Kolagén - Prevencia starnutia?

Kolagén - Prevencia starnutia?

Za posledné roky je veľká pozornosť venovaná rôznym kolagénovým prípravkom. Najčastejšie je doplnkový kolagén ponúkaný vo forme prášku, s prísľubom zlepšenia kvality vlasov, pokožky či nechtov. Všeobecne však ide o doplnok, ktorý ma omnoho všestrannejšie využitie. Kedy je vhodné siahnuť po kolagéne a aký druh či forma bude pre vás najvhodnejšia sa dozviete v článku.

 

Čo je to kolagén?

Kolagén je komplexný proteín, ktorý tvorí základnú stavebnú hmotu kože a podporných tkanív, pričom tvorí 25 až 30% všetkých bielkovín v organizme. Nachádza sa v kostiach, chrupavkách, svalových tkanivách, cievach a taktiež v pokožke a našej pleti. Jeho funkcia je v tele človeka nesmierne dôležitá. V skratke môžeme laicky povedať, že kolagén slúži vo forme akéhosi lepidla, ktoré drží pokope celé ľudské telo. Jeho funkcia je ale omnoho komplexnejšia. O čo všetko sa stará kolagén v našom organizme?

  • Stará sa o správnu činnosť kĺbov

  • Ochraňuje cievny systém

  • Podporuje funkciu mozgu

  • Udržuje pevnosť a elasticitu pokožky

  • Podporuje zdravú funkciu čriev

  • Prispieva ku kvalite nechtov a vlasov

 

Tvorba kolagénu v ľudskom organizme

Ľudské telo potrebuje pre prirodzenú tvorbu kolagénu správne množstvo vitamínov. Ide o vitamín C, Zinok, Meď alebo Mangán. Čím sme však starší, samotná tvorba začína s pribúdajúcim vekom klesať, až  sa po čase takmer úplne zastaví. Od dvadsiateho veku života je úbytok kolagénu približne v hodnote 1%. Ženy po menopauze mávajú dokonca zníženú tvorbu až o 30%. Ak by sme porovnali mladý organizmus 30-ročného človeka so 60-ročným zistili by sme, že v staršom tele sa nachádza až o polovicu menej kolagénu ako v organizme, ktorý je do značnej miery mladší. S dramatickým ubúdaním tejto dôležitej bielkoviny koža stráca prirodzenú pružnosť, nechty sú krehkejšie, vlasy sú slabšie a častým dôsledkom bývajú najmä bolestivé kĺby.

 

Kolagén v strave

Ak je naše telo ešte schopné kolagén produkovať samo, mali by sme dbať na príjem kvalitnej stravy, ktorá je základom pre jeho tvorbu. Taktiež môžeme do nášho organizmu dodávať kolagén aj v rámci potravy. Čo vhodné môžeme zaradiť do jedálnička?

  • Ovocie - granátové jablko, jahody, čierna ríbezľa

  • Zelenina – brokolica, kapusta, červená paprika, zemiaky, špenát

  • Mäso, vývar z kostí či chrupiek, huspenina

  • Ryby

  • Sója

  • Chia semienka

  • Orechy

 

Kedy treba siahnuť po doplnkovom kolagéne?

Ako sme spomenuli vyššie, v určitom veku tvorba kolagénu výrazne klesá a o nejaký čas dochádza k vydratiu chrupaviek. Kolagén by sa mal však preventívne užívať ešte pred tým, ako k tejto deformácii príde. Najlepší vek je teda okolo 40 až 50 teho roku života. Druhú skupinu tvoria aktívni športovci, ktorí potrebujú prijímať kolagén vo väčšej miere kvôli zvýšenej námahe a aktivite. Dopĺňať kolagén je taktiež nevyhnutné aj pre ľudí, ktorí trpia problémom s pohybovým aparátom či pre tých, ktorí utrpeli nejaké zranenie.

 

Aký typ kolagénu je pre vás najvhodnejší?

Existuje až tridsať typov kolagénu, no najdôležitejších je päť.

  • TYP 1 –  Najrozšírenejší typ, ktorý tvorí až 90% kolagénu v našom tele. Nachádza sa v koži, šľachách, cievach, väzivách aj kostiach

  • TYP 2 - Nachádza sa predovšetkým v elastickej chrupavke a celkovo v kĺboch

  • TYP 3 – Vyskytuje sa v retikulárnych vláknach, svaloch i orgánoch

  • TYP 4 - Nachádza sa v bunkovej membráne

  • TYP 5 – Vyskytuje sa v rohovke očí

 

Ak sa už rozhodnete užívať kolagén kvôli pleti alebo kvôli správnemu fungovaniu kĺbov, myslite aj na formu výživového doplnku. Na trhu si môžete vybrať z tabliet, práškov alebo kapsúl. Aby boli ale prípravky účinné, je dôležité aby sa nerozkladali v tráviacom trakte. Práve to umožňuje lipozomálny ochranný obal kapsúl, ktorý chráni kolagén pred negatívnym pôsobením žalúdočnej kyseliny. Z práškovej formy kolagénu sa vstrebe väčšinou 10 až 20% percent a zvyšok je vylúčený.

Netreba zabúdať ani na fakt, že kvalitný výživový doplnok by mal byť najmä bioaktívny alebo hydrolyzovaný a taktiež bez akýchkoľvek farbív, aróm a príchute.