, že nedostatok ktorejkoľvek z vyššie spomínaných látok znižuje schopnosť detského organizmu chrániť sa pred ochoreniami, ktoré na ne denne číhajú. Neostýchajte sa preto podebatiť so svojím rodinným lekárnikom vo vašej najbližšej lekárni Partner.