Ochráňte svoje zdravie v chrípkovom období

Ochráňte svoje zdravie v chrípkovom období

Teplým slnečným dňom už odzvonilo a chladné dni sa začínajú prejavovať na našom organizme. Nedovoľte, aby váš organizmus chrípková vlna premohla a ochráňte svoje zdravie čo najsvedomitejšie. Venujte dostatočnú pozornosť účinným tipom, radám či receptom a užite si zimné obdobie so svojimi najbližšími v zdraví a radosti.  

 

Imunitný systém vieme častokrát do veľkej miery ovplyvniť aj my sami, no jeho predispozície a schopnosti sú nám z časti geneticky dané. Dôležité je ale poznamenať, že zdravým životným štýlom a každodennou starostlivosťou o náš organizmus dokážeme proti mnohým chorobám bojovať a vytvoriť si potrebnú obranyschopnosť voči baktériám a vírusom. V prípade, že náš ochranný systém nefunguje tak, ako by mal, začneme pociťovať prvé príznaky, akým býva zvýšená chorobnosť, ekzémy či závažné autoimunitné ochorenia. Narušená a nedostatočná imunitná funkcia môže u človeka vyvolať  pocit únavy, bolesti kĺbov, opakujúce sa vírusové, plesňové či bakteriálne ochorenia, ba dokonca až zvýšenú vnímavosť k nádorovým ochoreniam.  

 

Čo môže spôsobovať nedostatočnú imunitu?  

  • Genetika 

  • Stres a vyčerpanosť 

  • Zvýšený príjem rafinovaného cukru 

  • Vysoká telesná hmotnosť 

  • Nedostatok minerálov, vitamínov a vlákniny 

  • Fajčenie, alkohol alebo kofeín 

  • Nedostatok pohybu 

  • Nekvalitný spánok 

  • Slabá otužilosť 

  

Ako sme už spomenuli, správnymi krokmi a zvolením vhodných doplnkov výživy či vitamínov, dokážete svoju imunitu výrazne posilniť. Snažte sa však chrániť svoje zdravie priebežne počas celého roka, návalové ochorenia vás tak neprekvapia a váš organizmus bude na všetko poriadne pripravený.  

 

Betaglukány  

Betaglukány patria medzi obľúbené a najznámejšie stimulanty imunitného systému. Nakoľko si ich ľudský organizmus nedokáže tvoriť sám, je odkázaný na doplnkový príjem zo stravy alebo formou výživových doplnkov. Najčastejšie sa prijímajú hlivou ustricovou, kvasinkami, no nachádzajú sa aj  v morských riasach a obilí. Skvelou výhodou je možnosť podávania betaglukánov vo forme sirupu aj deťom už od 1 roka.  

 

Echinacea a ženšen 

Títo dvaja bojovníci sú taktiež obľúbenými a účinnými bojovníkmi proti rôznym chorobám. Užívaním kombinácie posilníte svoj organizmus aj v psychicky a fyzicky vyčerpávajúcich situáciách a životných obdobiach. Využiť ich teda môžete aj pri únave, strese či silnej vyčerpanosti.  

 

Probiotiká 

Zabúdať by sa nemalo ani na živé živé kultúry, známejšie skôr ako probiotiká. Tie normalizujú črevnú sliznicu, ktorú zároveň ochraňujú pred prerastením patogénnej mikroflóry. Inak povedané, probiotiká pozitívne pôsobia najmä ako prevencia proti črevným infekciám, ale účinkujú aj proti alergiám a navyše podporujú našu imunitu.  

 

Vitamíny  

Pevným základom sú aj vitamíny, ktoré sú pre ľudský organizmus dôležitým doplnkom. Najčastejšie využívaným je vitamín C, ktorý okrem podpory imunity prispieva aj k normálnej psychickej činnosti, znižuje pocit únavy a vyčerpania, normalizuje tvorbu kolagénu a v neposlednom rade ovplyvňuje správnu činnosť nervovej sústavy. Ďalším plnohodnotným vitamínom je vitamín E. Ten podporuje zdravie vlasov a pokožky, podporuje zdravý zrak a pomáha predchádzať chronickým ochoreniam. V zimnom období je potrebný najmä  “slnečný” vitamín D. Ten hrá významnú úlohu pri vstrebávaní fosforu a vápnika, stará sa o zachovanie správnej hladiny vápnika v krvi a podieľa sa taktiež na procese delenia buniek.  

 

Dbajte na dôslednú hygienu  

Vyššie spomenuté doplnky síce dokážu imunitu úspešne posilniť avšak pri nesprávnej hygiene urobíte veľký krok vzad. Umývanie rúk sa z počiatku môže zdať ako banalita, no zanedbanie takejto činnosti zvyšuje riziko rôznych infekčných ochorení. Veľký vplyv na našu imunitu má aj zlá ústna hygiena, ktorá pri vyvolaní zápalových činností spúšťa zároveň aj oslabenie imunity. Nepodceňujte základné hygienické návyky a ochránite tak svoje zdravie.  

 

Sila spánku 

Aj keď sa niekomu môže zdať, že pri spánku ľudské telo nevyvíja veľkú aktivitu, opak je pravdou. Práve v čase, keď človek spí, jeho imunitný systém pracuje na vyššie “obrátky”. Čo to znamená? Pri kvalitnom a nerušenom odpočinku sa zvyšuje produkcia zápalových faktorov, čím sa spúšťa proces ničenia patogénov. Zároveň sa ale posilňuje imunitná pamäť, čo má za následok rýchlejšie zbavenie sa baktérií v budúcnosti.