Probiotiká
Pokiaľ nieje jedlo, ktoré zjeme riadne strávené, ovplyvňuje to jeho výživnú hodnotu. Ak nieje obsah absorbovaný, nemôže sa dostať v tele do obehu a jeho vylúčenie je tiež o dosť tažšie. Tu prichádzajú na pomoc probiotiká, tie totiž zlepšujú prirodzené funkcie tráviaceho systému.
Probiotiká sú priateľské črevné baktérie Lactobacilli, ktoré stimulujú prirodzenú tvorbu tráviacich štiav a enzýmov. Tieto baktérie žijú tiež v hrubom čreve a pomáhajú ho udržiavať zdravé. Najjednoduchší spôsob, ako pridať probiotické baktérie do svojho jedálnička je prostredníctvom certifikovaného organického probiotického výživového doplnku. Vyhnite sa takým prípravkom, ktoré obsahujú cukor, alebo glukózu, pretože ten spomaľuje rast prospešných baktérií Lactobacillov.
Najlepšie zdroje probiotík:
Fermentované mliečne výrobky: Jogurt, Cmar a Kefír
Mliečne výrobky so živými kultúrami sú jedny z najlepších probiotických potravín. Niektoré jogurty a syry, ktoré sú vyrobené z kozieho mlieka boli obohatené ďalšími formami baktérií ako lactobacillus či acidophilus.
Fermentované potraviny ako kyslá kapusta a Kimchi
Kyslá kapusta je veľmi bohatým zdrojom živých kultúr a vitamínov B, A, E a C, čo má priaznivé účinky pri znižovaní alergických príznakov.
Kimchi je extrémne pikantná ázijská forma kyslej kapusty. Okrem prospešných probiotických baktérií je tiež výborným zdrojom beta-karoténu, vápnika, železa a vitamínov A, C, B1 a B2.
Japonská polievka MISO
Je výživná a dokáže zastaviť účinky karcinogénov v tele. Navyše obsahuj živé laktobacily a Bifidus baktérie. Je jednou z hlavných zložiek tradičnej japonskej medicíny a bežne sa používa na reguláciu zažívacieho traktu.
Tmavá čokoláda
Napriek tomu, že tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa (najmenej 35%) obsahuje probiotické formy, vždy sa uistite, či neobsahuje cukry a glukózu.
Mikroriasy
Pri konzumácií super potravín typu spirulina, chorella a modro-zelené riasy bol preukázaný zvýšený výskyt baktérí Lactobacillus a Bifidus v tráviacom trakte.
Nakladané uhorky
Nakladané uhorky, alebo iná nakladaná zelenina sú vynikajúcim zdrojom probiotík.
Tempeh
Je fermentovaný na probiotiká bohatý výrobok zo sójových bôbov. Ktorý môže byť použitý ako náhrada mäsa. Je skvelým zdrojom vitamínu B12 pre vegetariánov a môže sa podávať restovaný, pečený, alebo nakrájaný v šaláte.
Autor: R.K