Lieky na lepší spánok? Začnite správnym režimom

Lieky na lepší spánok? Začnite správnym režimom

Kým novorodenci spia priemerne 20 – 22 hodín, dospelý človek si vystačí aj so 6 – 8 hodinami spánku. Niektorí ľudia by boli radi, keby mohli vôbec zaspať aj na menej. Ak aj vy každé ráno trpíte únavou, môžete vyskúšať viacero spôsobov.

 

Únava je prirodzenou reakciou na nedostatok spánku. Pri miernej či sporadickej nespavosti je vhodné uprednostniť prírodnú cestu v podobe bylinných v kombinácií - levanduľa lekárska, medovka lekárska, mäta pieporná, valeriána a iné. Okrem bylín je možné podporiť spánok telu vlastnou látkou – melatonínom alebo horčíkom s vitamínom B6. Za problémy so spánkom je vo väčšine prípadoch stres - ten je dnes súčasťou života takmer každého z nás a každý sa s ním vyrovnáva iným spôsobom. Príliš veľký tlak a dlhodobé nezvládanie stresu môže mať za následok depresie, ktoré neblaho ovplyvňujú náš osobný i pracovný život. Voľnopredajné doplnky či lieky proti stresu a ďalšie metódy vám pomôžu zbaviť sa nepokoja raz-dva, no ako tento problém riešiť dlhodobo? Prípravkami, ktoré dopĺňajú zníženú hladinu horčíka v období zvýšenej potreby - to znamená napríklad počas tehotenstva, dojčenia, menopauzy, alebo stresu a únavy.

Spánkový režim

Skúste dodržať nasledujúce tipy pre lepší spánkový harmonogram:

  1. Líhajte si do postele a vstávajte v rovnaký čas každý deň. To pomáha nastaviť vnútorné hodiny vášho tela a optimalizovať kvalitu vášho spánku. 

  2. Musíte byť dlhšie hore? Pospite si cez deň, namiesto spania dlhšie. Už 15 až 20 minút v skorých popoludňajších hodinách urobí zázraky.

  3. Vyhnite sa dlhému rannému vylihovaniu počas víkendov. 

  4. Ak ste podvečer ospalí priskoro na uloženie sa do postele, vstaňte a urobte niečo mierne stimulujúce, ako napríklad príprava oblečenia na ďalší deň. 

  5. Vyhnite sa modrému svetlu pred spaní. Zaspávanie pri zapnutej televízii či pozeranie do telefónu tesne pred zaspávaním. Svetlé obrazovky odložte aspoň 1-2 hodiny pred spaním. Modré svetlo vyžarujúce z telefónu, tabletu, počítača alebo televízie je obzvlášť rušivé. Najmä dopoludnia sa snažte vystavovať jasnému slnečnému svetlu pre správnu tvorbu melatonínu, ktorý výrazne ovplyvňuje spánkový cyklus. 

Podpora organizmu

Ako sme už spomínali vyššie, existujú prípravky, ktoré vedia pomôcť s dobrým spánkom Doplnky stravy na podporu spánku organizmus upokoja, uvoľnia napätie a pomáhajú od nervového preťaženia a stresu. Existujú aj čaje na spanie či sirupy a kapsuly.'plné prospešných látok s obsahom lekárskych bylín. Opýtajte sa vášho rodinného lekárnika na najlepší produkt pre vás - už na 450 miestach na Slovensku.