Plávanie – zdraviu prospešná zábava, ktorú budú vaše detičky milovať

Plávanie – zdraviu prospešná zábava, ktorú budú vaše detičky milovať

Čo sa za mladi naučíš, na starobu ako by si našiel. Plávanie je jednou z vecí, na ktorú platí staré známe porekadlo všetkými desiatimi. Čím skôr naučíte svoju ratolesť plávať, tým prirodzenejšia bude pre ňu táto aktivita, ktorá je, mimochodom, aj mimoriadne zdraviu prospešná. Najpodstatnejšie však je, že detičky plávanie doslova milujú! Ich radosť z vody a šťastný smiech pri plávaní doslova rozžiaria všetko a všetkých naokolo. Veď voda bola ich prirodzeným prostredím počas celého tehotenstva! A ako dosiahnuť, aby sa váš poklad naučil plávať a zároveň bol vo vode aj po celý čas v bezpečí?  

Riešenie je jednoduché, navštívte skupinové hodiny plávania. A keď začnete s prípravou už doma, za chvíľu budete mať v domácnosti malú rybičku.

Ako dieťaťa správne pripraviť?

V prvom rade je potrebné uvedomiť si, že dieťa nikdy nesmiete nechať vo vode samé! Mohlo by to mať fatálne následky, v najlepšom prípade by ste mu mohli spôsobiť strach z vody. A ako určite dobre viete, detské fóbie vedia byť spoločníkom na celý život.

Predtým ako svoje dieťa prvýkrát zoberiete do bazéna, popracujte trošku na tom, aby si zvyklo na vodu. A kde najlepšie začať ako doma vo vlastnej vani? Otáčajte ho na chrbátik a na bruško, zabávajte ho hračkami, kačičkami a kúpanie bude zaručene zbožňovať.

Ak máte batoľa, ktoré nemá ani šesť mesiacov, mali by ste začať pomaličky, a to najlepšie vo vode s teplotou maximálne 32 stupňov. Teplejšia voda by mu mohla pri zvýšenej aktivite uškodiť. Keď vidíte, že sa dieťatko začína triasť, vyberte ho z vody a dostatočne zahrejte. Deti totiž strácajú teplotu rýchlejšie ako dospelí, preto nie je dobré ich nechať vo vode príliš dlho. Na začiatok vyskúšajte kúpanie maximálne do 20 minút. Po kúpaní nezabudnite dieťatko poriadne umyť a natrieť hydratačným krémom. Voda totiž vysušuje jeho jemnú detskú kožu.

Ako bonus pridávame malý užitočný tip: Pri kúpaní ponorte pod vodu svoje ústa a fúkajte do nej bubliny. Dieťatko si síce to zafixuje ako zábavku, ale tá mu v budúcnosti pomôže vyhnúť sa vdýchnutiu vody.

Prečo práve lekcia so špecialistom?

Detské plávanie by malo byť vedené kvalifikovaným učiteľom, ktorý bude používať zábavné aktivity a hry, aby sa vaše dieťa vo vode cítilo pohodlne. Kurzy sa nezameriavajú iba na budovanie vzťahu k plávaniu, ale najmä na všestranný rozvoj dieťaťa.

Pre detské kúpanie je najideálnejšia slaná voda, ktorá nevysušuje jemnú detskú pokožku. V Čechách je slaná voda pre plávanie bábätiek už samozrejmosťou. U nás sa však stále často stretávame s plávaním v bežnej chlórovej vode. Nebojte sa, ak po plávaní dieťatko dostatočne natriete telovým mliekom, jeho pokožku voda nevysuší. Takto upravená voda sa však neodporúča pre deti s citlivou pokožkou alebo ekzémom.

Pozitívnou správou je, že aj na Slovensku nájdete kurzy, ktoré sa robia v bazéne so slanou vodou. Do plaveckej vody sa pridáva napríklad soľ z Jadranského mora, z ktorej deti neštípu očká. Slaná voda v bazéne priaznivo pôsobí na detskú pokožku a dýchacie cesty, a preto môžu kurzy v takto upravenej vode absolvovať aj detičky s problémovou pokožkou.

 

Čo si so sebou nesmiete zabudnúť zobrať k bazénu?

Tak a je to tu, vaše prvé skupinové plávanie. Čím sa „vyzbrojiť“, aby ste predišli trápnym situáciám a aby sa dieťatko cítilo komfortne aj v cudzom prostredí?

Odporúčame vám zbaliť do tašky:

       - plavecké detské plienky

       - uterák, najlepšie s kapucňou alebo detský župan

       - jedlo, ak dieťatko pomaly prikrmujete – je potrebné mať po ruke aj jedlo, keďže po plávaní deti vyhladnú

       - hračky na kúpanie – obľúbené kúpacie hračky podporia domácu atmosféru na plavárni a vaša ratolesť sa bude cítiť viac isto medzi ostatnými detičkami  

 

Okrem toho, že plávanie je pre deti obrovskou zábavou, má aj celý rad zdraviu prospešných vlastností. Pozitívne ovplyvňuje psychomotorický vývoj a imunitný systém dieťaťa. Pomáha zlepšiť jeho koordináciu a rovnováhu. Voda totiž stimuluje všetky zmysly dieťaťa – každý jeho pohyb sa vo vode stretáva s reakciou. Dieťatko si tak viac uvedomuje vlastné pohyby a získava väčšiu sebadôveru pri ich kontrole. Plávanie pomáha taktiež budovať a posilniť svalstvo. Zlepšuje silu srdca a pľúc a napomáha k rozvoju mozgu. Preukázateľne aj zlepšuje spánok a chuť do jedla. Práve plávanie môže byť teda odpoveďou na mnohé zdravotné problémy detí.

Okrem toho dieťatko zažíva vo vode a na plavárni aj svoje prvé emočné zážitky a vytvára si sociálne kontakty s inými deťmi a rodičmi.

Tak na čo ešte čakať? Vyhľadajte si plávanie s bábätkami vo vašom okolí a hor sa k bazénu! Budete možno prekvapení, s akou ľahkosťou to pôjde vášmu drobcovi.