13 spôsobov, ako zahrnúť detox do každodenného života

13 spôsobov, ako zahrnúť detox do každodenného života

13 spôsobov, ako zahrnúť detox do každodenného života

 

Máme pred sebou pomerne náročné obdobie. Vianoce dajú zabrať nielen našim financiám, ale aj organizmu. Hneď v závese na nás čaká Silvester a Nový rok, ktorý býva pre mnohých ľudí popudom k predsavzatiam a prísľubu zdravého životnému štýlu. S tým sa okrem predplatenia permanentky do fitnesscentra spája aj pojem detox organizmu. Detox však neznamená hladovku alebo diéty. Ľudské telo potrebuje dostatok živín a vitamínov, aby dokázalo plnohodnotne fungovať a bolo zdravé.  

 

Cieľom detoxu je zbaviť telo toxínov. Tie sa ukladajú v organizme a môžu spôsobovať rôzne zdravotné problémy či diskomfort v bežnom živote. Existujú dva typy detoxu – krátkodobý a dlhodobý. Zapojte však detox do bežného života a ušetríte si zdravie a nervy pri opakovanom zavádzaní zdravých stravovacích návykov. Ako na to?

 

1. Citrónová voda – nie je žiadnou novinkou. Výborne naštartuje nielen metabolizmus, ale aj vás. K detoxikácii prispieva najmä podporou funkcií pečene a obličiek.

 

2. Fresh šťavy – mali by ste ich piť čerstvé a najúčinnejšie sú na prázdny žalúdok, pretože sa tak najefektívnejšie vstrebajú živiny do organizmu. Robiť si môžete rôzne šťavy podľa vlastných chutí a preferencií, no čím viac zelených plodín do nich pridáte, tým lepšie.

 

3. Čaj – má vynikajúce detoxikačné účinky. Môžete si ich kúpiť hotové, alebo si ich pripraviť sami z čerstvých surovín. Odporúča sa pripraviť si ho z koreňa púpavy, zázvoru, sladkého drievka, lopúcha alebo zo sladkého drievka. Vynikajúce detoxikačné účinky má i samotný zelený čaj. Viac informácii o zelenom čaji sa dozviete aj tu >>

 

4. Jablčný ocot – alkalizuje ľudské telo a podporuje činnosť pečene. Dôležité je, aby ste si zaobstarali organický produkt.

 

5.Potraviny, ktoré podporujú detox – pečeň a obličky slúžia ako filter, preto je dôležité napomáhať ich činnosti, napríklad zapojením tých správnych potravín do svojho jedálnička. Zakomponovať by ste mali petržlen, koriander, kurkumu, cesnak, červenú papriku, citrón, limetku, grapefruit, ale aj riasy, chlorellu či bodliak.

 

6. Pohyb – podporuje kardiovaskulárny, endokrinný, lymfatický a nervový systém. Napríklad nohy opreté o stenu sú klasickou ukážkou inverzie a má blahodarný účinok na telo.

 

7. Skákanie – napomáha cirkulácii krvi a nakopne váš lymfatický systém. V súčasnosti je jumping veľmi populárny, a preto je hlavne pre ženy pomerne jednoduché ho zapojiť medzi svoje voľnočasové aktivity.

 

8. Očista – je základom pre vaše črevá. Mali by ste do svojej stravy zapojiť probiotiká alebo vlákninové doplnky.

 

9. Starostlivosť o pokožku – sa začína už vo vani. Hygienu by ste mali začínať od hlavy k pätám a v tomto poradí sa aj sušiť, pričom tlak na pokožku aktivuje lymfatický systém.

 

10. Vodoliečba – je pomerne široký pojem. Najznámejším spôsobom je striedanie studeného a teplého prúdu vody počas sprchovania. Toto striedanie by malo prebiehať v intervale 30 sekúnd.

 

11. Detoxikačný kúpeľ -  je aktivita, ktorú by ste si mali dopriať aspoň jedenkrát za týždeň. Použitie morskú soľ, sódu bikarbónu, mletý zázvor a éterické oleje.

 

12. Masáž – je podstatná, pretože stimuluje lymfatický systém, cirkuláciu krvi a ako bonus, budete sa po nej cítiť úžasne.

 

13. Zdravé domáce prostredie – má pozitívny vplyv na zdravie. Mali by ste pravidelne meniť filter v klimatizácii, vetrať či zaobstarať si rastlinky, ktoré nielen zútulnia priestor, ale aj filtrujú vzduch.

 

Všetko sú to malé kroky, ktoré môžete do svojho života zapojiť postupne, a zvýšiť tak kvalitu svojho života a zdravia. To predsa za tú snahu stojí.

 

Zdroj: Mindbodygreen