5 tipov, ako dostať pod kontrolu jesennú únavu

5 tipov, ako dostať pod kontrolu jesennú únavu

Jesenná rovnodennosť za nami, babie leto v plnom prúde, ale vás začína škriabať v krku a svrbieť v nose? Ak sa vám navyše rozhorúčilo v hlave, zbystrite pozornosť! Máme tu pre vás 5 prírodných tipov proti jesennej únave, ktorá by ľahko mohla prerásť do choroby.

 

Zvýšte príjem tekutín

Nie nadarmo je pitný režim základ života. Ľudské telo obsahuje 50 – 70 % vody. Mozog je dokonca tvorený z 80 % vody. Preto niet divu, že bez tekutín je úplne mimo. Piť niekoľko šálok kávy denne, keď sa necítite dobre, nie je práve najlepší nápad. Skúste ju na pár dní vysadiť a namiesto nej si doprajte čistú vodu, minerálku alebo čaj z medovky. Ak budete cítiť, že na vás lezie horúčka, urobte si lipový čaj s medom a citrónom alebo kvapkou malinovej šťavy. Nepohrdnite ani šálkou zázvorového čaju, ktorý pôsobí ako prírodné antibiotikum. O pár dní zaručene pocítite zlepšenie.

 

 Doprajte si zdravé sacharidy

Sacharidy sú hlavým zdrojom energie pre svaly a mozog. Skúste sa aspoň načas vzdať tých ľahko stráviteľných, akými sú biele pečivo, cestoviny alebo pizza. Kameň úrazu pri tomto type sacharidov je vysoký obsah rýchlo stráviteľných cukrov, ktoré spôsobia expresný nárast hladiny cukru v krvi a jej následný pokles. Výsledkom jej tak podráždenosť či popoludňajší útlm. Doprajte si preto radšej komplexné sacharidy, akými sú quinoa, hnedá ryža, jačmeň, hrach, šošovica či pečivo z celozrnných obilnín, ktoré obsahujú viac živín a nespôsobia telu „cukrový šok“. 

 

Doplňte železo, horčík a vitamín

Zvýšené dávky vitamínu C vám neublížia, lebo prebytočné množstvo sa vylúči močom. Zabezpečte si dennú dávku citrusového ovocia na raňajky alebo počas dňa. Jeho dostatočný prísun zlepší obranyschopnosť organizmu proti vírusom aj infekciám. Pre posilnenie ciev a žilových stien doprajte telu mäso alebo zelené druhy zeleniny. Oboje sú bohatým zdrojom železa. Horčík zase pomáha predchádzať svalovej slabosti a kŕčom, preto nezabúdajte občas piť i minerálky.

 

Nájdite si čas na pohyb

Nezabúdajte ani na pobyt na čerstvom vzduchu. Aktívne strávená hodinka v prírode vám dodá nový dych. Vyrazte si na turistiku, na korčule, zabehajte si alebo sa len choďte poprechádzať. Za aktívny relax sa vám odvďačí nielen vaše telo, ale aj myseľ. Posilníte tiež srdcovocievny, imunitný aj oporný systém. Okysličíte si bunky celého tela, zlepšíte pružnosť ciev, uvoľníte napätie a odbúrate stres. Nie nadarmo sa hovorí: „V zdravom tele, zdravý duch.“ 

 

Nabite svaly energiou z bielkovín

Aby ste vládali behať, plávať či bicyklovať, nezabudnite telu zabezpečiť prísun kvalitných bielkovín v podobe mlieka, syrov, vajec alebo mäsa. Bielkoviny sú totiž zodpovedné za správnu stavbu a funkciu svalov. Ich biologická hodnota závisí od obsahu esenciálnych aminokyselín.  Ak v strave výrazne prevládajú rastlinné bielkoviny, ktoré obsahujú málo tryptofánu a lyzínu, vzniká riziko chorôb, aj keď kalorická hodnota stravy je dostatočná. Preto si spokojne doprajte tie živočíšneho pôvodu.

 

Ak začleníte aspoň jeden z vyššie uvedených tipov do svojho pravidelného režimu, vaše telo sa vám zaručene odvďačí lepším výkonom. Jeseň je krásnym ročným obdobím, ktoré si však vieme vychutnať len, ak sa cítime dobre. Tak si užite túto jeseň v pohode a plnom zdraví.