Svetový deň duševného zdravia

Svetový deň duševného zdravia

Svetový deň duševného zdravia: starajte sa o svoje vnútro  

10. október je od roku 1991 známy ako Deň duševného zdravia. Svetová organizácia duševného zdravia vyhlásila tento dôležitý dátum s cieľom zvýšiť potrebnú informovanosť verejnosti ohľadom otázok psychického zdravia. Práve zanedbané duševné problémy majú za následok aj samovraždu, ktorá je štvrtou najčastejšou príčinou smrti u mladých ľudí. Je veľmi dôležité vnímať svoje pocity a venovať im dostatočnú pozornosť a starostlivosť. Ako pracovať na duševnej spokojnosti a akými spôsobmi viete upokojiť svoje vnútro ak sa necítite psychicky dobre?  

 

Prvým krokom sú dobré medziľudské vzťahy  

Či už sa jedná o rodinu, priateľov alebo známych, vzťahy sú pre naše psychické zdravie veľmi dôležité. Je preto nevyhnutné neustále pracovať nielen na našom vnútre, ale aj na vzťahoch s našimi blízkymi. Vyhraďte si deň v týždni, ktorý venujete tým, ktorí vás robia šťastnejšími a pri ktorých sa cítite prirodzene a uvoľnene. Dajte priestor aj novým zoznámeniam a vzťahom, ktoré môžu váš život naplniť niečím novým a významným. Nezabúdajte, že práve sociálna interakcia je skvelým pomocníkom, ktorý vás dostane z vašej mysle do prítomného okamihu a reality.  

 

Vnímajte svoje silné stránky a rozvíjajte ich  

Jedným z pevných základov pre duševnú spokojnosť a vyrovnanosť je vlastná hodnota. Poznajte svoje pozitívne stránky, využívajte ich a vytvárajte prostredie, v ktorom sa bude dariť ako vám, tak aj ostatným. Prostredie, v ktorom šírime našu spokojnosť a pozitívnu energiu je perfektným oporným bodom pre vás a vašich blízkych. Ak si nie ste istý silnými stránkami, vyskúšajte online test zdarma, ktorý vám prezradí viac : https://www.idrlabs.com/24-strengths/test.php.  

 

Venujte sa svojim koníčkom  

Každý človek má svoje hobby, ktoré ho napĺňa a robí šťastnejším. Venujte svoj čas aj záľubám, ktoré vás na čas odbremenia od každodenných povinností a odvedú vašu pozornosť k činnostiam, ktoré máte radi. Zdokonaľujte sa v tom, čo vás baví a skutočne napĺňa, hľadajte nové výzvy a cestičky, ako a čo urobiť ešte lepšie. Práve napredovanie a zlepšovanie napomáha k radosti a väčšej duševnej spokojnosti.  

 

Navštevujte prírodu a dbajte na športovú aktivitu 

Príroda dodáva človeku neopísateľný príval energie a pokoj. Naučte sa počúvať šum listov, zvuk vánku alebo vyskúšajte aj obľúbené objímanie stromov. Človek spätý s prírodou je najvzácnejším vzťahom, na akom môžete pracovať - úžasné účinky vás zaručene neminú. Spravte si z navštevovania prírody rituál, ktorý budete dodržiavať aspoň párkrát do týždňa. Netreba zabúdať ani na potrebný pohyb, teda športové aktivity, pre ktoré je príroda tým najlepším prepojením. Či už sa rozhodnete pre beh po lese, jógu v predzáhradke alebo korčuľovanie pri rieke, pocit voľnosti, pokoja a odreagovania budete mať zaručený.  

 

Niekedy nastanú momenty, keď sa svet uzatvorí a vy začnete cítiť úzkosť, napätie, diskomfort či strach. V takýchto chvíľach je dôležité nebyť sám, požiadať o pomoc a nebáť sa hovoriť o svojich pocitoch. Existujú však aj cvičenia, ktorými si dokážete nepríjemný psychický stav o niečo zlepšiť.   

 

Pocit úzkosti a zvýšené napätie  

Napätie a úzkosť sú častými prejavmi, ktoré sa spúšťajú pri náročných situáciách. Zväčša sa prejavujú psychicky, v podobe zlých myšlienok alebo fyzicky, čo má za následok nadmerné potenie či búšenie srdca. V tomto prípade je dôležité aby ste sa neobviňovali a uvedomili si, že vaše reakcie sú adekvátne pre danú náročnú situáciu.  

Ako si pomôcť?  

  • Pravidelné relaxačné a dýchacie cvičenia 

  • Športová aktivita  

  • Obmedzenie kávy a povzbudzujúcich čajov 

 

Pocit preťaženia 

V dnešnom uponáhľanom svete je pocit preťaženia taktiež častým problémom, ktorý trápi ľudí. Mnohokrát je pocit preťaženia spojený s nadmernými povinnosťami  a úlohami, ktorým treba venovať veľa pozornosti a času na úkor našej spokojnosti.  

Čo robiť v takomto prípade?  

  • Definujte si priority 

  • Vytvorte si plán krokov, ktorými docielite cieľ 

  • Odložte bokom všetko nepodstatné 

  • Vyhraďte si čas na potrebný oddych a regenerujte 

 

Vzťahový problém 

Zmeny v medziľudských vzťahoch sú bežnou a neoddeliteľnou súčasťou. Jednotlivci vo vzťahoch majú rôzne vlastnosti, vnímanie a najmä vývin, ktorými sa menia a formujú. Čelia mnohým skúškam, akými je rodičovstvo, práca, manželstvo či v horšom prípade choroba. Tieto  životné nástrahy sú štartom pre zvýšený stres, podráždenie a vyčerpanosť, ktoré spôsobujú výmeny názorov. Následne sa spúšťajú nepríjemné psychické problémy, s ktorými si niekedy nevieme dať rady.  

Ako to zvládnuť? 

  • Vcíťte sa do kože druhého a buďte empatický 

  • Rešpektujte jeho priestor 

  • Hľadajte spoločnú cestu z problému von 

  • Zdieľajte svoje pocity a myšlienky 

  • Poproste blízkeho o pomoc a podporu 

 

 Domáce násilie 

Ide o vážny problém, ktorému treba venovať maximálnu zvýšenú pozornosť. Ak ste obeťou psychického či fyzického násilia alebo ste jeho svedkom, kontaktujte špecializovanú Národnú linku (0800 212 212) alebo Alianciu žien Slovenska (0903 519 550). 

 

V prípade, že sa cítite sami a nedokážete si pomôcť s vašimi problémami, pociťujete vyradenie z bežného života, kontaktujte niektorú z liniek pomoci:  

 

Krízová linka pomoci - 0800 500 333 – nonstop  

Linka dôvery Nezábudka - 0800 800 566 – non stop   

Linka detskej istoty - 116 111 – nonstop   

Národná linka pre ženy, ktoré zažívajú násilie 0800 212 212 – nonstop 

Onkoporadňa - 0800 11 88 11