Ako zlepšiť imunitu u detí

Ako zlepšiť imunitu u detí

 

Návrat do školy alebo škôlky je pre deti vzrušujúcim obdobím plným nových zážitkov a priateľstiev. Avšak krehká detská imunita je v kolektíve neustále ohrozovaná nejakou infekciou. Ak aj vy myslíte na to, ako bude vaša ratolesť po týždni opäť “sopliť”, teraz pre vás máme niekoľko rád ako nástup do školy zvládnuť hladko a bez choroby. Čo preventívne robiť, aby vaše dieťa ostalo zdravé a plné sily? Čítajte ďalej.

Vyvážená strava

Zdravá a vyvážená strava je základom pre silný imunitný systém.

Zabezpečte, aby deti jedli dostatok ovocia a zeleniny, ktoré sú bohaté na vitamíny a antioxidanty. Napríklad citrusové plody, jahody, brokolica a špenát sú skvelé voľby. Taktiež proteíny sú nevyhnutné pre rast a regeneráciu tkanív. Zaraďte do jedálnička mäso, ryby, vajcia, strukoviny a orechy.

Potraviny bohaté na probiotiká, ako sú jogurty, kefír a kyslá kapusta, podporujú zdravú črevnú mikroflóru, ktorá je kľúčová pre silnú imunitu.

Nastavte si správny režim spánku

Kvalitný spánok je nevyhnutný pre regeneráciu organizmu a správne fungovanie imunitného systému. Deti v predškolskom veku by mali spať 10-12 hodín denne, zatiaľ čo školáci potrebujú 9-11 hodín spánku. Vytvorte deťom pravidelný spánkový režim a zabezpečte, aby chodili spať a vstávali v rovnaký čas aj cez víkendy.

 Pravidelná fyzická aktivita

Pohyb a cvičenie podporujú cirkuláciu krvi a zlepšujú imunitnú odpoveď.

Povzbudzujte deti, aby trávili čas vonku hraním sa a športovaním. Prechádzky, beh,, bicyklovanie alebo kolektívne športy sú skvelé možnosti. Denná dávka fyzickej aktivity by mala byť aspoň 1 hodina na čerstvom vzduchu.

Hygienické návyky

Správne hygienické návyky môžu výrazne znížiť riziko infekcií. Učte deti pravidelne si umývať ruky, najmä pred jedlom a po návšteve toalety. Naučte ich zakrývať si ústa a nos pri kašľaní alebo kýchaní a používať jednorazové vreckovky.

Akými doplnkami podporíte detskú obranyschopnosť?

 

Vitamíny C a D

Obidva vitamíny sú základom pre správne fungovanie imunitného systému dieťaťa. Pokiaľ dieťaťu chýbajú, ich organizmus sa nedokáže efektívne brániť infekciám a vírusom. Riziko vzniku ochorenia je preto väčšie a následná liečba dlhšia. Okrem imunity vitamín C vplýva na znižovanie miery únavy, čo tiež môže byť ďalší faktor ovplyvňujúci prepuknutie ochorenia. Vitamín D je pre deti dôležitý pre správny rast a vývoj, vstrebávanie vápnika, a tým aj normálne fungovanie kostí.

Stres a psychická pohoda

Stres môže negatívne ovplyvniť imunitný systém detí. Často si to nemusíme ani všimnúť, no aj naše deti môžu zažívať stres. Spôsobený môže byť nástupom do školy či škôlky, zmenou kolektívu, ale tiež inými  životnými zmenami. Venujte pozornosť emocionálnemu zdraviu dieťaťa, hovorte s ním o pocitoch a obavách, zabezpečte, aby malo dostatok času na oddych a relaxáciu.

Pravidelné prehliadky u lekára

Pravidelné návštevy pediatra sú dôležité pre sledovanie zdravotného stavu dieťaťa. Uistite sa, že vaše dieťa má všetky potrebné očkovania. Konzultujte s lekárom akékoľvek zdravotné problémy alebo obavy.

Príprava imunity detí na návrat do školy alebo škôlky je kľúčová pre ich zdravie a pohodu. S vyváženou stravou, dostatkom spánku, pravidelnou fyzickou aktivitou a správnymi hygienickými návykmi môžete významne podporiť imunitný systém vašich detí. Nezabúdajte ani na ich emocionálne zdravie a pravidelné lekárske prehliadky. Takto budú vaše deti pripravené zvládnuť nové výzvy a užiť si školský rok v plnom zdraví.