Význam SPF a prevencia pigmentových škvŕn

Význam SPF a prevencia pigmentových škvŕn

 

Leto je tu a so slnečnými dňami prichádza zvýšené riziko poškodenia pokožky vplyvom UV žiarenia. Aby sme si užili slnko bez obáv, je kľúčové pochopiť význam ochrany pokožky, používanie SPF a ako predchádzať vzniku pigmentových škvŕn.

Prečo je dôležité chrániť pokožku pred slnkom?

Opaľovanie je ochranný mechanizmus pokožky, ktorým sa bráni pred škodlivým UV žiarením. Opálenie pokožky je vždy znakom toho, že bola svojím spôsobom poškodená – a to prirodzene nie je v poriadku. No na druhej strane to neznamená, že sa máme skrývať vo vnútri alebo byť stále schovaní v tieni. Práve naopak: trošku slnka vždy prospeje telu i duši. No rozhodujúca je pri tom správna ochrana.

UV žiarenie je jedným z hlavných príčin predčasného starnutia pokožky a rozvoja kožných ochorení vrátane rakoviny kože. Dlhodobé vystavovanie sa  slnku môže viesť k suchosti, vráskam, strate elasticity a vzniku pigmentových škvŕn, známych ako melazma alebo "slnečné škvrny".

Čo sú pigmentové škvrny a ako im možno predchádzať?

Pigmentové škvrny sú tmavé oblasti pokožky, ktoré sa vyvíjajú v dôsledku hyperpigmentácie, najmä na oblastiach často vystavených slnku, ako sú tvár, ruky a ramená. Aby sme predišli ich vzniku, je dôležité aplikovať opaľovací krém s vysokým SPF každý deň, aj keď je zamračené, pretože UV žiarenie preniká aj cez mraky.

Ako správne používať SPF

  • Vyberte širokospektrálny opaľovací krém: Tento typ krému chráni pred UVA a UVB lúčmi a mal by mať SPF 30 alebo vyšší.
  • Aplikujte dostatočné množstvo: Mnoho ľudí nepoužíva dostatočné množstvo opaľovacieho krému. Potrebné množstvo pre dospelú osobu je približne 30 ml (čo je približne veľkosť golfovej loptičky) na celé telo.
  • Obnovujte pravidelne: Opaľovací krém by sa mal nanášať každé dve hodiny alebo častejšie, ak plávate alebo sa nadmerne potíte.
  • Nezabudnite na citlivé oblasti: Ochrana pier, uší a okolo očí je rovnako dôležitá. Použite balzamy na pery s SPF a opatrnosť pri aplikácii okolo očí.

4. Ostatné spôsoby ochrany

  • Noste ochranné oblečenie: Dlhé rukávy, nohavice, širokookrajové klobúky a slnečné okuliare s UV filtrom môžu poskytnúť ďalšiu ochranu.
  • Vyhľadajte tieň najmä v čase najväčšej intenzity slnečného žiarenia medzi 10. a 16. hodinou.
  • Pitie dostatočného množstva vody pomáha udržať pokožku hydratovanú a zdravú.

Ochrana pokožky pred slnkom by mala byť neoddeliteľnou súčasťou vášho každodenného režimu. Nezabúdajte, že prevencia je kľúčom k udržaniu zdravej, mladistvo vyzerajúcej pokožky. Navštívte našu lekáreň pre poradenstvo a vyberte si z našej širokej ponuky opaľovacích krémov a produktov pre starostlivosť o pokožku, ktoré vám pomôžu bezpečne si užívať letné dni.