Pomáhame #sgumičkou: ako sa chrániť pred HPV?

Pomáhame #sgumičkou: ako sa chrániť pred HPV?

Už ste o ňom počuli? HPV je označenie pre ľudský papilomavírus, s ktorým s   niekedy v priebehu života infikuje až 80% dievčat a žien. Nielen však to je jediný dôvod, pre ktorý  je dôležité o ňom hovoriť viac. Andrológ, urológ a sexuológ MUDr. Jozef Dúbravický hovorí, že vírusu HPV počas života unikne len málokto. Niekomu sa objaví na perách, inému skomplikuje sexuálny život a ďalšiemu zjazví osud v podobe rakoviny. 

 

V spolupráci s lekárňami BENU a Ligou proti rakovine sme preto vytvorili projekt #sgumickou.

Jeho hlavným cieľom je zvýšenie povedomia o prevencii, šírení informácii a ochrane pred HPV a jeho následkoch - v prvom rade edukáciou s odborníkmi z oblasti pediatrie, gynekológie, onkológie a urológie. Rozhovory a články so spomínanými odborníkmi nájdete na oficiálnej stránke www.sgumickou.sk v sekcii “Prevencia HPV”.

 

Keby ľudia rozpoznali prvé prejavy ochorenia včas, mohli by predísť mnohým zdravotným komplikáciám. V rámci našej spoločnej kampane sme povolali odborníkov, ktorí k tejto téme majú určite čo povedať naprieč svojim dlhoročným skúsenostiam v zdravotníctve a zaoberaním sa tejto problematiky. 

 

Rozhodnutie pomáhať viac však prišlo ruka v ruke s nápadom vytvoriť originálny slovenský produkt, ktorý bude pomáhať aj finančne. Posledné mesiace sme pracovali na tvorbe dizajnovej gumičky do vlasov, ktorá je navrhnutá a vyrobená #madeinslovakia a je vhodným doplnkom pre všetky typy vlasov a tiež veľmi vhodná na nosenie na ruke ako vkusný doplnok k vášmu outfitu. Variáciám a kreativite sa medze nekladú! Hlavným pozitívom kúpy je však stále pomoc tým, ktorí zvádzajú ten najťažší boj so zdravím prostredníctvom aktivít Ligy proti rakovine.

Nosením gumičky tiež vzdávate hold zdravotníkom, ktorým záleží na informovanosti pacientov aj v intímnych a často nepríjemných témach. Gumička je vyrobená a naskladnená v limitovanom počte 1000 kusov a zabalenú do recyklovateľných materiálov ju odosielame po kúpe na eshope sgumickou.sk.

Čo je HPV 

HPV sa vyskytuje sa na ľudskej koži ale aj slizniciach. Napáda mužov ale i ženy a ide o veľmi rozšírený infekčný vírus, ktorý sa v súčasnosti vyskytuje u 4 z 5 ľudí. To už je na zamyslenie sa. Šíri sa ľahko a rýchlo, pretože častokrát sa spočiatku neprejavuje žiadnymi symptómami

 

Prenos HPV

K prenosu HPV dochádza všetkými formami sexuálneho styku, ale aj prenosom z úst, či rúk na pohlavný orgán. HPV vírus sa môže prenášať dokonca aj bozkávaním, či tzv. suchým stykom, napr. použitím uteráku po infikovanej osobe. HPV vírus sa môže prenášať aj z infikovanej matky na dieťa počas vaginálneho pôrodu.

 

Aká sa dá chrániť proti HPV?

HPV je jediným onkogénnym vírusom, proti ktorému existuje prevencia vo forme očkovacej látky. Samotné očkovanie pred HPV však vírus nelieči, ale môže výrazne chrániť pred rozvinutím ochorenia, ako aj pred novými typmi vírusov. Očkovanie vo výraznej miere chráni pred tými typmi vírusov, ktoré spôsobujú genitálne bradavice a karcinóm. Viac o prevencii sa dozviete aj na našich profiloch venovaným kampani.

Pripájame rozhovor doktorom Dubravickým - dozviete sa v ňom viac o aktuálnej situácii vzhľadom na ľudský papilomavírus na Slovensku. 

 

Zvýšenie povedomia o prevencii šírení HPV má dopomôcť k celkovej ochrane pred týmto zákerným vírusom, preto budeme radi, ak túto myšlienku podporíte akýmkoľvek spôsobom - feedbackom, sledovaním či zdieľaním článkov z oficiálneho webu alebo kúpou gumičky. Ďakujeme, že nám pomáhate pomáhať!