Získajte kontrolu nad svojimi návykmi. Do kampane “Suchý február” sa môžete zapojiť kedykoľvek

Získajte kontrolu nad svojimi návykmi. Do kampane “Suchý február” sa môžete zapojiť kedykoľvek

Podľa rezortu Ministerstva zdravotníctva pije rizikovo na Slovensku viac ako 400.000 ľudí. Počas februára sa preto možno zapojiť do projektu “Suchý február”. Primárnym cieľom tejto kampane však nie je to, aby ľudia prestali piť alkohol úplne, ale aby si preverili, kde je ich miera.

Alkohol je podľa riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu, dlhodobým problémom aj na Slovensku. Ten priamo súvisí so samovraždami, smrteľnými dopravnými nehodami či rodinnými tragédiami. 

"Ľudia by mali skúsiť otestovať sa. My to bežne ponúkame ľuďom, ktorí k nám prídu a tvrdia, že nemajú problém s alkoholom - vyskúšajte mesiac nepiť," poznamenal pre TASR Okruhlica, ktorý je tiež hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogovo závislých. 

Lieky a alkohol - nešťastná kombinácia 

Alkohol “na prevenciu” ani na zlepšenie zdravotného stavu skutočne neodporúčame nielen my ale tiež napríklad ŠÚKL, ktorý varuje aj pred užitím liekov v kombinácii s omamnými látkami. Viete, ktoré voľnopredajné pilulky sa s pohárikom neznesú? Ide o lieky, ktoré sa bežne užívajú proti bolesti alebo  zvýšenej teplote. Takýmto spôsobom sa totiž môžu znásobiť  ich nežiaduce účinky, čo má za následok zvýšené podráždenie žalúdka, hnačky, nevoľnosť, vracanie, vznik vredov, krvácanie do žalúdka či dokonca problémy s pečeňou. Ak prípravok obsahuje látku ako kyselina acetylsalicylová, ibuprofen a paracetamol, určite ho  neskúšajte kombinovať s alkoholom!

Ak ste od niekoho počuli, že vám “jeden neuškodí ani pri antibiotikách”,  nie je správne ani rozumné bagatelizovať tieto prejavy, ale odvolať sa na svoje zdravie. Pri užívaní liekov by ste sa piva, vína či tvrdého alkoholu mali vzdať. 

Tak ako, skúsite ďalšie dni úplne bez alkoholu? Nemusí to byť len február, ale akákoľvek časť roku, podstatné je aby ste vydržali aspoň 30 dní. "Ak ale po týždni, po dvoch zlyháte a nedokážete to, mali by ste vyhľadať odbornú pomoc," upozornil Okruhlica. Varovným signálom podľa neho je aj prípad, keď človek síce mesačnou abstinenciou prejde, ale počas nej má problémy so spánkom, má chuť na alkohol a musí sa prekonávať.