Horúčka u najmenších

Horúčka u najmenších

Horúčka je obranný systém organizmu, ktorým sa telo zbavuje škodlivých látok. Horúčka je častým príznakom pri vírusových bakteriálnych ochoreniach, pri úpale, po psychickej a fyzickej záťaži a existuje aj cestovná horúčka. Teplota sa často zvýši po podaní očkovacích látok a zvýšenie teploty nastáva aj pri prerezávaní zúbkov. Horúčka – ako nazývame teplotu nad 38 ?C – nie je choroba, ale príznak.

AKO A ČÍM MERAŤ TEPLOTU?

V praxi mám overený klasický lekársky teplomer, dnes už vyrábaný bez ortuti. Dojčatám a batoľatám meriame teplotu v konečníku. Pred zavedením teplomera je dobré jeho špičku natrieť vazelínou alebo mastičkou na zadoček, ale nie je to nutné. Pozor na boľavý zadoček – vtedy teplotu meriame na inom mieste.

Malým deťom meriame teplotu v podpazuší. Teplomer z podpazušia vyberieme, až keď sa nameraná hodnota zastaví a už Ďalej nestúpa. Trvá to približne jednu minútu. V noci je dobrou pomôckou dotykový teplomer na filmovej fólii, ktorým jednoducho zistíme, či má dieťa teplotu do 37 ?C alebo vyššiu. Pri teplote vyššej ako 39 ?C musíme dieťa zobudiť a teplotu aktívne znižovať.

Predávajú sa aj cumlíky s teplomerom alebo dotykové infračervené teplomery.

KEDY SA SNAŽIŤ TEPLOTU OVPLYVNIŤ?

Pri každej teplote, a hlavne horúčke, podávame pomaly, ale neustále, veľké množstvo tekutín. Dieťa položíme do postieľky, vyvetráme miestnosť a ostávame v jeho blízkosti.

AKO OVPLYVNIŤ TEPLOTU POMOCOU LIEKOV?

Lieky na zrážanie teploty používame len pri teplote nad 38,5 ?C. ak dieťa zvracia alebo má veľmi boľavé hrdlo, podávame čapíky. Naopak, ak má hnačky alebo boľavé bruško, používame sirupy alebo tabletky.

Do jednej skupiny patria paracetamolové lieky (Paralen, Panadol, Calpol), ktoré podávame po šiestich hodinách a účinkujú aj proti bolesti.

V druhej skupine sú lieky ako Nurofen, Brufen, Ibalgin, MIG Junior, ktoré tiež podávame po šiestich hodinách a sú účinné proti bolesti aj proti zápalu. Preto mnohí rodičia uprednostňujú práve tieto lieky. Často nastupuje zimnica, predráždenosť až kŕčový stav, alebo na druhej strane, apatia. Jednoducho môžeme povedať, že dieťa sa nám nepáči. Títo rodičia majú na odporúčanie detského neurologického lekára doma vždy Diazepam v tabletkách alebo Diazepam v trubičkách do konečníka.

V praxi sa mi osvedčilo podávať v priebehu horúčky, ak sa dieťaťu nedarí potiť, Carbo Medicinale, alebo ešte lepšie Carbotox, na uvoľnenie toxických látok pomocou stolice. Doplnkom sú aj probiotiká.

Na doplnenie energie a výživu mozgu sa  mi osvedčilo podávanie Glukopuru, teda hroznového cukru. Podávam jednu čajovú lyžičku na 100 mililitrov/gramov vody alebo čaju.

Množstvo podaného Glukopuru regulujem pre zdravé odgrgnutie. Doplnkom je vitamín C a môže sa pridať aj prípravok s obsahom zinku.

Acylpyrin sa deťom do 12 rokov nepodáva. Mnohí rodičia siahajú po homeopatických liekoch ako napr. Viburcol, (dávkovanie podľa návodu), alebo Belladona (riadenie do 30 CH). Belladona sa podáva často, každých 20 minút jedna guľôčka pod jazyk.

AKO ZNÍŽIŤ TELSNÚ TEPLOTU BEZ LIEKOV?

Ak sa chceme vyhnúť liekom, používame zábaly na hrudník, masážne sprchy s príjemne vlažnou vodou a mydlom, ovlažujeme celé telo na lôžku vlhkými obkladmi alebo robíme celkový zábal do plachty. Pri studených zábaloch sa používa studená tečúca voda z vodovodu. Namočenú plienku vyžmýkame, obalíme okolo hrudníka a ponecháme asi 10 minút. Takýto zábal opakujeme aspoň trkrát, kým teplota neklesne na hodnotu 38,5 ?C. masírujeme nohy a ruky. Keď sú studené, použijeme termofor alebo teplé ponožky s octovým obkladom, ktorý môže byť nariedený, alebo dáme nohy do lavóra s teplou vodou.

