Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma je jedno z najužitočnejších korení. Tento úžasný indický koreň dokáže byť výborným pomocníkom pri liečbe viacerých zdravotných problémov. Nie je to síce všeliek na všetko, ale pokiaľ ju budete používať v primeraných dávkach, či už ako prísadu do jedál alebo len ako nápoj, vaše telo sa vám poďakuje.

Prevencia proti rakovine

O schopnosti kurkumy bojovať proti nádorom, boli vypracované už mnohé štúdie, hlavne v spojitosti s nádorom na dvanástniku, či léziami hrubého čreva, konečníka, prsníka a nádorovými metastázami. Na základe skúseností je kurkuma ešte účinnejšia, ak sa dostane do organizmu s potravinou, ktorá obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Kurkumín, ktorý obsahuje je extrémne silný antioxidant, ktorý predchádza poškodzovaniu buniek. Mnohé štúdie dokonca ukázali viaceré mechanizmy, ktorými potláča rast a delenie rakovinových buniek. Tie sú totiž najviac odolné chemoterapii a ožarovaniu, a preto sa považujú za hlavnú príčinu návratu a metastázovania rakoviny po jej prvotnom ústupe.

Nevoľnosť a nadúvanie

Koreň kurkumy sa dá vynikajúco použiť počas detoxikačných kúr: napomáha pri trávení, zvyšuje počet enzýmov vylučovaných pankreasom, čím znižujú v prvom rade nevoľnosť a nadúvanie a jeho časté užívanie bráni rozvoju gastritídy. Detoxikačné účinky koreňa kurkumy sa neprejavujú výlučne v žalúdku a v črevnom trakte, ale tiež chránia pečeň pred toxickými látkami, ktoré sa dostanú do tela s potravinami.

Chutná v kuchyni

Čajová lyžička kurkumového prášku je vhodná napríklad do smoothies, džúsov, polievok, omáčok, mäsových soté, domácich limonád, dresingov, ale aj mnohých ďalších pokrmov. Na zlepšenie vášho celkového zdravia a životnej spokojnosti vyplývajúcej z dobrého zdravotného stavu, pridávajte do vášho jedla každý deň 1 čajovú lyžičku. S kurkumou môžete pripraviť množstvo vynikajúcich jedál, dokonca upiecť skvelý koláč! Nechajte sa inšpirovať niektorým z receptov na internete.

Chráni váš mozog

Poruchy kognitívnych schopností, ako sú demencia alebo Alzheimerova choroba, sú často spájané s poklesom hladiny úrovne mozgového neurotrofického faktora (BDNF). Výskumníci zistili, že kurkumín pozitívne vplýva na hladinu tohto BDNF a dokáže oneskoriť či niekedy dokonca aj zvrátiť choroby mozgu alebo vekom podmienený útlm mozgových funkcií.

Spomaľuje starnutie

Kurkuma účinne neutralizuje aktivitu voľných radikálov a potláča zápaly. Tieto dva faktory sú považované za hlavnú príčinu poškodzovania DNA a starnutia buniek. Pokúste sa ju preto konzumovať častejšie a vaše telo vám za to zaručene poďakuje.

Ako vidíte, kurkuma je naozaj univerzálna prírodná látka, ktorá účinkuje na veľké množstvo ochorení. Priaznivé účinky kurkumínov potvrdilo už viac než 7 000 renomovaných vedeckých štúdií.