Nepravidelná menštruácia: prečo ju mám a ako sa jej zbaviť?

Nepravidelná menštruácia: prečo ju mám a ako sa jej zbaviť?

Aké sú príčiny nepravidelnej menštruácie?

Celý tento proces riadia hormóny. Príčinou príliš skorej, alebo naopak oneskorenej menštruácie býva zväčša hormonálna nerovnováha. Tá postihuje najčastejšie mladé dievčatá, ženy po pôrode a počas dojčenia, ženy po vysadení hormonálnej antikoncepcie, ale aj ženy pred prechodom.

Hormonálna nerovnováha nastáva vtedy, keď sa v krvi nachádza príliš veľa alebo málo niektorého z hormónov estrogénu alebo progesterónu.

Zvýšená hladina estrogénov

Často vedie ku vzniku problémov ako je predmenštruačný syndróm (PMS), endometrióza, cysty vaječníkov, myómy, rakovina prsníkov a v najhoršom prípade až ku neplodnosti. Keď má žena zvýšenú hladinu estrogénu, znamená to, že má zníženú tvorbu progesterónu.

Progesterón je hormón, ktorého hladina stúpa v 2. polovici cyklu, jeho nedostatočná tvorba môže spôsobiť skrátenie menštruačného cyklu. Ak je žena tehotná, jeho nedostatok môže spôsobiť potrat.

Naopak znížená hladina estrogénov sa môže objaviť napríklad u žien s podvýživou, alebo pri nadmernom cvičení a prejaviť sa môže vynechaním menštruácie či ovulácie.

Ako podporiť pravidelnú menštruáciu?

Pri harmonizácií menštruačného cyklu odporúčame siahať po prírodných zdrojoch. K pravidelnej menštruácii môže prispieť drmek či alchemilka, alebo olej z pupalky dvojročnej. V období perimenopauzy sú pre ženy vhodné bylinky obsahujúce fytoestrogény ako sója alebo červená ďatelina.

Každá žena by si však mala svoju menštruáciu zaznamenávať do kalendára. Ideálne je sledovať jednotlivé výkyvy, hustotu aj jej silu a ak chcete ísť viac do hĺbky, môžete sledovať bazálnu teplotu tela. Tá sa v priebehu menštruačného cyklu môže meniť nasledovne:

Pred ovuláciou je teplota nižšia, okolo 36,5 °C. 

Po ovulácii sa teplota zvyšuje, okolo 36,7 – 36,9 °C. 

V začiatkoch tehotenstva bazálna teplota zostáva zvýšená, okolo 36,7 – 36,9 °C. Ak vaša bazálna teplota zostáva zvýšená 18 a viac dní a neklesne na pôvodných 36,5 °C, ste pravdepodobne tehotná.

Bazálna teplota v priebehu tehotenstva býva okolo 36,7 – 36,9 °C. 

Poradíme vám.

Navštívte jednu z našich lekární, kde vám naši farmaceuti radi poradia s tým, ako harmonizovať váš menštruačný cyklus. Ak je to však dlhodobý problém, odporúčame vám navštíviť gynekológa a prebrať svoj zdravotný stav v prvom rade s ním.

 

Zdroje: 

https://www.union.sk/menstruacny-cyklus-mozete-ho-ovplyvnit-preco-meska-menstruacia/

https://www.benulekaren.sk/ako-na-pravidelnu-menstruaciu 

https://lekar.sk/clanok/hormonalny-balik-nasho-organizmu-sa-moze-precerpavat-ale-moze-byt-aj-nedostatocny-ak-nie-je-v-rovnovahe-trpi-nase-zdravie