Sú pre nás chilli papričky nebezpečné?

Sú pre nás chilli papričky nebezpečné?

Oči vám slzia, z nosa vám tečie a ústa máte ako v ohni. Tieto pocity zaručene poznajú všetci tí, ktorí niekedy ochutnali chilli papričky alebo jedlá z nich. Môže však ich nadmerná konzumácia reálne ohroziť vaše zdravie? Otázka je na mieste, najmä preto, že v poslednej dobe ste možno aj vy zaznamenali bláznivú, internetovú výzvu s názvom „ALS Pepper Challenge“, v preklade „Papričková výzva“, ktorá má dokázať aj virtuálnemu svetu, že zvládnete túto skúšku ohňom.

 

Vyskúšali ju tiež Kelly Clarkson, Shaquille O\'Neal a iné svetové celebrity a celý internet sledoval, ako hystericky kričia a plačú po prehltnutí tejto diabolskej zeleniny. Prečo sú vlastne také štipľavé? Čo môže za ich nezameniteľnú, pikantnú vlastnosť?  Ešte predtým, ako si dnes dáte za hrsť poriadnych „habaňeros“, prečítajte si nasledujúce riadky.

 

Hlavnou zložkou, ktorá dáva chilli ten správny oheň je kapsaicín. Táto látka sa pripája receptormi na chuťový pohárik, ten zistí teplotu a pošle signály pikantného tepla do mozgu. Množstvo tepla, ktoré pociťujeme má dočinenia s úrovňou kaspaicínu, ktorý obsahuje.

 

Smrteľne nebezpečné?

 

To, že by chilli papričky mohli spôsobiť určité fyzické poškodenie pažeráka, jazyka, alebo že by ich nadmerná konzumácia mohla spôsobiť až smrť, je jeden veľký mýtus. To však neznamená, že neexistujú žiadne riziká spojené s ohnivými potravinami. Keď zjeme veľmi pikantné papričky náš mozog dostane signál „bolesti“, ktorý môže mať za následok nevoľnosť žalúdka alebo zvracanie. Žalúdok si totiž myslí, že sa do jeho obsahu dostala toxická látka a pracuje na čo najrýchlejšom vypudení. Ak dôjde k zvracaniu, kyselina zo žalúdka môže pažerák podráždiť. Následne to môže spôsobiť vážne poškodenie. Potvrdzuje to aj prípad z roku 2016, kedy sa tento scenár skutočne odohral jednému mužovi a do pažeráka mu vypálilo dieru.

 

Chráňte si oči

Samotný dotyk rúk, ktoré predtým došli do kontaktu s pálivými papričkami, spôsobuje intenzívnu bolesť či opuch. Pozor si však treba dať aj na paru, ktorá sa šíri z hrnca, do ktorého ste pridali čili papričky. Ak však dôjde k podráždeniu očí z pary, použite mokrý uterák ako obklad. Ak máte napriek tomu stále rozmazaní videnie, vyhľadajte lekára.

 

Zdravé účinky papričiek

V zásade treba preto pripomenúť, že aj pri konzumácii chilli platí - všetko s mierou. Dokonca niektoré vedecké výskumy dokazujú, že niektoré potraviny, bohaté na kapsaicín (kajanské korenie) môže vaše zdravie povzbudiť. Potláčajú chuť do jedla, preto sú výborné pri snahe schudnúť, taktiež účinne spaľujú kalórie a pomáhajú pri zápaloch a v boji s baktériami. Kapsaicín má vplyv aj na duševné rozpoloženie. Na výskyt tejto látky v krvi telo reaguje produkciou hormónov endorfínu a serotonínu, ktoré sú známe ako hormóny šťastia. Tak už si chystáte svoju dávku chilli?