Domáci pomocníci pri vianočnom prejedení

Domáci pomocníci pri vianočnom prejedení

Vianoce sa rýchlo blížia a pomaly sa pripravujeme na „sezónu prejedania“, ktorá sa s týmto obdobím spája. Malátnosť, nafúknuté brucho a povoľovanie opasku v tomto čase spôsobuje mnohým problémy. Vinníkmi sú, ako ste isto tušili, ťažké, mastné a presladené jedlá! Čo však s tým ťaživým pocitom plnosti? Pomocníkov nájdete ľahko vo vlastnej kuchyni.

Dajte zbohom nevoľnosti so zázvorom a galangalou

Nadúvaniu môžete ľahko predísť. Keď sa cítite ako balón, siahnite rýchlo po zázvore alebo galangale. Zázvor sa preukázal ako dobrý pomocník pri bolesti hrdla a pri nachladnutiu, ale tiež pomáha pri nevoľnostiach a nadúvaní. Rovnako ako zázvor je na naše trávenie účinná galangala. Očistite si kúsok zázvoru, nakrájajte na tenké plátky alebo nastrúhajte do pohára a zalejte vriacou vodou. Po piatich až desiatich minútach si môžete zázvor vytiahnuť. Ak máte radi zázvor, alternatívou je aj jeho žuvanie.

Pred jedlom skúste jablčný ocot a med

Na oslobodenie od pocitu ťaživosti a napínania vám môže pomôcť jablčný ocot. Zmiešajte dve čajové lyžičky jablčného octu s lyžičkou manuka medu a vlažnou vodou. Tento nápoj vypite päť minút pred jedlom a poskytne vám úľavu.

Skúste tráviace enzýmy v artičokoch a kurkume

Ak sa cítite nafúknutí, vyskúšajte čerstvý ananás alebo papáju. Toto ovocie je bohaté na enzýmy, ktoré stimulujú trávenie. Môžete tiež vyskúšať artičokový džús, ktorý kúpite v obchode so zdravými potravinami. Artičok je zelenina, ktorá podporuje tvorbu žlčových štiav, čím pomáha tráviť tuky. Nepríjemný tlak v žalúdku môže potlačiť aj kurkuma, ktorá tiež pomáha produkovať žlčové šťavy.

Sóda ako všestranný nástroj

Keď vám leží jedlo v žalúdku ako kameň, siahnite po sóde. Neutralizuje prebytočnú žalúdočnú kyselinu a je cenovo dostupná pre každého. Vhodným doplnením je brušná masáž s esenciálnymi olejmi vykonávaná v smere hodinových ručičiek.

Všemocná Aloe Vera

Pálenie záhy, nadúvanie a pocit plnosti dokáže potlačiť tiež Aloe Vera. Aloe je už dlhé roky účinný bojovník na mnohé ochorenia a je ju možné použiť na vnútorné aj vonkajšie účely. Gél by ste mali používať minimálne dva mesiace. Začnite na minimálnej dávke a postupne ju zvyšujte na maximum. Aloe obsahuje vitamíny, aminokyseliny a enzýmy, takže liečba má priaznivý účinok na tráviace orgány.

Čajové zázraky na trávenie

Fenikel, rasca, aníz a koriander sú dobré domáce lieky na nadúvanie a plynatosť. Jasnú úľavu dosiahnete rýchlo po vypití tohto čaju z liečivých bylín po jedle.

Liečivý čaj pri plnosti z nervov

Ak je vaša plnosť spôsobená hlavne nervami, môže vám pomôcť medovka a levanduľa. Pomer medovky k levanduli je šesťdesiat ku štyridsať. Obe rastliny majú na nervy upokojujúci a relaxačný účinok. Mäta pieporná, ako starý domáci liek, tiež pôsobí pozitívne na žalúdok.

Užitočný je aj čaj z harmančeku a sladkého drievka. Harmanček má protizápalový a upokojujúci vplyv na sliznicu, zatiaľ čo sladké drievko pôsobí proti plynatosti a kŕčom.

Prechádzka a cvičenie na pomoc tráveniu

Keďže cvičenie stimuluje trávenie, môže to mať veľký vplyv na vaše trávenie a pocit plnosti. Večerná prechádzka s rodinou môže byť veľmi pekná a má na vás dobrý vplyv. Avšak s pocitom plnosti nevykonávajte žiadne fyzicky náročné cvičenia a nevystavujte sa stresu. Mohlo by prísť k nevoľnosti.

Alkohol a nikotín radšej vynechajte

Po jedle nie je vhodné piť alkohol. Mohlo by to spôsobiť ďalšie ťažkosti, pretože alkohol spomaľuje trávenie. Čím viac alkoholu vypijete, tým väčšie problémy si môžete spôsobiť. Taktiež nikotín v cigaretách nevplýva dobre, aj keď fajčiari majú ten pocit. Nikotín preniká do tela a spôsobuje škody.

Pozor na surové potraviny

Surové potraviny síce obsahujú veľké množstvo vitamínov, no nemusí to byť dobre znášané, obzvlášť u ľudí s tráviacimi problémami. Lepšia je predvarená alebo dusená zelenina.  Po 18:00 hod. sa vôbec neodporúča jesť surové potraviny. Črevo ich nedokáže spracovať a cez noc v tele vznikajú fuselové alkoholy, ktoré poškodzujú pečeň. Taktiež by ste sa mali vyhýbať sušenému ovociu, čerstvo upečenému chlebu, cukru a žuvačkám.

 

http://www.heilpraxisnet.de/hausmittel/hausmittel-bei-voellegefuehl.html

https://zuhause.chip.de/ueberfressen-das-hilft-wirklich-gegen-das-voellegefuehl_56979

https://www.everydayhealth.com/columns/therese-borchard-sanity-break/ways-avoid-emotional-eating-during-holidays/