Ako fajčenie zabíja ženskú krásu

Ako fajčenie zabíja ženskú krásu

Škatuľky od cigariet nám ponúkajú rôzne škaredé obrázky orgánov, vážne poškodených fajčením. Rakovina, infarkt či život skrátený o niekoľko rokov sú očividne hrozby príliš vzdialené na to, aby donútili ľudí prestať s tabakovým „potešením“, pokým nie sú sami vystavení ochoreniu. V nasledujúcich riadkoch si preto posvietime na možno netypický druh motivácie prestať fajčiť, ktorým sú dôsledky fajčenia na ženskú krásu. 

Cigareta, prezývaná v 70. rokoch „Tuberiho tyčinka“, si môže pokojne pripísať na konto svojich prezývok aj prívlastok „zmizik krásy“. Škody, ktoré napácha na urýchlení procesov starnutia pleti, vlasov a zubov, bývajú častokrát nezvrátiteľné.

Sandy Tsao, MD, dermatológ na Massachusettskej všeobecnej nemocnici v Bostone, vysvetľuje: „Cigarety obmedzujú prísun kyslíka a krvný obeh v tele, čo spôsobuje odumieranie buniek na vonkajšej vrstve kože.“     

Výsledky sú šokujúce. Štúdia publikovaná v roku 2013 v žurnále Plastická a rekonštrukčná chirurgia dokázala, že už päť rokov fajčenia stačí na spôsobenie zmien na ľudskej tvári. Štúdia skúmala 80 párov identických dvojčiat, z ktorých jedno dvojča fajčilo a druhé nie. Výsledky preukázali, že fajčiace dvojča malo preukázateľne hlbšie vrásky okolo pier, vrásky „smiatia“, zvädnuté líca a výraznejšie očné vačky.

 

Čo presne sa teda deje s našou kožou, vlasmi a zubmi, keď fajčíme?

 

1. Vysúšame si pleť

Fajčenie uberá pleti kyslík. Pleť je tak po ňom doslova vyhladnutá. Nedostatok kyslíka spôsobuje, že pleť vyzerá šedo alebo žltkasto. Keďže fajčenie znižuje prietok krvi v cievach, pokožka sa stáva vysušenou a drsnou. Nikotín v cigaretách sťahuje krvné cievy, čo sťažuje prísun vitamínu A, tak potrebného, aby pleť pôsobila zdravo.

 

2. Vyrábame si vrásky

Fajčenie spôsobuje rozpad elasticínu v pleti a uvoľňuje enzým, ktorý degraduje kolagén. Následky sú jasné. Pleť sa stenčuje a tvoria sa vrásky.

Pravidelné fajčenie vytvára i vrásky mechanického pôvodu. Sťahy pier pri vdychovaní dymu tvoria vrásky okolo pier. Časom sa vrásky prehlbujú a vytvoria dve hlboké čiary od okolia kútikov úst k nosu. Fajčiara spoznáte ľahko i na očiach, v okolí ktorých má výrazné vrásky. Okolie očí je mimoriadne citlivé, stenčenie kože a úbytok elasticínu a kolagénu sa preto veľmi rýchlo prejaví práve v tejto zóne. Hoci si to fajčiari neuvedomujú, pri fajčení prižmurujú oči, čo prehlbuje i mechanické tvorenie vrások práve v okolí očí.

 

3. Strácame vlasy

Málo známym faktom je to, ako fajčenie ovplyvňuje naše vlasy. Hoci to znie prekvapivo, fajčiari majú tenšie vlasy, ktoré ľahko inklinujú k poškodeniu. Hoci experti ešte presne nevedia, ktorá konkrétna zložka cigariet môže za tento stav, špekuluje sa to tom, že vlasy sa môžu stenčovať práve kvôli úbytku kyslíka, tak ako pri pokožke.

 

4. Zafarbujeme si na žlto zuby a nechty

Za žltkasté zafarbenie zubov a nechtov môže nikotín. Ak prestanete fajčiť hneď teraz, vyhnete sa zhoršeniu zafarbenia do budúcna. Dobrou správou je, že žltkastý  odtieň zo zubov vám v mnohých prípadoch pomôže vybieliť zubár a napáchaná škoda tak bude napravená. Určité zlepšenie dosiahnete aj sami vďaka bieliacim prostriedkom z lekárne.

  

5. Zväčšujeme si vačky pod očami

Nikotín sa radí do skupiny stimulantov. Cigaretka pred spaním môže často zbytočne nabudiť a oddialiť spánok alebo znížiť jeho kvalitu. Nečudo, že takýto chronický stav sa odráža na zväčšených vačkoch pod očami.  

 

Nikdy nie je neskoro prestať fajčiť, pretože už po krátkom čase bude vaša pleť vyzerať podstatne zdravšie a mladšie. Avšak čo je podstatnejšie, môže vám to zachrániť život.