Ako na krásnu pleť?

Ako na krásnu pleť?

Spoznajte typ vašej pleti

Základom každej starostlivosti o pokožku je poznať vlastný typ pleti. Či už máte normálnu, suchú, mastnú alebo zmiešanú pleť, každý druh vyžaduje osobitný prístup a vhodné ošetrujúce alebo čistiace výrobky. Ak si nie ste istý, do akej skupiny vaša pleť patrí, obráťte sa na dermatológa či kozmetičku, ktorí určujú stav a typ pokožky meraním konkrétnych faktorov. 

Správna každodenná starostlivosť o pokožku

Neodlúčiteľnou súčasťou rutinnej starostlivosti je umývanie, starostlivosť a ochrana. Telo dôkladne umývame od nánosov nečistôt a potu, aby bola pokožka čistá a zdravá. Pri sprchovaní treba dodržiavať určité pravidlá, ktoré napomáhajú udržať jej ochrannú bariéru a správnu funkciu. Eliminovať by sme mali najmä vysokú teplotu vody a nešetrné umývacie prípravky. 

Ošetrovanie pokožky je častokrát zanedbávané aj napriek tomu, že ide o veľmi dôležitú súčasť celkovej starostlivosti. Ošetrujúce produkty napomáhajú kožu hydratovať a navyše jej dopĺňajú chýbajúce živiny. Pri výbere krému treba zvážiť či je špeciálne určený pre váš typ pokožky a či je jeho využitie možné na doplnkovú starostlivosť v prípade kožných problémov, akým je napr. atopická dermatitída.

Posledným krokom je účinná ochrana, ktorá je nevyhnutná pre zachovanie zdravej pokožky. Aj keď vystavujeme našu pokožku slnečným lúčom menej ako pleť, UV žiarenie zapríčiňuje predčasné starnutie kože, ktoré môže viesť až k rakovine. Z tohto dôvodu je potrebný výber krému alebo mlieka s pridaným ochranným slnečným faktorom.

Starostlivosť ide zvnútra

Aj pri starostlivosti o pokožku platí pravidlo - začni zvnútra. Ideálna výživa a pravidelný pitný režim tvoria základ pre správne fungovanie celého tela. Pokožka potrebuje ku dokonalému fungovaniu hlavne vitamíny A, B, vitamín C a D. Dôležitým doplnkom sú aj minerály meď a zinok, ktoré majú za následok produkciu elastínu. 

Stres obchádzajte veľkým okruhom

Ako už dobre vieme, stres je spúšťačom mnohých chorôb a ani v tomto prípade nie je tomu inak. Či už ide o častú únavu, nedostatok oddychu či psychické vypätie, všetko sa odrazí na kvalite, vzhľade a najmä funkcii pokožky. 

Vyhnite sa nadmernej záťaži

Koža je najväčším orgánom ľudského tela, je na ňu vyvíjaný veľký tlak a neustála záťaž. Začnite si tak vyberať vhodnú kvalitnú obuv, pričom ju budete z času na čas striedať z dôvodu nadmerného potenia nôh či iných plesňových ochorení. Dajte prednosť voľnému odevu z prírodných materiálov, ktoré napomáhajú pokožke dýchať a regulovať teplo. 

 

V neposlednom rade akceptujte vašu prirodzenú zmenu a užívajte si svoj vzhľad, ktorý je pre každý vek jedinečný a je našou prirodzenou súčasťou. Ako sa hovorí, v prirodzenosti je predsa tá najväčšia krása.