Ako vyplniť deťom voľný čas?

Ako vyplniť deťom voľný čas?

Čas s našimi potomkami patrí k najkrajším okamihom života, vlastného i detského. Deti preberajú vzory správania od dospelých, ale rovnako to platí aj pre spôsoby premýšľania. Každý zodpovedný rodič si preto už položil otázku, ako s deťmi tráviť čas tak, aby to na nich zanechalo čo najviac pozitívnych stôp. V skutočnosti to nie je žiadna veda, musíte iba svojho potomka pozorne počúvať.

Učenie je hra

Najlepším spôsobom, ako sa môže dieťa učiť je, keď o tom vôbec netuší. Aj jednoduchá hra v pieskovisku môže rozvíjať obrazotvornosť a orientačný prehľad. Množstvo detí sa naučilo poznávať motýle, dinosaury a ďalšie prvky hraním pexesa s rodičmi, ktorí deťom radi vysvetlili, čo to vlastne otočili za kartičky. Hier zameraných na rozvíjanie konkrétnych schopností je neúrekom. Stačí len dôkladne pozorovať, ktorým intelektuálnym smerom sa vaše dieťa posúva a kúpiť mu hru primeranú veku a schopnostiam. A následne ju hrať s ním. Nezabúdajte, že najlepšie je začať s grafickými hrami (ako spomínané pexeso) už v útlom veku. Vtedy si totiž deti osvojujú informácie najrýchlejšie.

Výlety

Ako najlepšie spoznávať svet ako priamo objavovaním veľkého sveta? Brať deti do prírody je akási samozrejmosť. No ak bude váš potomok celú dobu sterilne zabalený do skafandru a nebude sa môcť takmer ničoho dotknúť, rovnako dobre sa mohol ostať hrať v obývačke. Cieľom výletov do prírody je nielen spoznávať krajinu, ale je to aj príležitosť rozvíjať prirodzenú detskú zvedavosť. Ak idete opekať do hradných ruín, naučte sa niečo o tom mieste. Načo slúžili veže, prečo je hrad na kopci, kde mali hradní páni obývačku, na to všetko sa vás deti opýtajú. V lesoch je to podobné. Naučte sa, ako sa volajú stromy, ich plody, vysvetľujte kolobeh v prírode. Výlety nezabúdajte prispôsobiť deťom, ich kondícii a schopnostiam. Ak už podrástli, naučte ich pracovať s buzolou a orientovať sa v mape. Strávite nezabudnuteľné okamihy s vlastnými deťmi a navyše budete tým, kým má rodič byť v prvom rade – učiteľom a sprievodcom.

Šport

S prvými dvoma odsekmi súvisí aj tretí. Pre rozvoj ducha je potrebný aj zdravý rozvoj tela. Preto je trávenie času v prírode dôležité. Keď budete vyberať cestu a terén, zvoľte taký, kde bude môcť vaše dieťa pobehovať, skákať, pri prestávke sa hrať s loptou a podobne. Nielenže sa vybehá – a skoro zaspí – ale jeho mozog dostane množstvo nových podnetov, aj motorických. O škodlivosti sedavého životného štýlu ste už iste čítali, preto svojmu dieťaťu nedovoľte, aby sa naň naučilo.

Každé dieťa je iné

Za týmto klišé výrokom sa ukrýva kriticky dôležité upozornenie na záver. Veľa rodičov, ktorí sa vo svojom potomkovi vidia, ho často núti chodiť na krúžky, ktoré ho nezaujímajú. Váš spoločný voľný čas by ste preto mali od začiatku využívať na to, aby ste spoznali jeho záujmy a ďalej ich rozvíjali. Ak vaše dieťa zaujíma elektronika, môžete ho zapísať na príslušný krúžok a vo voľnom čase s ním robiť samostatné projekty.