Nedocenené strukoviny v našom živote

Nedocenené strukoviny v našom živote

Jedzte strukoviny správne pripravené a pochutíte si.

Veľa ľudí má strukoviny a hrach spojené s predstavou jedla, ktoré nie je chutné, človeka po ňom bolí brucho a nadúva ho (trebárs taká hrachová kaša.) Pritom to nemusí byť pravda. Strukovinové jedlo môže byť chutné a dobre stráviteľné.

Strávitelnosť strukovín je výrazne vyššia, pokiaľ ich pred varením namočíme, najlepšie cez noc, odšupkujeme a vylejeme vodu, v ktorej boli strukoviny namočené. Ich strávitelnosť taktiež zvyšuje, keď ich povaríme s korením ako je bobkový list, Mahá korenie, tymián, oregano, saturejka, bazalka a pod. Dôležité je podávať strukovinové jedlá so zeleninou, nie s potravinami, ktoré tiež obsahujú veľa bielkovín, ako je vajce alebo údenina, čo u nás býva zvykom, v snahe doplniť bielkovinu strukovín, ktorá bola považovaná za neplnohodnotnú. Tak sa strukovinové jedlá stávajú horšie stráviteľné. Pritom bielkovina strukovín v kombinácii s obilninami má parametre ideálnej bielkoviny. Je potrebné kombinovať strukovinové jedlo tak, aby bylo dobre stráviteľné a o to sa postará zelenina. 

Jedzte strukoviny a budete chudnúť. 

Zaujala ma práca Kanadských odborníkov, ktorá sledovala skupinu 23 mužov a žien s nadváhou, ktorí jedli 28 dní stravu doplnenú hrachovou múkou a dalších 28 dní konzumovali namiesto hrachovej múky pšeničnú bielu múku. Jedným z výsledkov tejto štúdie bolo zmenšenie tukového vankúša okolo brucha žien po 28 dňoch konzumácie jedál s hrachovou múkou.
Hrach je veľmi hodnotná potravina, ktorá okrem vysokého obsahu hrubej vlákniny, obsahuje aj antioxidanty a je zdrojom zinku, horčíka a železa. Taktiež má nízky glykemický index. Na vysvetlenie, glykemický index vyjadruje, ako rýchlo sa sacharidy v potrave premenia na glukózu v krvi. Pri krátkom a intenzívnom športovom výkone sa doporučujú potraviny s vysokým glykemickým indexom a naopak pre každodenné stravovanie sa doporučujú jedlá s nízkym glykemickým indexom. Laicky povedané,  jedlá s nízkym glykemickým indexom sú také jedlá, ktoré v človeku vyvolávajú pocit dlhšej doby nasýtenia. To znamená, že človek je hladný  až po dlhšej dobe. Kontrolovaná glykémia je osvedčený spôsob, ako sa vyhnúť nadváhe alebo ju účinne redukovať. Tieto vlastnosti strukovín ocenia aj diabetici. 

Strukoviny ako prevencia proti civilizačným chorobám.

Strukoviny obsahujú vysoké percento vlákniny a spolu s celozrnnými obilninami sú jedinným zdrojom hrubej vlákniny. Kozumácia strukovín a celozrnných obilnín je preto kľúčom k dobrému stavu tráviaceho traktu, obzvlášť hrubého čreva a konečníka. Česká aj Slovenská republika držia neradostný primát v počte úmrtí na ich rakovinu. Významnou príčinou tohto alarmujúceho stavu je skutočnosť, že v priemere konzumujeme 10 - 15 g vlákniny za deň, pričom sa doporučuje konzumovať jej denne 20 - 30 g.
Je teda nepopierateľná nevyhnutnosť zvýšiť konzumáciu strukovín a celozrnných obilnín. Lepšiu predstavu o ich dennej potrebe nám poskytne stanovisko amerického ministerstva poľnohospodárstva, ktoré doporučuje pol šálky  (50 g) strukovín na osobu a deň, čo predstavuje 18 kg na osobu a rok.

Jednou z možností  ako častejšie a jednoduchšie zaradiť strukoviny do jedálnička je aj český výrobok Hraška, čo je lahodná hrachová zmes na zahusťovanie a obaľovanie. Ak budete zahusťovať hrachovou múkou, získate krémovo hladké polievky, omáčky a šťavy. Stačí 20 minút povariť a máte zaručenú dobrú strávitelnosť a chutnosť jedla. Výrobok Hraška v sebe spája požiadavku vysokej výživnej hodnoty a chutného jedla, pričom sú rešpektované  chuťové návyky stravníkov.

Tí, ktorí majú radi vysmážané obaľované jedlá, určite ocenia zdravšiu náhradu klasického trojobalu a to obaľovanie v zmesi Hraška – cestíčko. Namiesto zdĺhavého obaľovania v klasickom trojobale stačí zeleninu či klasický rezeň namočiť do cestíčka zo zmesi Hraška a vysmažiť. Vyskúšajte napríklad  brokolicu, hranolky mrkvy, zeleru alebo šampióny. Do svojho jedálnička tak dostanete potrebnú vlákninu v prirodzenej forme. Pochutíte si a nebudete musieť nikoho presviedčať o zdravej výžive. 

Autor: Ing. Eliška Škvařilová