Apríl - Mesiac uvedomenia si stresu

Apríl - Mesiac uvedomenia si stresu

Stres je neoddeliteľnou súčasťou nášho života a vystavujeme sa mu takmer každý deň. Je dôležité nájsť spôsoby, ako sa ho naučiť zvládať a zmierniť jeho negatívne účinky na naše zdravie a pohodu. Pravidelné cvičenie, relaxačné cvičenia, dobre naplánovaný deň, zdravá strava aj pitný režim a nájdenie svojho zdroja pozitívnej energie sú účinnými spôsobmi, ako zvládať nepriaznivé situácie a zlepšiť našu kvalitu života. Stresové situácie nás nezačnú síce obchádzať, ale tieto činnosti vás naučia, ako s touto emóciou efektívne pracovať.

1. Načerpajte silu pohybom. 

Cvičenie je skvelý spôsob, ako sa zbaviť stresu. Fyzická aktivita uvoľňuje endorfíny, ktoré pomáhajú zlepšiť náladu a znížiť úroveň stresu. Napríklad 30 minútová prechádzka po okolí, beh alebo jóga môžu byť vynikajúcim spôsobom, ako sa dostať opäť do rovnováhy. Sústreďte sa na vašu techniku a výkon. Skúste vypnúť a vyčistiť si myseľ, sústreďte sa len na prítomný okamih.

2. Hlboký nádych a výdych

Relaxačné cvičenia, ako napríklad meditácia alebo hlboké dýchanie, môžu byť tiež účinným spôsobom, ako zmierniť stres. Tieto cvičenia vám pomôžu znížiť napätie v tele a zlepšia vašu koncentráciu a relaxáciu.

Nájdite si tiché a pokojné miesto, pohodlne sa usaďte, pričom zachovajte rovnú chrbticu a uvoľnené ramená. Položte ruky na brucho aby ste dýchanie vedeli kontrolovať. Hlboký nádych cez nos, kedy pocítite zväčšenie brucha, a následne výdych ústami. Vzduch v tele udržte aspoň 2-3 sekundy a následne pomaly a kontrolovane vydýchnite cez ústa. Opakujte tento proces aspoň päťkrát v závislosti od toho, kedy pocítite uvoľnenie.

3. Plánovanie času je alfa omega

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré prispievajú k stresu, je pocit, že nemáme dostatok času na vykonanie všetkých úloh. Práve preto je podstatné si vopred plánovať svoje aktivity. Podstatné je nezabúdať na časovú rezervu, jednotlivé činnosti či úlohy sa môžu nečakane natiahnúť, keď vás zastihne napríklad kolóna či problém pri plnení úlohy. Priorizujte svoje úlohy a snažte sa dodržať rozvrh, ktorý ste si stanovili. Práve tak budete vedieť lepšie pracovať so svojím časom, čím zredukujete stres, a naopak zefektívnite svoju prácu.

4. Ako zdravá strava a pitný režim dokážu ovplyvniť stres?

Keď sa cítime vystresovane, niektorí z nás majú tendenciu sa prejedať. Často je ťažké priznať si to. Čokoláda na nervy sem, koláčik od jedu tam. Jedným z dôvodov, prečo by sme to nemali robiť je ten, že niektoré potraviny, ktoré zvyčajne jeme, ako sú sladkosti a mastné jedlá, môžu spôsobiť telu ešte väčší stres. To následne môže vyvolať pocit preplnenia, ťažkosti a nevoľnosti. Sú aj zdravšie spôsoby ako zvládať situácie pod tlakom.

Z dlhodobého hľadiska zdravá strava a dostatočný príjem tekutín sú kľúčovými faktormi pre zdravý životný štýl. Všetky potraviny a nápoje, ktoré konzumujeme, majú totiž vplyv na našu energiu a náladu. Snažte sa preto siahať po zdravých potravinách a vaše telo hydratovať. Budete sa cítiť plní energie a tým sa zníži aj možnosť podráždenia.

Okrem toho môžete do svojho kalendára zahrnúť pravidelnú činnosť, pri ktorej sa cítite sami sebou. Láka vás tanec či keramika? Aj takáto aktivita môže byť vašim dokonalým odbúravačom stresu. V pozitívnom zmysle vyventilujete svoju myseľ tak, že sa budete tešiť na to, kedy príde ďalší dátum vašej návštevy. Napätie tak nahradí radosť z obľúbených aktivít.