Ocot ako účinný pomocník pri čistení domácnosti

Ocot ako účinný pomocník pri čistení domácnosti

Ocot patrí medzi tie suroviny, ktoré sa nachádzajú pravdepodobne v každej slovenskej domácnosti (stačí zabudnúť na otvorenú fľašu vína po oslave). Využitie však nemá iba v gastronómii, ale aj pri množstve ďalších činností, predovšetkým pri vytváraní čistejšieho priestoru.

Kuchyňa i obývačka

Najlepšie ocot využijete, keď ho zriedite s vodou jedna k jednej. S týmto roztokom môžete čistiť vonkajšie aj vnútorné plochy chladničky či mikrovlnky. Z nožov odstráni všetkých neželaných bakteriálnych návštevníkov, vrátane e.coli a salmonely. Rovnako ho môžete použiť aj na kuchynské a krájacie dosky, stačí ho naniesť rozprašovačom, nechať chvíľku pôsobiť a zotrieť. Recyklujete v domácnosti staré sklené fľaše? Etikety a škvrny od nápojov zídu zo skla vďaka octu ako nič.

Ocot však nemusíte využívať iba v spojitosti s vodou. Ak ho zmiešate s ľanovým olejom, môžete ním vyčistiť aj veľmi odolné škrvny na koženom gauči. Koža tým získa opäť lesk a navyše prestane zapáchať.

Keď sa budete presúvať z kuchyne do obývačky ku gauču, môžete ešte vodu s octom využiť na podlahu.

Pranie

To, že ocot dobre odstraňuje škvrny na oblečení, vedeli už naše staré mamy. Stačí polovicu šálky naliať do práčky k farebnému šatstvu. No nie je ocot ako ocot. Ak do práčky nalejete ten jablčný, dosiahnete presne opačný efekt, s nejakou tou novou škvrnou navyše. Bojíte sa, že nové oblečenie pustí farbu? Jednoducho ho namočte na niekoľko minút do bieleho octu a hneď vyperte podľa inštrukcií. Ak sa chcete zbaviť staršej škvrny (napríklad ste našli tričko, ktoré bolo veľmi dlho na dne koša na prádlo), skúste tento recept. Zmiešajte tri polievkové lyžice bieleho octu, o jednu menej pracieho prášku a celé to zrieďte v jednom litri teplej vody. Smrdí to ohavne, ale je to veľmi účinné. Natrite zmes na škvrny, nechajte niekoľko minút pôsobiť a hoďte do práčky. Pochopiteľne, ihneď ju zapnite.

Nemusíte ho vždy riediť, niekedy potrebujete jeho plnú silu. Pot, deodoranty, voskovky, ale aj škvrny od hrdze, to všetko zíde po očistení čistým octom.

Kúpeľňa a toaleta

Vodný kameň vie potrápiť nejedného gazdu či gazdinú. Čistý ocot nechajte chvíľu pôsobiť a zbaví vás nielen vodného kameňa na odtokoch, či sprchovej hlavici, ale aj plesne na stenách. Vodovodné batérie nadobudnú po pôsobení octu opäť svoj lesk. Nechce sa vám drhnúť toaletu? Nalejte do nej večer šálku octu, ráno bude misa čistá. Zadržte nos.

Potraviny

Toto ste asi nečakali, ale je to tak. Priemyselne pestované ovocie obsahuje najmä v šupke množstvo pesticídov a ďalších škodlivých látok. Ponorte ho však do roztoku, ktorého jednoduchú prípravu sme opísali v prvom odseku. Okrem veľkej časti týchto látok sa pomerne pohodlne zbavíte aj hmyzu.

Ocot je všestranný, a pritom lacný pomocník. Trúfame si povedať, že po prečítaní tohto textu k nemu budete prechovávať o trošku väčšiu úctu.