AKÉ NÁPOJE PODÁVAŤ DEŤOM POČAS HORÚČKY?

Dojčatá treba často prikladať k prsníku. Súčasne by matka mala piť veľké množstvo tekutín obsahujúcich glukózu a jesť odľahčenú stravu (najlepšie bez mäsa a bez mlieka). Treba sledovať počet mokrých plienok, vlhkosť úst a lupienok (fontanelu) na hlavičke. Lupienok nesmie byť veľmi vyklenutý alebo naopak, vpadnutý do jamky.

Batoľatám sa odporúča pripraviť vývar z ryže alebo mrkvy. Najlepšie sa mi osvedčil vývar z tekvice (na druhu nezáleží), cukety alebo z petržlenu. Vhodné je podávať vlažnú čistú vodu, čaj, ovocné šťavy alebo nápoje s hroznovým cukrom.

Ak dieťa odmieta piť, podávame tekutiny lyžičkou, slamkou alebo striekačkou aspoň po kvapkách, aby sme navodili pocit smädu. Sledujeme počet plienok alebo frekvenciu použitia nočníka.

Dieťaťu v predškolskom veku okrem vody, čaju a glukózy podávame i šťavnaté ovocie alebo varenú zeleninu.

V prípade, že je dieťa mladšie ako 4 mesiace a má suché plienky alebo ak u starších detí v moči alebo v dychu cítime acetón, treba okamžite vyhľadať lekára. V týchto prípadoch je väčšinou nutná hospitalizácia, počas ktorej dieťa dostane infúzie.


AKÁ STRAVA JE VHODNÁ PRE DETI POČAS HORÚČKY?


Počas prvých dvoch dní horúčky podávame rovnakú stravu, ktorú som už odporúčala pri pitnom režime. V nasledujúcich dvoch dňoch je vhodná ľahká varená strava z ryže alebo cestovín. Dva dni po znížení teploty, keď už dieťa chce vstať z postieľky, podávame vývary z mäsa. Postupne do jedálneho lístka zaraďujeme mäso, vrátane rybieho, a tvaroh. Tento režim by mala dodržiavať aj dojčiaca matka.

S AKÝMI KOMPLIKÁCIAMI SA MOŽNO STRETNÚŤ PRI HORÚČKE DETÍ?


Komplikácie nastanú, keď dieťa nepije alebo neleží. Dieťa potrebuje milujúceho, ale zároveň aj prísneho rodiča, ktorý vie, čo jeho dieťa potrebuje.

Z praxe viem, že sa kŕče pri teplote (tzv. febrilné kŕče) vyskytujú u detí po dlhšom spánku, najmä keď pili málo alebo vôbec, a teplota stúpala. Počas tohto stavu nastáva zrýchlené dýchanie a zášklby celého tela. Jeden z rodičov, ktorý zažil tento stav, povedal: „Nikdy viac!“. Tento stav vyžaduje neodkladnú hospitalizáciu a následné neurologické sledovanie.

Rodičia detí, ktoré prekonali febrilné kŕče, by mali mať doma Diazepam tabl. Alebo Diazepam Desitin, Rectal Tube (spomínanú trubičku do konečníka), a mali by byť dôkladne poučení lekárom o tom, ako v prípade horúčky u dieťaťa postupovať.

Druhou komplikáciou je stav, keď dieťa nechce piť a následný strach rodiča, že dieťa skončí v nemocnici. V týchto situáciách je vždy ohrozená oblička a skutočne sa stáva, že dieťa musí byť hospitalizované. Nasleduje liečba infúziou a kompletné vyšetrenie dieťaťa so zameraním na obličky.

KEDY JE NEVYHNUTNÉ NAVŠTÍVIŤ LEKÁRA?

Vždy, ak je dieťa mladšie ako 4 mesiace.

Vždy, ak sa rodič bojí a popísané rady nezaberajú. Nikdy nemožno čakať dlhšie ako dva dni. Vždy, keď dieťa nepije, nemočí, z jeho dychu cítiť acetón alebo je nutné stanoviť diagnózu. Mnohokrát horúčku sprevádzajú ďalšie rizikové faktory, ako je zvracanie, hnačky a bolesti bruška. Mnohí rodičia chodia radšej preventívne, lebo strach je veľký nepriateľ.

Zdroj fotografii: www.sxc.hu