Ako počas Vianoc nepribrať

Ako počas Vianoc nepribrať

Vianoce začali. Všade voňajú medovníčky a iné dobroty. Nepribrať človeku pripadá ako námet na ten najlepší sci-fi film. Nemajte však obavy, existuje reálna šanca, ako si užiť sviatky so všetkým, čo k tomu patrí a pritom nedostať infarkt pri pohľade na ručičku váh.

 

Na začiatok stačí vaše presvedčenie, že to zvládnete a pevná vôľa. My vieme, že tá tácka plná lineckého pečiva vyzerá lákavo, ale to neznamená, že musíte zjesť všetko. Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov, ako na to:

 

Buďte aktívni

To však neznačí, že nemáte počas sviatkov oddychovať. Existuje aj aktívny oddych. Nemusíte každý deň stáť na lyžiach či bežkách. Postačí aj to, ak so svojou rodinou a priateľmi pôjdete na prechádzku. Do lesa, do hôr, do mesta. Je to len na vás.

 

Jedzte vlákninu

A to nielen počas Vianoc, ale počas celého roka. Práve vďaka nej bude žalúdok dlhšie plný, a teda toho aj menej zjete. Doprajte si preto zeleninu, ovocie, strukoviny, oriešky a rôzne druhy semienok.

 

Pridajte bielkoviny

Tvoria dôležitú súčasť stravy. Vďaka bielkovinám sa regeneruje svalstvo a dokáže tak lepšie odbúrať tuky. A o to nám ide počas celého roka, nielen počas Vianoc. Jednou z možností, ako nahradiť nezdravé prílohy k jedlám, je práve quinoa.

 

Jedzte a prežúvajte pomaly

Staré zlaté pravidlo hovorí, že žalúdok si uvedomí, že je plný až po 20 minútach konzumovania. Nenahádžte do seba tonu jedla behom 2 minút. Môžete tým nielen priberať, ale privodiť si aj žalúdočné problémy.  Vychutnajte si každé sústo a na jedenie si vyhraďte dostatok času.

 

Znížte kalórie v receptoch a nápojoch

Každý recept, ktorý sa chystáte pripraviť obsahuje cukor a tuky. Ak nechcete siahnuť po zdravom recepte, skúste upraviť ten kalorický. Použite namiesto masla avokádo či banán, namiesto cukru skúste med, stéviu alebo ho jednoducho dajte menej, smotanu nahraďte gréckym jogurtom. Sladené nápoje nahraďte vodou. Stačí zapojiť trošku fantázie.

 

Stlačte \"vypnúť\"

A to na televízii, počítači, tablete či telefóne. Nikdy nejedzte popri sledovaní filmu či rolovaním facebooku. Vtedy si neuvedomujete ako beží čas a čo robia svojvoľne vaše ruky. Tie sa počas takýchto činností omnoho častejšie naťahujú za jedlom. Ak ste hladní, najprv sa najedzte a potom sa vráťte k svojmu seriálu či k sociálnej sieti.

 

Pozor na poháre

Z akých pohárov zvyknete počas sviatkov piť? Aj to ovplyvňuje príjem kalórií. Štúdie totiž hovoria o tom, že ak máte vysoký a úzky pohár, nalejete si doň menej alkoholu. Zároveň máte pocit, že je ho tam viac, a to vás núti piť obsah jedného pohára dlhšie ako v nízkom a širokom pohári.

 

Najedzte sa

Predtým, ako začnete oslavovať a doprajete si prípitok, dajte si niečo pod zub. Najlepšie jedlo, ktoré obsahuje bielkoviny. Lepšie zvládnete nápor alkoholu na žalúdok a vypijete ho menej.

 

Malá rada na záver

Napriek všetkému nezabúdajte, že ide o sviatky radosti a pokoja. Oddýchnite si. A to platí aj pre váš žalúdok. Jedzte s rozumom a nezaťažujte ho viac ako je potrebné.

 

http://www.health.com/weight-loss/15-ways-to-avoid-holiday-weight-gain#brew-up-a-pot-of-peppermint-tea

https://www.healthline.com/nutrition/tips-to-avoid-holiday-weight-gain

https://greatist.com/health/ways-to-avoid-holiday-weight-gain