Preháňame to s cukrom. Čo robiť?

Preháňame to s cukrom. Čo robiť?

Sladké zvykne byť vášňou nielen detí, ale aj dospelých. Siahneme po ňom v akúkoľvek dennú hodinu, či sa tým pokúšame zahnať smútok, stres, alebo naopak, chceme si dopriať chvíľu potešenia. Ak to však preženieme s odporúčaným množstvom, pre naše telo je to obrovský zásah, čo pociťujeme minimálne bolesťou žalúdka, a to ani nehovoríme o pribúdajúcich kalóriách. Čo by sme mali v týchto situáciách robiť a ako tejto nutkavej potrebe predísť?

Odborník na stravovanie Brierley Horton: “Pokiaľ si “ulietate” na sladkostiach, vaše telo rozkladá cukor na glukózu, ktorá sa uvoľňuje do krvného obehu. Telo na tento jav reaguje tým, že uvoľňuje inzulín, aby sa hladina cukru opäť znížila a “prečistili” sa bunky. Akékoľvek množstvo cukru, ktoré telo nie je schopné rozumne využiť, sa automaticky ukladá ako tuk.” Ďalej dodáva, že po konzumácii veľkého množstva cukru naraz, dochádza k následnému pocitu hladu a chuti na ďalšie sladkosti, z čoho vyplýva, že ide jednoducho o začarovaný kruh.

Čo robiť?

Siahnite po bielkovinách a vláknine

Stabilizujte svoju hladinu cukru tým, že skonzumujete proteíny a vlákninu s efektom pomalého trávenia. Ak tak nespravíte, hladina cukru v krvi sa “zrúti” a doľahne na vás prudký pocit hladu. Optimálnym riešením je kombinácia jablka s arašidovým maslom, vajíčka natvrdo s pistáciami alebo hummus so zeleninou.

Zacvičte si

80% ľudí tvrdí, že zvyknú zjesť viac sladkostí práve keď sú pod stresom. Nedávna štúdia, ktorú robili vedci na Kalifornskej univerzite Davis, prišla s tým, že u žien pijúcich sladené nápoje, naozaj dochádza k zmierneniu stresu. Čo z toho vyplýva? Zmiernite svoj stres napríklad cvičením jógy a nebudete mať takú potrebu siahnuť po ďalších sladkostiach.       

Pripravte si zdravé jedlo na neskôr

Príjem väčšieho množstva cukru spôsobuje chuť na nezdravé jedlo. Buďte preto dôvtipní a už dopredu si pripravte zdravú večeru. Ak na vás doľahne vlčí hlad, nepotrebujete tak navštíviť prvý fast food za rohom.

Stavte na probiotické jedlo

Nedávna štúdia zo Štátnej Oregonskej univerzity ukázala, že sa “zlé” baktérie pôsobiace v črevách živia práve cukrom a môžu ovplyvniť vašu kognitívnu (poznávaciu) funkciu. Nabudúce tomu predíďte, a to napríklad gréckym jogurtom, tvarohom, kombuchou alebo zmrazenou kyslou kapustou, čím získate viac “dobrých” baktérií.

 

Zdroj: http://www.health.com/syndication/what-to-do-after-eating-too-much-sugar