Jarná očista organizmu

Jarná očista organizmu

Očistná kúra, inak známa aj ako detox, sa častokrát využíva v období po Vianociach alebo s príchodom jari. Aj keď je táto metóda prečistenia veľmi obľúbená, častokrát sa stáva, že proces detoxu je nesprávne nastavený, čo má za následok neefektívny a nebezpečný dopad na ľudský organizmus. Prezradíme vám, aké metódy očisty môžete využiť a aké pravidlá musíte dodržať, aby bol váš detox úspešný a najmä prospešný pre vaše telo.  

 

Kedy dať detoxu šancu?  

Určite ste už niekedy počuli, že ľudské telo má perfektnú schopnosť samočistenia. Aj keď je táto veta pravdivá, veľakrát musíme k lepšiemu prečisteniu dopomôcť vzhľadom na nevhodne zvolenú alebo prekombinovanú stravu, ktorá je plná vysoko priemyselne spracovaných potravín.  

Niektorí sa pre očistnú kúru rozhodujú kvôli zmene váhy, čo nie je úplne správny dôvod, zatiaľ čo druhým ide o prečistenie organizmu a o zbavenie sa škodlivých toxínov v tele. Obozretní by však mali byť najmä ľudia, ktorí trpia chronickými alebo inými chorobami. V tomto prípade môže byť detoxikácia veľmi nebezpečná, a preto je nevyhnutná konzultácia s obvodným lekárom, prípadne jeho odborný dohľad pri očiste.  

 

Krátkodobý detox tela  

Tento proces je založený na princípe hladovky. Ide o pôst, kedy nepríjmate žiadnu stravu a dbáte len na dostatočný pitný režim, ktorý sa skladá z čistej vody. Počas takéhoto detoxu je lepšie preferovať nenáročné fyzické aktivity - dať prednosť pokojnej prechádzke alebo si len prečítať obľúbenú knihu. Keďže ide o prísny druh detoxu, mal by trvať 1 deň, ak ste skúsený v pôste, maximálne 3 dni. Ak sa vám tento spôsob osvedčí a budete sa po ňom cítiť dobre, môžete ho praktizovať niekoľkokrát do roka.  

V prípade, že si na prísny detox netrúfate, môžete využiť očistu s ľahšími jedlami a piť nie len čistú vodu, ale aj bylinkové čaje či ovocné a zeleninové šťavy. Do stravy zaraďte hnedú ryžu, chudé mäso, dusenú zeleninu alebo ovsené vločky.  

Nech sa už rozhodnete pre akýkoľvek spôsob krátkodobého detoxu, dbajte na pomalý návrat k pôvodnej strave. Začnite s ľahkými jedlami v malých porciách. Ideálne sú polievky, strukoviny, kyslo mliečne výrobky, vajíčka, na záver môžete pridať aj chudé mäso. Úplne sa vyhnite nárazovému prejedeniu, ktoré by mohlo odštartovať nepríjemné zdravotné komplikácie. 

 

Dlhodobý detox tela  

Ak nie ste priaznivcom hladoviek a preferujete skôr niečo odľahčenejšie, no za to dlhodobé a stále zdravé, zmena stravy a životného štýlu je to najlepšie pre vás. Čo však treba dodržiavať pre celoročne účinný zdravý detox?  

  • Dodržujte pitný režim - 2 až 3l denne. 
  • Pite čistú vodu, rôzne druhy čajov bez cukru, ovocné a zeleninové šťavy. 
  • Doprajte si 7 – 9 hodín kvalitného spánku. 
  • Preferujte pravidelnú stravu v menších porciách.  
  • Prijímajte zdravú a kvalitnú stravu - vláknina, bielkoviny, celozrnné potraviny, ovocie, zelenina, prebiotiká a probiotiká.  
  • Naučte sa eliminovať stres. 
  • Pravidelne sa hýbte. 
  • Vyhýbajte sa alkoholu, cigaretám a vysoko spracovaným potravinám.  
  • Posilňujte vašu imunitu kvalitnými vitamínmi.  

 

Detoxikačné zázračné potraviny 

Naša príroda je skutočne jedinečná, o čom svedčí aj mnoho potravín, ktoré majú pre naše telo blahodárne účinky. V tomto prípade sú najlepšími detoxikačnými zázrakmi psyllium, chlorella, aloe vera a yucca. Ako ovplyvňujú zdravie?  

Yucca shidigera – obsahuje veľké množstvo saponínov, ktoré sú známe vďaka ich čistiacej  a detoxikačnej schopnosti. Saponíny sú vo vode síce rozpustné, ale ostávajú v tráviacom trakte a nevstrebávajú sa. Pôsobia v ľudskom organizme ako detoxikačná látka, ktorá z tela odstraňuje škodlivé usadeniny.  

Chlorella pyrenoidosa – podporuje rýchly rast živočíšnych baktérií,  ktoré chránia hrubé črevo.  Chlorella obsahuje aj chlorofyl a chlorelin, látky ktoré zbavujú črevo mikroorganizmov, čím pomáhajú pri jeho čistení.  

Psyllium -  v tráviacom trakte dokáže psyllium zväčšiť objem až 40-krát, pričom sa z neho vytvorí gél, ktorý pohlcuje nadbytočnú tekutinu. Odsúva z traktu škodlivé splodiny, čím prečisťuje organizmus. 

Aloe vera – je zdrojom množstva vitamínov, minerálov, enzýmov a aminokyselín, ktoré pôsobia na očistu a regeneráciu organizmu. Podľa štúdií je aloe vera vzácne najmä kvôli adaptogénnym vlastnostiam, čo znamená, že jej využitie je pre každého človeka rôznorodé. Z tohto dôvodu je účinok aloe u každej osoby rozdielny.