Ako posilniť imunitu u detí?

Ako posilniť imunitu u detí?

Jeseň a sychravé počasie nám už pomaly klopú na dvere a spolu s nimi prichádza obdobie rôznych chorôb. Najčastejšie sa stretávame s veľkým množstvom prechladnutých detí najmä v spojitosti so začiatkom školského roka, kedy sa našim ratolestiam otvárajú brány do materských či základných škôl. Keďže sú deti na choroby veľmi náchylné, je nevyhnutné ich imunitu správne posilňovať a ochraňovať. Poradíme vám, ako na to.

 

Kedy môžeme hovoriť o oslabenej imunite?

Ak býva dieťa často choré, rodičia si častokrát myslia, že môže ísť o oslabenú alebo narušenú imunitu. Kedy je však na mieste vyhľadať odbornú pomoc a aké príznaky sú pre takýto problém charakteristické?

 

• Náchylnosť na infekciu (pneumónia, meningitída, bronchitída, kožné infekcie)

• Zažívacie ťažkosti (hnačky, kŕče v bruchu)

• Zápal vnútorných orgánov

• Krvné poruchy a abnormality

• Spomalenie rastu a vývoja u dojčiat a detí

 

Aké kroky dodržať pri prevencii a zlepšení imunity?

 

Vitamín C

Za pevný základ môžeme považovať dostatočný príjem vitamínov. Jedným z najdôležitejších je vitamín C, ktorý sa podáva prirodzene alebo formou doplnkových tabletiek. Či už sa rozhodnete podávať deťom vitamín v pomarančovej šťave, kyslej kapuste alebo citronáde, je na vás, nezabúdajte ale na jeho každodenný príjem.

 

Vitamín D

Ďalším dôležitým doplnkom je vitamín D, ktorý sa z veľkej časti nachádza v rybách. Prirodzeným zdrojom vitamínu D je slnko a pobyt na ňom, ktorý by sa určite nemal zanedbávať. Doprajte si teda spoločné letné prechádzky, vymýšľajte čo najviac vonkajších aktivít a užívajte si slnečné dobíjanie energie.

 

Nepreháňajte to s rafinovaným cukrom

Deti jednoducho milujú sladké. Práve preto je nevyhnutná rodičovská kontrola, ktorá by sa pri príjme rafinovaného cukru nemala podceňovať. Veľké množstvo nezdravých sladkostí má za následok znižovanie činnosti bielych krviniek, čo otvára dvere neželaným zápalom, ktoré zhoršujú priebeh ochorení u detí. Snažte sa u svojich ratolestí vybudovať od ranného veku návyky pre zdravé maškrty a doprajte im chutné a kreatívne možnosti, akými sú domáce müsli tyčinky, ovocné šaláty či ovocné koláčiky v zdravšej variante.

 

Prírodné probiotiká

Na to, aby imunita fungovala správne a bez problémov, je potrebné myslieť aj na zdravú črevnú mikroflóru. Kvalitná a pestrá strava by mala zahŕňať aj prírodné probiotiká, ktoré môžeme deťom podávať v rámci kyslomliečnych produktov, akými sú jogurty s acidofilným mliekom či kefír. Skvelým probiotickým variantom môže byť aj bryndza, ktorú viete šikovne využiť v rôznych jedlách.

 

Bez spánku to nejde

Či už ide o mladšie alebo staršie dieťa, pre všetky vekové kategórie je spánok dôležitý. Zatiaľ čo batoľatá potrebujú 13 hodín spánku denne, predškolákom stačí 10 hodín. V prípade, že spánku nie je dostatok, organizmus začne slabnúť a spolu s ním chradne aj imunita.

 

Bylinky naše zázračné

Naše staré mamy nedali dopustiť na zázračnú silu byliniek a vedeli prečo. Ani v tomto prípade tomu nie je inak a denné podávanie bylinkových preparátov môže ochrániť nejeden detský organizmus. Medzi obľúbené a veľmi známe patrí echinacea purpurová, ktorú nájdete v lekárňach vo forme sirupu či kvapiek. Práve echinaceu môžete deťom podávať aj v prípade prevencie, ale aj v momente, keď sa dostavia akútne ťažkosti a horúčka. Ďalším výborným pomocníkom môže byť rakytník a hliva ustricová. Pri všetkých bylinkových prípravkoch -  vrátane čajov - je ich podávanie vhodné minimálne mesiac pred nástupom do škôlky a školy alebo pred začiatkom jesene a zimy.