Čo robiť, keď nám cvičenie vonku ničí kolená

Čo robiť, keď nám cvičenie vonku ničí kolená

Behanie, skákanie, strečing alebo ohýbanie spôsobuje pohybovému aparátu veľkú záťaž. Väčšia telesná hmotnosť tiež nepridáva na pomoci a tzv. víkendoví športovci, ktorí sú celý týždeň zatvorení v kancelárii, trpia najviac. Ako si neprivodiť niečo vážnejšie ignorovaním problémov s bolesťami kĺbov a byť fit?

Koleno je samo o sebe veľmi zložitý kĺb a každý, kto už niekedy zažil bolesť v nich vie, že dokáže byť veľmi nepríjemná. Keď je už neskoro, a dôjde k poškodeniu čo len jednej z jeho časti (menisku, šľachy, väz či svalu), môžete si byť istý, že obrovská bolesť vás neminie. Pre správne fungovanie a vykonávanie každodenných aktivít je preto okrem prevencie dôležité dodržiavať aj niektoré pravidlá.

Najčastejšou príčinou bolesti u mladých ľudí je syndróm „bežeckého kolena“, aj keď máte od profesionálneho bežca ďaleko. Spomínaný stav spôsobuje vykonávanie športov s vysokými nárazmi.  Charakterizuje sa bolesťou v mäkkých tkanivách a kostiach a jeho liečba zahŕňa odpočinok a fyzickú terapiu na stabilizáciu kolenného kĺbu. Ak však kolenná chrupavka utrpela nejaké opotrebenie vekom (osteoartritída), v takom prípade budete musieť zmeniť váš tréning. Vtedy sa odporúča do cvičiaceho plánu začleniť činnosti s nízkym odporom a tak zmenšiť riziko úrazov. Ideálne je v tomto prípade plávanie a odporúča sa aj bicyklovanie pod vodou, čo výrazne uvoľňuje kĺby a znižuje bolesť.

Všeobecné zlepšenie stavu kolien a odstránenie ťažkostí je častokrát len záležitosť formy. Pár základných hodín s certifikovaným trénerom alebo fyzickým terapeutom vás naučí základné pohyby, aby ste ich aj v budúcnosti a osamote vedeli praktizovať správne. Niekedy je veľmi jednoduché zraniť sa aj pri banálnom drepe, preto je dobré kolená stabilizovať. Možností je niekoľko, vždy ale pamätajte, že najlepším prvotným krokom je o svojich problémoch sa porozprávať so svojím lekárom.